Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitra bol hokejový génius z budúceho storočia. Zahynul pred 10 rokmi

Na Slovensko dorazila stručná správa. "V ruskom Jaroslavli spadlo lietadlo s hráčmi KHL." Po sekundách prvotného šoku nasledoval väčší. Bolestivejší. Za tamojší Lokomotiv hrá predsa slovenská legenda Pavol Demitra.

07.09.2021 05:52
Pavol Demitra Foto: ,
Slovenská hokejová legenda Pavol Demitra.
debata (3)

Asi takto – presne pred desiatimi rokmi – prežívala sled smutných udalostí slovenská verejnosť.

Jej oko zaliala jedna veľká slza. Hrča v krku naďalej zostáva. Líder, kapitán, miláčik tribún sa na (ne)hokejový svet pozerá zhora už dekádu.

Víťazný typ

Že mal talent od boha, vie celý svet. Od Dubnice, kde sa narodil, cez Trenčín, kde hokejovo vyrástol, až po najslávnejšie arény za morom.

Dajte mu puk a on mu dá myšlienku. Nevšednú, ťažko čitateľnú. Takú, aké rozdávajú iba hokejoví myslitelia.

„A trafí ho na milimeter presne. Kam sa mu len zachce,“ takto si spomína na Demitrove strely legendárny brankár Roberto Luongo. Väčšina hráčov vraj používa dva-tri obľúbené ťahy, slovenská „38-ka“ ich mala celú paletu. „Nedalo sa naňho pripraviť,“ pripúšťa.

Tak ako väčšina hokejovo úspešných Slovákov, aj Demitrov príbeh sa začal na ulici. Medzi panelákmi.

„Nikto nechcel hrať proti Paľovi. To bola jasná prehra. Dal tri, štyri, päť gólikov, potom ho stiahli rodičia a keď z balkóna videl, že súper vyrovnal, vrátil sa, šupol ďalšie dva, tri a zasa šiel domov. Jednoducho víťazný typ,“ usmievajú sa v dokumente „38 – Filmová pocta hokejovej legende“ pri spomienke na Demitru jeho kamaráti z dubnického sídliska.

V sedemnástich rokoch obliekal dres Dukly Trenčín. Foto: Rodinný archív P.D.
Pavol Demitra V sedemnástich rokoch obliekal dres Dukly Trenčín.

Pravda, šikovné ruky si neskôr všimli aj hokejoví znalci. Azda aj preto už ako šestnásťročný hral v tretej päťke Trenčína. Nabitej Dukly! Všetci tušili, že na tamojšom zimáku im pod rukami rastie budúca hviezda NHL.

Šťastné(ho) oko

Začiatky v najlepšej lige na svete mal ťažké. V Ottawe ho poslali aj na farmu. No poznáte to, génia dokáže rozpoznať iba génius. Všimol si ho Peter Šťastný a ihneď ho odporučil do St. Louis Blues.

„V podstate som ho objavil. Presvedčil som Mikea Keenana, aby ho priviedol. Bol to úžasný talent. Mal nervy zo železa, skvelé predvídanie a videnie. Vždy sa rozhodol správne,“ priznal neskôr Šťastný pre portál profiligy.

Začala sa veľká kariéra a slovenské teletextové stránky každé ráno žiarili na modro: Demitra – gól! Demitra – asistencia!

Lucas Demitra Čítajte viac Tréner sa s Demitrom o otcovi nebaví. Skvelý chalan, veľa pracuje, tvrdí

„Po každom sa spolu s Handzušom a Bartečkom tešili ako malé deti,“ spomína Šťastný. „Patril medzi najväčších playmakerov na svete. Dokázal zrýchliť hru, naservírovať čistú finálnu prihrávku. A geniálne zakončiť,“ pridáva Handzuš.

Jeden z najlepších hokejistov, aký sa kedy narodil pod Tatrami, bol úžasný človek. Kamarátsky. Žičlivý v každom smere.

V sezóne 1998/99 mal za 90 kanadských bodov sľúbenú odmenu pol milióna amerických dolárov. Jeho spoluhráč Scott Young 300-tisíc za 25 presných zásahov. Obom chýbal k splneniu už iba krok.

V poslednom zápase sa spolu pri súperovej hre bez gólmana rútili na prázdnu bránku. A čo urobil Demitra? Namiesto strely zvolil prihrávku. Young netrafil a z dvoch prémií nebola žiadna. O rok získal Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča ligy.

„Jednou z mojich zásad je nikomu neublížiť – v živote ani na ľade,“ vyznal sa vtedy pre Pravdu.

Slávny blafák

Rád si obliekal aj slovenský národný dres. Pamätným zostane jeho gól na 4:2 v zápase o bronz proti Česku na svetovom šampionáte 2003. Blafákom pomedzi nohy vycvičil Tomáša Vokouna.

„Paľo často rozprával o svojich koreňoch. Bol veľmi hrdý Slovák. Vždy chcel byť lepší ako Česi,“ všimol si aj na diaľku Jeremy Roenick, spoluhráč z Los Angeles Kings.

Demitra ťažko znášal neúspech na olympiáde vo Vancouvri 2010. S repre­zentačným „céčkom“ na hrudi doviedol tím k štvrtému miestu po ťažkej prehre s Fínskom 3:5. Tvrdil, že ho bude škrieť do konca života.

Nezabudnuteľný nájazd Pavla Demitru proti... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Pavol Demitra, Iľja Bryzgalov Nezabudnuteľný nájazd Pavla Demitru proti ruskému brankárovi Iľjovi Bryzgalovovi.

O rok neskôr sa na domácich MS rozlúčil s dresom s dvojkrížom na hrudi. Jeho ďakovačka na ľade so slzami v očiach zostane súčasťou slovenskej hokejovej histórie.

„Plakal som aj po olympiáde, aj teraz sú to pre mňa neopísateľné chvíle,“ vravel tesne po poslednom zápase.

Pôvodne chcel ukončiť kariéru, no jeho hokejové srdce stále túžilo dávať góly. V Jaroslavli sa dohodol ešte na jednoročnej zmluve. Sľúbil, že je posledná.

Dokončiť ju už nestihol – 7. septembra 2011 zahynul v troskách lietadla počas cesty na zápas.

„Najsmutnejší deň v mojom živote,“ trúchli aj dnes jeho veľký priateľ Marián Gáborík.

Pred desiatimi rokmi odišiel hokejový elegán s dušou džentlmena. Slovensko ho však stále cíti pri sebe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #smrť #hokej #Pavol Demitra