Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juraj Slafkovský. Chlapec, ktorého od útleho detstva postaršovali

Najmladší. Najlepší. Najužitočnejší. A od víkendu aj bronzový.

22.02.2022 06:26
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský.
debata (9)

Najväčší slovenský olympijský príbeh sa volá Juraj Slafkovský. Iba 17-ročný hokejista, ktorý prišiel dať pod päť kruhov gól a napokon ich dal sedem. Spolu s medailou si z Pekingu odviezol vzácnu cenu MVP a priezvisko, ktoré síce v hokejových kruhoch registrovali, no teraz sa už skloňuje.

Postaršovali ho

Všetko sa to začalo v Košiciach. Na mieste, kde vyrástlo mnoho veľkých hokejistov. Aj malý Juraj bol svojím spôsobom od začiatku veľký. V porovnaní s vrstovníkmi urastený i hokejovo vyspelejší.

„Ten zápal bol uňho odmala. Od prípravky. Nikdy som si nevšimol, že by sa mu nechcelo. Ani skoro ráno nemal problém. Možno to bolo aj tým, že sa mu darilo. Vždy a všetko bral zodpovedne,“ spomína si na jeho začiatky otec Juraj.

Keď mal trinásť, tamojší tréneri ho nechali hrať so šestnásťročnými. Slafkovský nastúpil v 23 zápasoch a pozbieral neuveriteľných 54 bodov.

„Ak je chlapčisko taký dobrý medzi o tri roky staršími, prečo ho neskúsiť postaviť na ľad s osemnásťročnými?“ povedali si na východe. Ani tam sa však nestratil – v osemnástich dueloch mal bilanciu 9+5.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte viac Slafkovský je najužitočnejším hráčom. All Star tím s dvoma Slovákmi

Už tu bolo nad slnko zrejmé, že v Košiciach drieme obrovský talent. Videli to súperi, tréneri, ale aj rodičia Juraja Slafkovského. „Tým, že mal dobré fyzické predpoklady, vždy ho posúvali vyššie. Postaršovali ho. Potom však prišiel čas, keď sme aj my uvažovali nad tým, či ho ešte môže slovenský spôsob trénovania posúvať ďalej. Nemyslím to vôbec v zlom, ale že v zahraničí je iná, prepracovanejšia metodika, tak to je fakt,“ vraví otec.

A tak jeho syn zamieril do akadémie Salzburgu, preslávenej vynikajúcim zázemím. Po troch mesiacoch – v poslednom ročníku základnej školy – kývol talentovaný mladík na ponuku z Hradca Králové. S tamojším dorastom získal bronz, v 29 zápasoch si pripísal 56 bodov. Zrazu sa skauti začali predháňať s ponukami, Slafkovský si v roku 2019 – v šestnástich – vybral TPS Turku. Osvedčenú severskú cestu.

„V tom veku nemôžete všetko nechať na dieťa. Veľa sme sa rozprávali a sami sme cítili, že Juraj chce ísť preč. Rakúsko i Česko som riešil ešte cez svoje kontakty, Fínsko už cez manažéra. Samozrejme, manželka sa bála. Keď matke odíde v trinástich dieťa z domu, nie je to jednoduché. Často sme však za ním chodili. Rýchlo si zvykol. Dnes som rád, že sa dokáže o seba postarať,“ pokračuje otec.

Lepší ako Kakko

Aj vo Fínsku mu prvá sezóna vyšla na výbornú. Aj tam ho nechali hrávať so staršími. Mal stále iba šestnásť, ale nazrel aj medzi dvadsiatkárov.

Slafkovský Čítajte viac Oslavovať vedia aj 17-roční. Video so Slafkovským valcuje internet

Mimochodom, už teraz môžeme povedať, že Slafkovský zanechal medzi juniormi v Turku obrovskú stopu. V rovnakom tíme totiž pár rokov pred ním pôsobil aj Kaapo Kakko, dvojka draftu NHL a vychádzajúca hviezda najlepšej ligy sveta. Fín však pozbieral za sezónu v kategórii U18 o päť bodov menej ako Slafkovský. Košičan sa svojimi severskými štatistikami dokonca vyrovnal aj fínskym stáliciam profiligy – Sebastianovi Ahovi i Jessemu Puljujärvimu.

V aktuálnej sezóne už naskakuje do seniorského mužstva TPS Turku. V 21 zápasoch však dal jediný gól. Vo väčšine z nich dostal minimálny priestor, predovšetkým vo štvrtej lajne. Jedni vravia, že to je preto, že fínsky klub je opatrný a jeho kariéru chce rozbiehať postupne, iným sa to nepozdáva.

„Poznáme jeho talent, ten je neprehliadnuteľný. Veľakrát som uvažoval nad tým, čo do pekla v tom Turku robia a na čo myslia, keď mu nedávajú väčší priestor. V dueloch, ktoré odohral, dostal minimálny čas na ľade, niekedy aj v tíme do 20 rokov. Ak by som bol trénerom TPS, ihneď by som mu doprial výraznejší priestor i minúty v zápase. A tiež by som ho nasadzoval do presilových hier,“ povedal pred pár dňami pre Pravdu fínsky renomovaný hokejový novinár Pekka Jalonen s tým, že Slafkovského si v Turku akoby schovávali len pre seba.

Tento text na sociálnej sieti Twitter o pár hodín zdieľal aj Slafkovského otec.

„Som rád, že si to všimli už aj vo Fínsku. Juraj podáva celú sezónu konzistentné výkony, niekedy som však nerozumel filozofii klubu. Má talentovaného hráča, z ktorého niečo môže byť, ale nejakým spôsobom ho nevyužíva. Hovorí sa, že mu to tam nepadalo, no góly často prichádzajú aj s vyššou minutážou. Dúfam, že do konca sezóny to bude lepšie,“ verí otec Juraj.

ZOH: Bronzová radosť slovenských hokejistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Bronzový slovenský tím zo ZOH v Pekingu.

Ja a Jágr? Blbosť

Ak však niekto mladému Slovákovi dôveruje, potom je to tréner Craig Ramsay. Príležitosť mu dal už vlani, keď ho vzal na seniorské majstrovstvá sveta v Rige. Mal iba šestnásť a mnohí sa pýtali, či tam chlapec s košíkom na tvári naozaj patrí.

V tom čase nemal Slafkovský žiadne skúsenosti so seniorským hokejom. Už v príprave na šampionát však ukázal, že je hokejista z iného cesta. Dostával sa do príležitostí, nedokázal ich však ešte presne zakončiť.

Hoci tínedžer nespravil v Rige dieru do sveta, Ramsay o jeho nominácii do Pekingu nepochyboval. Aj keď Slafkovský dovtedy góly nedával, skúsený Kanaďan ho presviedčal, že je to rodený kanonier. „Ohromil ma. Keď som ho bral na olympiádu, vravel som si, že by bolo fajn, keby dal gól. A on to tam trafil snáď v každom zápase,“ krútil hlavou skúsený kouč.

„Chlapec s telom statného drevorubača (192 cm a 99 kilogramov) sa stal senzáciou turnaja,“ napísal o nakoniec sedemgólovom Slafkovskom český denník Mladá fronta Dnes.

Nečudo, veď prekonal aj Miroslava Šatana, čoby najmladšieho slovenského hokejistu na olympiáde. Prestrieľal sa na čelo rebríčka kanonierov, pútal pozornosť v Pekingu, na Slovensku i v celej Severnej Amerike, kam – s určitosťou – čoskoro zamieri.

slovenskí hokejisti Čítajte viac Hokejisti ukázali politikom, ako bojovať za Slovensko. Kvitujem, že ich odmietli

Českí komentátori ho už vlani v Rige radi prirovnávali k mladému Jaromírovi Jágrovi. Slafkovský im ho pripomína postavou, dravosťou, sebavedomím a niektorými ťahmi na ľade. Hokejová megastar minulý týždeň oslávila 50. narodeniny, v štatistikách NHL – ak si odmyslíme legendárneho Wayna Gretzkeho – nemá v histórii páru. Nie je preto takéto prirovnanie predsa len pritiahnuté za vlasy?

„Podľa mňa to obstojí. Juraj je vysoký, mohutný, má výbornú strelu a úžasne korčuľuje. V tom hádam Jarda aj prevyšuje. Nie je zasa taký robustný. Môžeme ich porovnávať, avšak ak chce dosiahnuť parametre Jágra, potom má pred sebou ešte poriadne dlhú cestu,“ povedal Vladimír Vůjtek, český hokejový expert a niekdajší tréner Slovenska.

Keď niekto takéto prirovnanie odmieta a zatiaľ ho nechce vidieť, potom je to sám Slafkovský. „Ja a Jágr? Blbosť. Veď on je aj v päťdesiatke stále niekde inde ako ja v sedemnástich,“ vraví nádejný hráč.

Dvere do sveta

Jedno je isté, okolo neho sa teraz začnú diať veci. Je MVP olympijského turnaja, veľké očakávania sa doňho vkladajú v drafte, ale aj po ňom. Sledujú to jeho rodičia s radosťou alebo miernymi obavami?

„Je to náš syn. Príde tlak, nielen hokejový. Vždy, keď bol v lete doma, sme mu s manželkou pripomínali, aby zostal pri zemi a uchoval si pokoru. Myslím si, že zatiaľ sa mu to darí. Zachytil som rôzne vyjadrenia expertov, ktorí mu cez médiá radili, čo a ako má robiť. Snažím sa mu tie veci správne interpretovať,“ doplnil otec Juraj.

V jednom by však jeho syn mohol Jágra už čoskoro predstihnúť. Rodáka z Kladna si v drafte v 1. kole z piateho miesta vybral Pittsburgh, Slovák možno ani tak dlho čakať nebude. Pred olympiádou sa v jeho súvislosti smelo rozprávalo o elitnej desiatke. Na nej však svoje preddraftové vyhliadky výrazne vylepšil.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Nie je to Američan, ale po tomto môže byť Slafkovský draftová jednotka

Podľa renomovaného autora Boba McKenzieho z TSN to môže byť aj najlepšia trojka. V nej sa v slovenskej histórii objavil zatiaľ iba Marián Gáborík, ktorého si svojho času vybrala Minnesota Wild.

„Tak skvele mu vyšiel celý turnaj, že dovidenia. Páni, on to dokázal iba v sedemnástich. Stále nad tým žasnem. Elitná desiatka už nie je téma, Juraj musí byť v najlepšej trojke. Ak nie najvyššie. Samozrejme, nemá kanadský ani americký pas, čo mu môže trošku priťažiť, ale ak ho bude mužstvo chcieť, má veľkú šancu byť aj jednotkou,“ povedal pár minút po bronzovom zápase proti Švédsku Branko Radivojevič, bývalý reprezentant a hráč NHL.

„Má potenciál stať sa hviezdou tímu v zámorskej profilige, raz bude môcť hrať v prvých dvoch formáciách. Ale pred sebou má stále dlhú cestu,“ domnieva sa kanadský expert Scott Wheeler.

V prvom zápase na turnaji nastúpil Slafkovský na zápas so skomoleným menom. Na drese mal tlačovú chybu – „Slafkovksy“. Fínom dal dva góly, priezvisko mu potom vrátili a strelil ďalších päť. Odteraz ho pozná každý.

„Budem si to pamätať do konca života,“ vraví mladý Slovák. V Pekingu vyrazil už beztak pootvorené dvere do veľkého sveta…

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Slafkovský #olympijský hokej