Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zedník hral za Montreal štyri roky. Slafkovského vážne vystríhal pred...

Hokejové prostredie vie byť neúprosné, pre hráča náročné na psychiku. V prípade Montrealu to platí dvojnásobne.

13.07.2022 07:56
Richard Zedník Foto:
Momentka z roku 2005. Richard Zedník v drese Montrealu.
debata (1)

Juraja Slafkovského i Filipa Mešára čaká v najslávnejšom kanadskom klube obtiažna úloha. Hokej je v Kanade náboženstvom, celospoločenskou témou, ktorú všetci sledujú.

Pod tlakom bude najmä Slafkovský, ktorého Canadiens uprednostnili na drafte pred domácou hviezdou Shaneom Wrightom. Košický rodák musí dokázať, že si zaslúži miesto v hokejovej Mekke.

Neustály tlak

Svoje o tom vie aj Richard Zedník. Bývalý útočník obliekal montrealský dres takmer päť sezón, počas ktorých odohral viac ako tristo zápasov. Mladým krajanom odkazuje, aby sa pripravili na horúcu pôdu.

„Montreal je iný ako ostatné kluby. Ľudia v meste žijú hokejom, veľmi sa o neho zaujímajú. Každý tréning či zápas pokrývajú desiatky médií, vždy je ich plná šatňa. Ak sa hráčovi nedarí, rýchlo sa objavia návrhy, že ho má vedenie klubu vymeniť. Chalani sa musia pripraviť, že budú pod neustálym tlakom,“ vraví Zedník.

Video

Keď šéfovia Montrealu oznámili na drafte, že si vyberajú z 1. miesta slovenského útočníka a nie Wrighta, viacerí priaznivci Canadiens zostali sklamaní. V hľadisku Bell Centre sa ozval piskot i nesúhlasné „bučanie“. Podľa Zedníka by sa našli aj takí, ktorí by neboli spokojní ani s voľbou Wrighta.

„Fanúšikom je jedno, odkiaľ hráč je. Povedal by som, že na domácich hráčov sú ešte náročnejší. Priaznivci v Montreale vás milujú, alebo nenávidia. Nič medzitým neexistuje,“ vysvetľuje bronzový medailista z MS 2003.

Rada od staršieho kolegu

Montreal je špecifické prostredie. Aj preto, že ako jediný zo šiestich kanadských tímov (Calgary, Edmonton, Ottawa, Toronto, Vancouver, Winnipeg), ktoré pôsobia v NHL, leží vo frankofónnej časti krajiny.

„Ak sa Juraj naučí po francúzsky, ľudia ho budú zbožňovať,“ usmieva sa Zedník. To však nebude to najhlavnejšie. Banskobystričan má pre mladých krajanov cennú radu.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

„Keď ma vymenili do Montrealu, dostal som od staršieho spoluhráča radu, aby som nesledoval médiá. Hráča vedia dostať pod veľký tlak. Treba vypnúť televíziu, nečítať noviny a sústrediť sa len na hokej. Vtedy som radu počúvol a aj preto som zažil v Montreale štyri krásne roky,“ tvrdí.

Keď ho Washington na začiatku tisícročia vymenil do Montrealu, v klube stretol aj ďalšieho Slováka – Marcela Hossu. Prítomnosť blízkej osoby v novom prostredí môže pomôcť – špeciálne, ak ide o mladých hráčov.

„Nečakal som, že Montreal si vyberie dvoch Slovákov v 1. kole. Ale je to super. Juraj a Filip sú kamaráti. Môžu si pomôcť, podporiť sa navzájom,“ vraví.

Hoci bol draftovaný až z 249. miesta, v NHL mal veľmi solídnu kariéru a odohral v nej takmer 750 zápasov. Dvakrát bol najlepším strelcom Canadiens, nestačil na neho ani legendárny Saku Koivu.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Wright ako hemoroid? Bol nechutný! Slafkovský si získava novinárov

Slafkovský a Mešár sa musia podľa neho sústrediť na vlastnú kariéru a nenechať sa odradiť čiastkovými neúspechmi.

„Sezóna je dlhá. Predovšetkým u mladého hráča sa vyskytnú duely, ktoré sa mu nevydaria. Nesmie dať hlavu dole, musí naďalej na sebe pracovať a odviesť maximum na tréningoch i v zápasoch. Verím, že chalani sa v profilige presadia, potenciál na to majú,“ želá si Zedník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Richard Zedník #Juraj Slafkovský