Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Súčasť očistného procesu. Šatan sa vyjadril k zásahu na zväze

V bratislavskom sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) vo štvrtok prebehla kontrola zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy.

24.06.2021 20:27 , aktualizované: 22:24
SR Bratislava SZĽH Kongres TK BAX Foto: ,
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Kongresu SZĽH.
debata (12)

Šéf zväzu Miroslav Šatan informoval, že ide o očistný proces organizácie.

"Potvrdzujeme kontrolu zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorá sa týka kontroly činností od roku 2017.

Vedenie zväzu je v tomto smere plne súčinné a má za to, aby sa všetky podozrenia vyšetrili.

Považujeme to za súčasť procesu, ktorý začalo súčasné vedenie SZĽH a cieľom ktorého je očistiť hokejové hnutie od podozrení, krívd a falošných obvinení," uviedol zväz v krátkom vyhlásení.

Zásah prebehol v rovnaký deň, ako sa konal Kongres SZĽH.

Peter Kruľ, Miroslav Šatan, Ivan Pulkert Čítajte viac Divočina na SZĽH. V deň kongresu zasahovali daňoví kriminalisti

"Ovplyvnilo nás to len v tom, že sme mali mierne zdržanie, keďže sme boli ráno súčinní, aby sa zabezpečilo, že sa odovzdajú materiály, ktoré sú potrebné. Minulý rok sme mali tri štátne úrady, ktoré kontrolovali veci, teraz ďalší.

Je to súčasť nejakého očistného procesu, ktorý sme zaviedli. Po mojom nástupe som inicioval to, aby sa urobili kompletné audity na všetkých dcérskych spoločnostiach aj občianskom združení SZĽH.

Z toho vzišli nejaké informácie a myslím si, že z toho potom prišli nejaké podania a toto je výsledok toho šetrenia.

Toho očistného procesu, ktorý sa spustil a my veríme, že bude dokončený. Budeme plne súčinní a necháme na príslušné úrady, aby vyniesli ortieľ," uviedol Šatan po kongrese.

Jaromír Šmátrala na archívnej snímke. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Jaromír Šmátrala Jaromír Šmátrala na archívnej snímke.

O zásahu najskôr informoval portál tvnoviny.sk, podľa ktorého má súvisieť s údajnými fiktívnymi faktúrami. Prezident bližšie nešpecifikoval, o čo konkrétne mala kontrola záujem.

Podnet na ňu mal vzísť od kontrolóra zväzu Jaromíra Šmátralu, ktorého na štvrtkovom kongrese opäť zvolili do funkcie aj na ďalšie obdobie.

"Z tých kusých informácií, ktoré máme, sa jedná o veci od roku 2017. Informácie vyšli z auditu, ktorý som inicioval, a kontrolór v tom bol aktívny, takže nazývam to očistný proces.

Máme tu rôznych ľudí, ktorí využívajú rôzne veci vo svoj prospech a toto je všetko súčasť toho procesu," povedal ďalej Šatan.

Peter Kruľ, Miroslav Šatan, Ivan Pulkert Čítajte viac Hokej dostáva rany. Zväz reagoval na zásah NAKA i štrajk rozhodcov

„Vzhľadom na prebiehajúce úkony zatiaľ nemôžeme poskytnúť k zásahu bližšie informácie. Keď to bude možné, budeme včas informovať médiá aj verejnosť,“ reagovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

V sídle zväzu zasahovali vlani v septembri príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí vykonávali procesné úkony v súvislosti s verejným obstarávaním.

SZĽH schválil stratégiu na najbližších desať rokov

SZĽH schválil stratégiu na najbližších desať rokov, ktorá má pomôcť hnutiu vo výchove nových talentov a vrátiť Slovensko medzi svetovú hokejovú špičku.

Na štvrtkovom kongrese zároveň zvolili za nového člena Výkonného výboru zväzu Dušana Mráza, ktorý zaujal miesto po Martinovi Kohútovi.

Zväz chce spoločne s klubmi v najbližších rokoch zvýšiť počet registrovaných hráčov a športových odborníkov v systéme SZĽH, zvýšiť kvalitu hráčov a hokejových odborníkov, zvýšiť počet a kvalitu ľadových plôch a ostatnej infraštruktúry, tiež zvýšiť konkurencieschop­nosť klubov, pozdvihnúť ženský hokej, zvýšiť kvalitu vzdelávania mladých hokejistov a hokejistiek, zvýšiť spokojnosť rodičov v oblasti vzdelávania a výchovy detí a zlepšenie vnímania postavenia slovenského hokeja v spoločnosti.

Craig Ramsay Čítajte viac Prehliadanie chýb rozhodcov bolo okaté, Hudáčkove slová nehodné reprezentácie

"Keď sme mali pred niekoľkými rokmi v Jasnej seminár, čo so slovenským hokejom, tak sme si tam definovali jednu z úloh vypracovať nejakú dlhoročnú stratégiu.

Myslím si, že dnes je tá stratégia do nejakých detailov vytvorená a po diskusii s klubmi bola výraznou väčšinou schválená.

Slovenský hokej má teraz dlhodobú víziu na desať rokov. Zo stoličky prezidenta SZĽH či člena výkonného výboru však dlhodobý plán nikto nedokáže aplikovať do praxe.

Je to na pleciach našich manažérov a trénerov v kluboch a môžeme to dosiahnuť len všetci spoločne," uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Dlhodobú stratégiu pre slovenský hokej nakoniec schválili delegáti drvivou väčšinou 305 hlasmi z celkových 314 možných.

Adam Liška Čítajte viac Ramsay ukázal na Šatana. Verí, že z nás raz budú víťazi ako on

V rámci nej vznikol aj nový projekt, ktorý by mal priniesť viac slovenských hokejistov do zámorských univerzitných súťaží.

"Každý rok chceme poslať na výberové turnaje v zámorskej súťaže NCAA našich hráčov z osemnástky.

Tento rok chceme prvýkrát poslať 18 hráčov na takýto turnaj, kde budú všetci tréneri zo slávnych univerzít s tým, že vyhľadávajú hráčov a ponúkajú štipendium a štvorročný vzdelávací program. Veríme, že možno dvaja, traja, piati by takéto štipendiá získali," uviedol.

{* sablona=„marke­ting_promo“ | popisok=„dava­meDoPozornosti“ | nadpis=„Aktuality, diskusie, komentáre… Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk“ | url=„https://w­ww.facebook.com/Spor­tPravda“ | fotka=„553117“ *}

Potvrdením stratégie SZĽH, že výchova a vzdelávanie sú pre hokejové hnutie kľúčovou prioritou sú aj ďalšie projekty, ktoré vedenie zväzu predstavilo na zasadnutí Kongresu SZĽH.

V spolupráci s neziskovou organizáciou LEAF Academy zabezpečí SZĽH systém vzdelávacích workshopov pre osobnostný rast hráčov a hráčok, ktorý bude vedený v slovenskom aj anglickom jazyku.

Pre hráčov hrajúcich v projekte SR18 v Piešťanoch zväz zabezpečil vzdelávanie na bilingválnom Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch, aby nevynechávali predmety kvôli zápasom a tréningovému procesu.

Richard Pavlikovský na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Richard Pavlikovský Richard Pavlikovský na archívnej snímke.

„Naša vízia je vrátiť Slovensko medzi svetovú hokejovú špičku a vytvoriť v hokeji atraktívne prostredie, ktoré ponúkne kvalitné podmienky pre výchovu detí a mládeže,“ povedal na kongrese poradca prezidenta SZĽH pre strategický rozvoj Richard Pavlikovský.

Novým členom VV namiesto Martina Kohúta, ktorý sa vzdal tejto pozície, sa stal prezident HKM Zvolen Dušan Mráz, ktorý dostal väčšinu hlasov delegátov.

Kontrolórom SZĽH a predsedom Dozornej rady SZĽH zostal Jaromír Šmátrala, kongres zvolil aj dvoch členov Dozornej rady – Jozefa Greguša a Petra Bohuša.

Za predsedu Arbitrážnej komisie zvolili Rastislava Železníka, ktorý bol jediným kandidátom na túto pozíciu, podpredsedom bude Rastislav Posluch. Novým podpredsedom Disciplinárnej komisie SZĽH sa stal Filip Kubuš.

Ďalej prezident zväzu zdôraznil navýšenie čistého financovania klubov zo strany SZĽH. Kým v roku 2019 dal zväz klubom približne 2,9 milióna eur, v roku 2021 to je už 3,9 milióna.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH