Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávna výhra nad Sovietmi? Je čas to prebiť niečím väčším

V jeho žilách koluje slovenská aj poľská krv. Narodil sa aj hokejovo vyrástol v Trenčíne. Poľský útočník Martin Przygodzki (29) tiež chce hrať na olympiáde v Pekingu. Ak sa mu to podarí, bude to znamenať, že Slováci na nej nebudú.

27.08.2021 06:20
Martin Przygodzki Foto:
Martin Przygodzki.
debata (6)

„A ak by som tvrdil niečo iné, nemám tu čo hľadať,“ vraví pred duelom Slovensko – Poľsko (19.15 na Dvojke) od novej sezóny hráč Zaglebie Sosnoviec. Vo štvrtok sa so spoluhráčmi pričinili o šok, keď zdolali Bielorusko 1:0.

Ôsmy apríl 1976 je dodnes najslávnejší deň poľského hokeja, na domácich MS v úvodnom zápase premohol Sovietsky zväz. Pozná tento dátum každý poľský hokejista?

Väčšina. Ak nevie presný dátum, určite tuší, čo sa vtedy v Katoviciach udialo. Je to najslávnejší duel v histórii poľského hokeja, no ja dúfam, že sa to čoskoro zmení a túto spomienku prebijeme ešte niečím väčším.

Videli ste aj fragmenty zo stretnutia, v ktorom šokujúco padli Charlamov, Michajlov a spol.?

Videl, samozrejme. Keď som sa presťahoval do Poľska, hneď mi ich chalani ukázali. Radi sa na to pozerajú, na dobre sa predsa dobre spomína. Na druhej strane, bolo to už dávno. Aj ja som vyrastal na videách z youtubu. Neraz som si pozrel Bondrov finálový gól zo šampionátu 2002.

Vlani ste sa šokujúco prebojovali do kvalifikácie o postup na olympiádu na úkor Kazachstanu. Narástli v Astane Poliakom krídla?

Svetový hokej sa vyrovnáva, je rýchly, dynamický a taktický. Každý ho už vie hrať na solídnej úrovni. Ak zdoláte Kazachstan na jeho domácej pôde, môže vám to len pomôcť.

Po návrate do Poľska ste nám povedali, že hokejový boh bol aspoň na chvíľu Poliak. Sedel s vami aj teraz v autobuse na ceste do Bratislavy?

Neviem, nevidel som ho (smiech). Ale či tam bol, vám poviem až v nedeľu, keď sa kvalifikácia skončí. Samozrejme, na Slovensko sme neprišli ako favorit, ale aj v minulosti sme dokázali prekvapiť. Predovšetkým aby sme to ustáli a neutŕžili veľkú prehru. Ak sa aj to však stane, zápasy nás veľa naučia.

Bránia sa Poliaci nálepke outsider?

Toto sú skôr slovné hračky pre médiá a fanúšikov, naše zmýšľanie je oveľa jednoduchšie. Sústredíme sa na každý zápas a nešpekulujeme. Súperov máme prečítaných, dúfam, že aj to zahrá v náš prospech.

Čo zväčša platí na hokejovo zručnejšie mužstvo?

Pozitívne nastavenie, dravosť a húževnatosť. Naše prvé slovo pred každým zápasom bude bojovnosť. Pokúsiť sa vyhrať aj za cenu, že budeme hrať škaredý hokej.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Bielorusko Slovensko Čítajte viac Veľké prekvapenie na úvod! Poliaci zdolali Bielorusov, žiaril brankár Murray

Martin Marinčin poprosil spoluhráča z Třinca a vášho z reprezentácie Arona Chmielewského, aby hráči čo najmenej sekali, lebo vraj to majú vo zvyku. Majú Poliaci tvrdý hokej na hranici pravidiel v krvi?

Veru, poľská liga je veľmi tvrdá. Čo sa týka sekania, posudzovanie na medzinárodnej úrovni je prísne. Keď budeme hrať veľa oslabení, bude to voda na mlyn pre súperov. Určite sme sem nikoho neprišli zraniť, ale všetko, čím si budeme môcť pomáhať, určite využijeme. Aj nejaké podpichovačky tam akiste budú, predsa len chceme druhým hokej trošku znepríjemniť.

Váš národný tím vedie Slovák Róbert Kaláber. Znamená to, že slovenský hokej má stále dobrý cveng?

V poľskej lige si spravil skvelé meno. S tímom Jastrzebia dosiahol za sedem sezón pri kormidle pekné úspechy. Navyše, výborne pozná všetkých hráčov, keďže 95 percent nášho výberu pochádza z poľskej súťaže. Aj preto si ho vybrali za reprezentačné­ho kouča.

Sledujete pravidelne dianie v slovenskom hokeji?

Nejaký prehľad mám, ale že by som sledoval zápasy rad radom, to určite nie.

Máloktoré mesto na svete vychovalo toľko hokejových hviezd ako váš rodný Trenčín. Ktoré ste obdivovali najviac?

Mariánov Hossu s Gáboríkom i Paľka Demitru. To sú tri najzvučnejšie mená, v ktorých som sa ako chlapec videl. Keď bola výluka v NHL a títo chlapci sa postavili do jedného útoku, v Trenčíne som nevynechal jediný zápas. Spomínam si aj na rána, keď som mašíroval k teletextu a hľadal, ako hrali za morom. Všetko tam svietilo na zeleno.

Na modro, nie?

Tak na modro. Ale vždy som mal z toho obrovskú radosť. Boli to borci.

O necelé dva týždne to bude desať rokov, čo Demitra tragicky zahynul. Zrejme sa to dotklo aj vás…

A veľmi. Osobne sa poznám s jeho synovcom Martinom Jakúbekom, ihneď som mu kondoloval. Táto správa sa dotkla hádam každého Slováka – aj tých, ktorí hokej nikdy neriešili. Paľo bol obľúbený v celej krajine. Napokon, vo svete jej spravil vynikajúce meno.

Martin Przygodzki. Foto: Archív M. P.
Martin Przygodzki Martin Przygodzki.

V juniorke Trenčína ste si zahrali aj s Markom Daňom, proti ktorému teraz nastúpite. Stretli ste ho už v Bratislave?

Videl som ho dvakrát na ľade, ale žiadne „šteklenie“ nebolo. Nebol priestor, kvôli covidu mužstvá držia od seba.

Pred chvíľou sme si čítali poľský portál sport.pl a v sekcii zimné športy dominujú v auguste skoky na lyžiach. O hokeji, tobôž o olympijskej kvalifikácii, ani zmienka…

Je to tak. Snažíme sa s tým bojovať. Niektoré hokejové stánky v Poľsku nie sú pripravené na to, aby sa zápasy vysielali aj v televízii. Hokej treba zmedializovať, lebo keď o ňom ľudia nepočujú, nechodia naň. Samozrejme, reprezentačný úspech by bol nemalým impulzom.

Skoky na lyžiach ho dostali, keď sa na mostíky postavil Adam Malysz a zrazu z toho bola celonárodná eufória. Následne prišli na scénu Stoch, Kubacki a ďalší. Možno potrebujeme niečo podobné aj my, aby sme sa postupnými krokmi drali do povedomia poľskej verejnosti.

Legendárny poľský hokejista z NHL Mariusz Czerkawski má na facebooku osemtisíc sledovateľov, Malysz až 620-tisíc…

Aj to o niečom svedčí, všakže? Ale aj ja som fanatik do skokov na lyžiach, chytilo ma to, ešte keď som býval na Slovensku. Keďže vo mne koluje aj poľská krv a na scénu prišiel Malysz, nemohol som to nesledovať. Poľsko mu totálne prepadlo, bol na všetkých obrazovkách, všade o ňom informovali.

Keď pred desiatimi rokmi končil kariéru, svetové médiá písali, že v popularite sa mu vyrovná iba pápež Ján Pavol II.

(smiech) Uf, tak tu by som trošku hamoval. Ja som veriaci, pre mňa je Karol Wojtyla absolútna jednotka, čnie nad všetkými. A rovnako to zrejme vníma aj väčšina Poliakov. Ak si to Adam niekedy niekde prečíta, určite sa na mňa neurazí.

S čím odídete z Bratislavy spokojný?

S postupom. Ak by som povedal niečo iné, nemám tu čo hľadať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poľskí hokejisti #Martin Przygodzki