Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Faško-Rudáš mieri do Česka. Nové kluby majú aj Graňák, Ďaloga či Košarišťan

Kariéra slovenského hokejového obrancu Dominika Graňáka bude pokračovať v českom extraligovom klube HC Škoda Plzeň.

01.05.2021 09:07 , aktualizované: 16:19
Dominik Graňák. Foto: ,
Dominik Graňák.
debata

S vedením klubu podpísal zmluvu pre sezónu 2020/2021. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Pre 37-ročného Graňáka ide o štvrté pôsobisko v najvyššej českej súťaži. V nej už odohral v dresoch Slavie Praha, Hradca Králové a Karlových Varov celkovo 530 zápasov, v roku 2003 získal so Slaviou majstrovský titul.

Dominik Graňák Čítajte viac Ruská duša si vás najprv oťuká a potom pre vás urobí čokoľvek

"Dominika poznám ešte zo Slavie. Viem, aký je charakterovo a dal by som za neho ruku do ohňa. Udržuje si stabilnú výkonnosť a prichádza k nám aj s cieľom pomôcť s výchovou mladých hráčov v obrane.

Podpísal zmluvu na jeden rok, má už svoj vek. Uvidíme, ako budú obe strany po sezóne spokojné a či sa dohodneme aj ďalej," povedal športový manažér plzenského klubu Tomáš Vlasák.

V českej extralige sa 1. mája oficiálne začalo prestupové obdobie a vedenie Plzne už krátko po polnoci zverejnilo mená viacerých posíl.

Okrem Graňáka prišili do klubu aj český brankár Miroslav Svoboda a útočníci Michal Bulíř a Jan Schleiss.

Ďaloga podpísal s Brnom

Slovenský obranca Marek Ďaloga sa stal hráčom českého extraligového klubu HC Kometa Brno. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Marek Ďaloga v reprezentačnom drese. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Marek Ďaloga Marek Ďaloga v reprezentačnom drese.

Pre 32-ročného obrancu ide o tretie pôsobisko v najvyššej českej súťaži. V nej už obliekal dresy Pardubíc a Sparty Praha.

Celkovo v nej doteraz odohral 244 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 15 gólov, 39 asistencií, 159 trestných minút a 14 plusových bodov. Ročník 2020/2021 začal jedným zápasom vo Zvolene, následne sa presunul do Pardubíc.

Viaceré české médiá nedávno informovali o záujme Komety aj o ďalších slovenských hráčov.

SR hokej extraliga 25. kolo Poprad Košice POX Čítajte viac Popradu sa rozpadne elitný útok. Dve miestne hviezdy pôjdu do Brna

Tréner Jiří Kalous pre klubovú stránku uviedol, že vedenie je v kontakte aj s hráčmi, pre ktorých sa zatiaľ neskončila sezóna 2020/2021.

„Myslím si, že sme v rokovaní so zaujímavými menami. Sú medzi nimi reprezentanti, ktorí sú v súčasnosti v kempoch. Verejnosti ich predstavíme neskôr,“ povedal Kalous.

Kluby zmenili aj Košarišťan a Jánošík

V tíme českého extraligového klubu BK Mladá Boleslav budú v sezóne 2021/2022 pôsobiť aj slovenský brankár Andrej Košarišťan, obranca Adam Jánošík a útočník Miloš Kelemen. Klub informoval o nových akvizíciách na oficiálnej stránke.

Pre 27-ročného Košarišťana pôjde o prvé pôsobisko v českej extralige. Sezónu 2020/2021 strávil v nižšej súťaži v Kladne, ktorému pomohol k postupu do najvyššej súťaže. Predtým pôsobil vo viacerých kluboch v slovenskej extralige.

Andrej Košarišťan ešte v drese Košíc. Foto: TASR, Milan Kapusta
SR šport hokej TL 20. kolo Košice Nitra KEX Andrej Košarišťan ešte v drese Košíc.

Obranca Jánošík sa vráti do českej extraligy po ročnom pôsobení vo švédskom klube IK Oskarshamn. V najvyššej českej súťaži už obliekal dresy Liberca, Chomutova, Litvínova a Plzne, za ktoré odohral celkovo 254 zápasov s bilanciou 20 gólov a 41 asistencií.

Po vydarenej sezóne vo Zvolene absolvuje prvý zahraničný angažmán 21-ročný krídelník Miloš Kelemen. V ročníku 2020/2021 patril k lídrom zvolenského tímu a po 50 zápasoch mal bilanciu 24 gólov a 19 asistencií.

„Miloš prežil prelomovú sezónu. Ide o mladého útočníka s dobrým korčuľovaním, ktorý má potenciál zlepšovať sa,“ povedal športový manažér mladoboleslavského A-mužstva Václav Nedorost.

Adam Jánošík. Foto: TASR, František Iván
SR Poprad Hokej Zraz Jánošík Adam Jánošík.

K angažovaniu ďalších dvoch slovenských hráčov doplnil:

"O Adama Jánošíka sme stáli už niekoľko rokov. Je to vynikajúci, charakterný obranca, ktorý nebude mať problém zapadnúť do kabíny.

Je v najlepšom hokejovom veku a jeho komplexnosť a tvrdosť je to, čo sme hľadali. Andrej Košarišťan by mal doplniť našu silnú brankársku dvojicu a popasovať sa o svoje miesto."

Kudrna a Matúš Sukeľ do Litvínova

Útočníci Andrej Kudrna a Matúš Sukeľ podpísali viacročné kontrakty s klubom HC Verva Litvínov. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Obaja slovenskí reprezentanti zamierili do nového pôsobiska zo Sparty Praha. Kudrna strávil v klube šesť sezón, počas ktorých odohral celkovo 326 zápasov. V nich dosiahol bilanciu 72 gólov a 69 asistencií.

Andrej Kudrna na reprezentačnom tréningu. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Andrej Kudrna. Andrej Kudrna na reprezentačnom tréningu.

„Nehral v elitných formáciách, pretože na Sparte bola obrovská konkurencia. My od neho očakávame aj prínos v ofenzíve, v ktorej by nám mal vyplniť gólovú medzeru, ktorú sme mali v uplynulej sezóne,“ povedal slovenský tréner Litvínova Vladimír Országh.

Pre 25-ročného Sukeľa bola Sparta prvé pôsobisko po odchode zo slovenskej extraligy. Za pražský klub odohral počas dvoch sezón celkovo 115 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 18 gólov a 18 asistencií.

Tomáš Marcinko Čítajte viac Třincu pomohli k obhajobe aj piati Slováci. Varaďa: Hráči majú charakter

„Na Sparte mal väčšinou defenzívne úlohy. Nastupoval v oslabeniach a v presilovkách nedostal veľa priestoru. Hoci hral v tretej a štvrtej formácii, mal veľmi slušný počet kanadských bodov. Je to zodpovedný hráč, ktorý sa veľmi zlepšil v defenzívnych činnostiach,“ povedal Országh.

Litvínov angažoval okrem Kudrnu a Sukeľa aj českého útočníka Petra Straku z Plzne.

Legionári z Tipos extraligy do Česka

HK Mountfield Hradec Králové angažoval trojicu legionárov zo slovenskej Tipos extraligy. Českú súťaž si zahrajú Kanaďania Christophe Lalancette a Graeme McCormack, ktorí pôsobili v Michalovciach a už bývalý brankár Nových Zámkov Fín Henri Kiviaho. Klub informoval o nových akvizíciách na oficiálnej stránke.

Pre 26-ročného Lalancettea boli Michalovce prvé pôsobisko mimo Severnej Ameriky. Počas dvoch sezón odohral za Duklu celkovo 110 zápasov, v ktorých získal 93 kanadských bodov za 31 gólov a 62 asistencií.

Graeme McCormack v drese Michaloviec (vľavo). Foto: TASR, RADOVAN STOKLASA
Graeme McCormack, Aaron Berisha Graeme McCormack v drese Michaloviec (vľavo).

Tridsaťročný ofenzívny obranca McCormack odohral v najvyššej slovenskej súťaži tri sezóny. Postupne obliekal dresy Nitry, Trenčína a Michaloviec. V 176 stretnutiach dosiahol bilanciu 23 gólov, 98 asistencií a 36 plusových bodov.

Pre 27-ročného brankára Kiviaha bol ročník 2020/2021 prvý v slovenskej extralige. Nastúpil do 51 zápasov, v ktorých dosiahol 91,50-percentnú úspešnosť zásahov, priemer 2,64 inkasovaného gólu na zápas a vychytal 2 zápasy s čistým kontom.

Novinkou z HK Mountfield Hradec Králové je aj angažovanie bývalého trénera a športového manažéra HC Košice Jana Šťastného. V novom pôsobisku bude dozerať na rozvoj mladých hráčov, ktorí budú pôsobiť v partnerskom klube v Kolíne.

Faško-Rudáš ide do Liberca

Kariéra slovenského útočníka Martina Faška-Rudáša bude pokračovať v českej extralige. Už bývalý hráč Banskej Bystrice sa dohodol na zmluve s Libercom. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Žiga Pavlin z Košíc padá pred Banskobystričanom... Foto: TASR, František Iván
Žiga Pavlin, Martin Faško Rudáš Žiga Pavlin z Košíc padá pred Banskobystričanom Martinom Faškom Rudášom.

"Martin je mladý a talentovaný hráč s ofenzívnymi inštinktmi a ťahom na bránku. Chce hrať, tvoriť hru, vie dobre vystreliť zápästím, ale aj pripraviť šancu spoluhráčovi.

Vyhliadli sme si ho ako typologicky vhodnú posilu do nášho programu a počítame s tým, že Martin využije prostredie nášho klubu, bude na sebe intenzívne pracovať a pomôže nášmu mužstvu byť úspešným," povedal športový manažér Liberca Patrik Augusta pre klubovú stránku.

Faško-Rudáš odohral sezónu 2020/2021 v extraligovej Banskej Bystrici. Za kanadským obrancom Alexom Bretonom bol druhý v produktivite mužstva, keď v 52 zápasoch dosiahol bilanciu 17 gólov a 24 asistencií.

Hoci mal banskobystrický tím záporné skóre, Faško-Rudáš získal celkovo 18 plusových bodov – najviac z tímu. Pred príchodom do Banskej Bystrice odohral tri sezóny v nižšej zámorskej súťaži WHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #Marek Ďaloga