Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Akoby Nemci hrali s hákovým krížom! Rusi schytali za retrodresy

Ako sme cez víkend informovali, fínski hokejisti si v nedeľnom záverečnom zápase turnaja Channel Cup v Moskve poradili s Rusmi 3:2 po predĺžení.

21.12.2021 07:35
debata (239)
Jan Kovář Čítajte viac Neklamme si, boli sme jasne najhorší! Český kapitán po generálke vybuchol

Po dueli sa nehovorilo len o rozhodujúcom technickom góle (pri nájazde Sakariho Manninena na prázdnu bránku ho podrazil jeden z obrancov), ale aj retrodresoch domácich, ktorí si pripomínajú 75 rokov svojho hokeja.

Veľké úspechy dosiahli pod hlavičkou ZSSR a jej spomienkové oživenie pobúrilo najmä Fínov.

„Dres odkazuje na rok 1956, keď si ich chlapci oblečú, pochopia, že je to tradícia. Táto uniforma zaväzuje ruský tím k víťazstvám,“ uviedol prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiak, cituje ho aj iSport.cz.

Kontroverzné retrodresy Rusov na turnaji v Moskve Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Ruský brankár Ivan Fedotov v retrodrese v...

S nápisom CCCP nastúpili aj na ďalšie stretnutia podujatia, no najväčší ohlas vzbudila verzia z nedeľného duelu s výraznejším zobrazením na hrudi (z rokov 1964 až 1968).

Spomínaný zdroj upozornil, že Fíni, ktorí majú so Sovietskym zväzom aj nehokejové skúsenosti (napríklad Zimnú vojnu v rokoch 1939–40), reagovali kriticky.

Bývalý fínsky premiér Alexander Stubb bol podľa svojich slov prekvapený a sklamaný, že Rusom dovolili hrať v takých dresoch.

„Tá kombinácie písmen symbolizuje režim, ktorý zabil milióny nevinných ľudí. Zdržím sa ďalších príkladov z histórie, ale je to útočné gesto, ktoré do športu nepatrí,“ napísal na twitteri.

Alexander Ovečkin Čítajte viac Pandemická otočka. Ovečkin a spol. asi do Pekingu neprídu

Niektorí fanúšikovia išli ďalej a použitie motívu sovietskych dresov porovnali so situáciou, keby si Nemci obliekli a pripomenuli históriu dresmi s hákovým krížom.

V reakciách na sociálnych sieťach odzneli aj spojenia ako „nechutná provokácia“, jeden z Fínov označil Rusov za „hanebných revizionistov“.

Portál iSport priniesol aj slová šachového veľmajstra a predstaviteľa ruskej opozície Garryho Kasparova:

„Keď veríte v symboly rovnako ako diktatúry, tak ruský hokejový tím hrajúci v dresoch ZSSR nebol len trolling. ZSSR bol brutálny totalitný štát a oživovať ho, hoci len z nostalgie, je hnus.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
239 debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSR #ruskí hokejisti #fínski hokejisti #Channel One Cup