Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská cesta stojí veľa. Ťah s legionármi sa osvedčil

Vyskúšali a zapáčilo sa im. Hokejový tím iClinic Bratislava Capitals má za sebou premiéru v nadnárodnej súťaži ICE Hockey League (IHL).

25.03.2021 17:10
Peter Draisaitl, Dušan Pašek Foto: ,
Tréner Bratislava Capitals Peter Draisaitl (vľavo) a prezident Bratislava Capitals Dušan Pašek mladší na archívnej snímke.
debata

Mužstvo sa prebojovalo do play off, kde stroskotalo na najsilnejšom klube základnej časti – talianskom Bolzane (1:4 na zápasy).

„Pekný výsledok. Splnili sme cieľ. Súperili sme s mužstvami s oveľa väčšími rozpočtami,“ hodnotí generálny riaditeľ klubu Dušan Pašek ml. (36).

Aká to bola sezóna?

Náročná. Predsa len, bol to prvý ročník v novej lige, do ktorého zasiahla aj nešťastná pandémia. Potrebovali sme sa zorientovať, zistiť, ako fungujú tamojšie procesy, aký hokej sa tam hrá i aké typy hráčov si to vyžaduje. Napokon, väčšina slovenských hokejistov tu nikdy nepôsobila – museli sa adaptovať. Je to iná súťaž ako naša extraliga.

Lepšia?

Mužstvá v IHL majú veľkú silu. Aj generálny manažér Slovana Maroš Krajči priznal, že Bolzano je také dobré, že by zdolávalo aj ich. Najlepšie štyri či päť tímov by určite bojovali s najlepšou slovenskou štvorkou.

Okrem toho v IHL nie sú také výkonnostné rozdiely ako v extralige. Posledný Linz mal v elitnej päťke najproduktívnejších hráčov až dvoch hokejistov. Úroveň súťaže je z môjho pohľadu vyššia.

A čo Capitals? Tiež by mútili vodu v slovenskom play off?

Som presvedčený, že áno. Po tom, ako káder prešiel zmenami a posilnilo ho viacero šikovných cudzincov, hrali by sme o popredné priečky.

Gólová radosť hokejistov iClinic Bratislava... Foto: TASR, Martin Baumann
Hokej Capitals IHL Gólová radosť hokejistov iClinic Bratislava Capitals.

S pôsobením v IHL ste zrejme spokojný…

Splnili sme cieľ, ktorý sme si pred sezónou stanovili. Účasť v play off je pekný výsledok. Navyše, podľa všetkého sme mali najnižší rozpočet zo všetkých. O to viac si to cením.

Prekvapilo vás niečo?

Marketing i zabezpečenie celého chodu súťaže je na veľmi vysokej úrovni. Jednoducho profi prístup.

Na začiatku ste sa chceli vydať slovenskou cestou, napokon v tíme prevážili cudzinci. Prečo?

Najradšej by som bol, keby sme mali slovenský káder, ale situácia s našimi hráčmi na trhu nám to akosi nedovoľuje. Nadnárodná liga si vyžaduje veľkú kvalitu a my jednoducho nedokážeme zaplatiť najlepších Slovákov z európskych klzísk. Všetko sme zvážili a následne sa rozhodli pre zmenu stratégie. Ukázalo sa to ako dobrý ťah.

S finančne dostupnými Slovákmi by to nešlo?

Treba si uvedomiť jednu vec – cudzinci prinášajú do IHL veľkú kvalitu. V kluboch navyše pôsobia mnohí reprezentanti. Vo Fehérvári Maďari, v Bolzane Taliani, rakúske kluby sa spoliehajú na svojich. A časy, keď im slovenský národný tím dával výprasky, sú dávno preč.

Sergej Kosticyn v drese Bratislavy Capitals. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Sergej Kosticyn Sergej Kosticyn v drese Bratislavy Capitals.

Je dnes jednoduchšie zohnať do tímu kvalitnejšieho Kanaďana ako Slováka?

V zámorí je oveľa viac hráčov. Ak to pritiahnem za vlasy: hokejku vie držať asi každý Kanaďan. Z veľkej základne vygenerujete veľa dobrých hokejistov a tí sú občas dostupní aj pre nás. Pomohla nám aj pandémia – taký brankár ako Jared Coreau by do IHL či extraligy nikdy neprišiel. Bol by skôr trojkou v niektorom z klubov NHL – tak ako deväť rokov predtým.

Pred dvoma sezónami sa veľa hovorilo o tom, či štadión Ondreja Nepelu dokáže prijať dva kluby. Čo ukázala prax?

Že sa to dá. So Slovanom máme skvelý vzťah, s pánom Krajčim sa dohadujeme na veciach prakticky každý druhý deň. Tento ročník bol však špecifický – na zimáku sa okrem hokeja nič nedialo. Žiadne spoločenské podujatia. Realitu ukáže prípadne až ďalšia sezóna.

Slovo prípadne neznie optimisticky…

Nikto nevie, čo bude o pár mesiacov. No aj tak verím, že do hľadiska prídu už aj fanúšikovia. Napokon, nič iné mi ani nezostáva. Jedine dúfať.

Čím budete lákať bratislavského diváka na IHL?

V prvom rade na kvalitný hokej. Sú tam naozaj silné kluby s veľmi dobrými hráčmi. A potom, samozrejme, aj na sprievodné marketingové akcie, ktoré sme robili a chceme v nich pokračovať. Fanúšik potrebuje aj zábavu.

iClinic Bratislava Capitals Let us present you our official team photo!

Uverejnil používateľ Bratislava Capitals Utorok 23. marca 2021

Pandémia so sebou priniesla veľa zlého, vrátane ekonomického strádania. Je dnes ťažšie zháňať peniaze na chod klubu?

Cítime to. Zvlášť výpadok financií zo vstupného. Ale problémy má asi každý. Máme spoľahlivého generálneho partnera i hlavného akcionára – pána doktora Ďurkoviča, preto to zvládame.

Extraligové kluby sa sťažujú na to, že náhrada za straty spôsobené opatreniami od vlády je chabá. Vám niekto pomohol?

Slovenský hokejový zväz nám prispel malou čiastkou v rámci toho, že sme vlani hrali v druhej lige. Ale v porovnaní s Rakúskom to je obrovský rozdiel. Tam dostávajú kluby na účet 80 percent z priemerného vstupného v minulej sezóne. Jednoducho iný svet.

Bude mať pandémia dopad na najbližšie fungovanie mužstva?

Zakrývame sa dekou, na ktorú máme. No ja verím, že to prežijeme a náš hokejový príbeh bude pokračovať.

Na to, aby bol ešte úspešnejší, zrejme potrebujete nafúknuť rozpočet…

Top kluby ho majú údajne až osemnásobný oproti nám. Ak teda s nimi chceme súperiť, musíme pridať aj tu. Okrem toho, do ligy pribudnú tri nové tímy, dostať sa do play off bude ešte náročnejšie.

Kedy začnete skladať tím na novú sezónu?

Robíme to priebežne. Je to mravčia robota, nie je to tak, že sa nám skončila sezóna a teraz máme dva mesiace voľno.

Ak by ste si mohli dopriať do tímu jedného hráča podľa ľubovôle, kto by to bol?

Kohokoľvek?

Trebárs z bývalých spoluhráčov…

Žiga Pálffyho (veľký smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Pašek ml. #Bratislava Capitals