Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mister Zero očaril svet v hokejovej kolíske

Mal viacero prezývok. Jedna mu prischla v závere kariéry, keď mal už 34 rokov. V Kanade, kolíske hokeja, ho nazvali Mister Zero.

30.07.2022 07:00
Vladimír Dzurilla Foto: ,
Vladimír Dzurilla.
debata

Hokejový svet očaril v 1. ročníku Kanadského pohára, kde Československo vyhralo v pamätnom zápase nad domácimi reprezentantmi 1:0.

Vladimír Dzurilla podal famózny výkon. Jeden z najlepších v hokejovej histórii. Legendárny brankár, najlepší slovenský hokejista 20. storočia, by sa najbližší utorok dožil osemdesiatky. Zomrel náhle 27. júla 1995.

V športovej kariére stál v troch bránkach: vo futbalovej, na pozemný hokej a ako trinásťročný si vyskúšal hokejovú. Tej zostal verný.

Známy športový novinár František Morvay si na neho pamätá ako na začínajúceho športovca. „Bol som od Vlada len o rok mladší. V Kovosmalte Petržalka, ktorý sídlil za Starým mostom, som hrával futbal, on pozemný hokej.“

Až oveľa neskôr sa stretli aj pracovne. Vždy to bola špeciálna situácia, pretože ich vzťah bol na prvom mieste kamarátsky.

Najviac rokov odchytal Vladimír Dzurilla v... Foto: TASR
Vladimír Dzurilla Najviac rokov odchytal Vladimír Dzurilla v československej lige za bratislavský Slovan (1957 - 1973). Snímka z januára 1970 je zo zápasu proti Kladnu. Bol aj brankárom v Brne (1973 - 1978). Záver Dzurillovej hráčskej kariéry sa spája s nemeckými klubmi Augsburger EV (1978 - 1979) a SC Riessersee (1979 - 1982).

"Aj preto som si často ani neuvedomoval, aký veľký hokejista to bol. Bral som ho vždy najmä ako chalana, s ktorým som sa od detstva poznal.

Hokejoví brankári bývajú často uzavretejšie povahy, ale on bol otvorený, prirodzený, bezprostredný, priateľský, kolektív bol pre neho najdôležitejší, stmeľoval ho a nikdy nepokazil nijakú zábavu," spomínal Morvay.

Do Slovana za 20 hokejok a pukov

To neznamenalo, že on ako hokejový fachman, ktorý videl Dzurillu v mnohých jeho významných zápasoch, by nedokázal oceniť jeho mimoriadne hokejové schopnosti.

"Často som sa o ňom rozprával s jeho spoluhráčmi, ktorí s ním zažili na ľade hviezdne okamihy jeho kariéry a aj s najväčšími hokejovými odborníkmi a každý z nich zdôrazňoval Dzurillovu výnimočnosť.

Aj po mnohých rokoch, keď už Vlado ukončil jedinečnú kariéru. Zhodovali sa, že takého geniálneho brankára sme nikdy pred ním a ani po ňom nemali."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla