Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čech v Amerike napodobnil opicu. Za rasizmus dostal tvrdý trest

Český hokejista Kryštof Hrabík dostal dištanc na 30 zápasov za rasistické gesto v zápase zámorskej AHL.

22.01.2022 08:24
Kryštof Hrabík Foto:
Kryštof Hrabík.
debata (3)

Útočník klubu San Jose Barracuda v zápase proti Tucsonu Roadrunners adresoval rasistický posunok súperovi tmavej pleti Bokondjiovi Imamovi. K incidentu došlo 12. januára.

Rodák z Montrealu Immamo, ktorého rodičia emigrovali v 90-tych rokoch z Konga, si gesto pôvodne nevšimol.

Najskôr naň upozornili hráči a tréneri zo striedačky Roadrunners, podľa ktorých Hrabík gestami napodobnil pohyby opice.

Ich domnienky následne potvrdili videozáznamy.

Hokejisti s najviac zblokovanými strelami v NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
1. Kris Russell
Zblokované strely: 2018...

„Je nespravodlivé, aby bol ktorýkoľvek hráč vystavený komentárom alebo gestám na základe svojej rasy. Mal by byť posudzovaný iba na základe svojej hry na ľade, ako spoluhráč v šatni alebo člen klubu,“ uviedla liga v tlačovej správe.

Hrabík si už odpykal tri zápasy z trestu. Prezident AHL Scott Howson môže po Hrabíkovej žiadosti znížiť trest po 12. marci.

Záležať bude aj na tom, ako sa český hokejista postaví k programu o rasizme a inklúzii, ktorý organizuje výbor NHL pre začlenenie hráčov. Ak Hrabík neuspeje s odvolaním, do hry zasiahne najskôr 3. apríla.

Jeho gesto odsúdil aj klub NHL San Jose Shars, pre ktorý je Barracuda farma.

Zdeno Chára Čítajte viac Chára ďakoval americkým vojakom. A slávil jasný triumf

"Boli sme šokovaní, keď sme sa dozvedeli o tomto incidente. Úprimne sa chceme ospravedlniť Bokondjiovi, organizácii Roadrunners, AHL, našim fanúšikom a celej hokejovej komunite.

Podporujeme schopnosť jednotlivcov odčiniť svoje incidenty a poučiť sa z nich, no takéto skutky sú v priamom rozpore s hodnotami oboch organizácií," uviedli Sharks v oficiálnom stanovisku.

Rovnaký postoj zaujal aj tréner „žralokov“ Bob Boughner: „Toto nemá v hokeji čo robiť. Verím, že sa z toho všetci poučia a že spravíme krok vpred. Ide o rešpekt a prístup k ľuďom. To je na tom to najväčšie sklamanie.“

Pre Imamu ide už o druhý prípad, keď bol v AHL obeť rasizmu. V januári 2020 ho rasistickou poznámkou urazil obranca Bakersfieldu Brandon Manning, ktorý dostal trest na 5 zápasov.

Hrabík odohral v doterajšom priebehu sezóny 2021/2022 v drese Barracudy 21 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 1 gól a 2 asistencie. Nastúpil aj v ECHL, v ktorej mal v 4 zápasoch bilanciu 2+3.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #AHL #rasizmus #Kryštof Hrabík