Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nútil hráčov podporovať Lukašenka. Prezident zväzu po zákaze činnosti skončil

Najvyšší bieloruský hokejový predstaviť odstúpil z funkcie po tom, čo dostal 5-ročný zákaz činnosti za údajné vyhrážanie sa hráčom z dôvodu ich politického presvedčenia.

11.09.2021 14:48
Alexander Lukašenko Foto:
Alexander Lukašenko pri rozhovore na hokejovom turnaji.
debata (5)

Bieloruská hokejová federácia pôvodne naznačovala, že Dmitrij Baskov napriek stredajšiemu zákazu môže zotrvať na poste prezidenta, ale ten v piatok pre štátnu televíziu oznámil svoju rezignáciu, aby ďalším pôsobením vo funkcii neriskoval prípadné ďalšie sankcie voči federácii.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) skonštatovala, že Baskov „zneužil svoje postavenie“ tým, že sa pokúsil presvedčiť ostatných, aby podporovali autoritatívneho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vyšetrovanie prinieslo dôkaz, že „ohrozoval a diskriminoval bieloruských športovcov pre ich politické názory“.

IIHF predtým odňala Bielorusku právo spoluusporiadať tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji vzhľadom na turbulentnú situáciu v krajine. Tá sa vyhrotila po vlaňajších prezidentských voľbách, ktoré podľa oficiálnych výsledkov vyhral dlhoročný prezident Lukašenko, inak veľký hokejový fanúšik. Mnohí však považovali voľby za zmanipulované a vyšli do ulíc bieloruských miest, kde požadovali rezignáciu „hlavy štátu“.

Lukašenkov režim proti demonštráciám tvrdo zasiahol. Výsledkom boli desaťtisíce zatknutých, pričom mnohých bezpečnostné zložky zbili a údajne aj mučili. Najvýraznejšie opozičné osobnosti boli nútené utiecť z Bieloruska a niektorých, ktorí sa rozhodli zostať, taktiež uväznili.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bieloruskí hokejisti #Dmitrij Baskov