Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf IIHF schladil Lotyšov: Šampionát v Bielorusku bude a hotovo!

Hokejový šampionát v Bielorusku bude! Aj takýto je výsledok po rokovaní šéfa IIHF Reného Fasela s lotyšským premiérom Krisjanisom Karinšom. Práve Lotyšško a Bielorusko majú usporiadať MS 2021.

13.11.2020 21:30
René Fasel, Vladimir Putin Foto: ,
Prezident IIHF René Fasel a ruský prezident Vladimir Putin v auguste 2019 na turnaji mladíkovv Soči.
debata (12)

Výsledok videokonferencie je tak trochu prekvapujúci, keďže to bol práve Karinš, kto po prezidentských voľbách v susednom štáte volal po turnaji bez Bieloruska.

„Lotyšská vláda bude rešpektovať rozhodnutie IIHF súvisiace s usporiadaním šampionátu,“ povedal povedal teraz a uistil, že Lotyšsko od organizovania podujatia neodstúpi.

Fasel zdôraznil, že hokej musí zostať apolitický. Zároveň však súhlasil s požiadavkou na zaistenie bezpečnosti nielen pre hráčov, ale aj pre médiá a fanúšikov v Minsku. Obavy panujú predovšetkým kvôli demonštráciám proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého obviňujú zo zmanipulovania volieb.

„Analyzujeme situáciu a v ďalšej fáze predstavíme náš plán Rade IIHF, ktorá rozhodne o ďalších krokoch zaisťujúcich bezpečnosť,“ poznamenal Fasel.

Zatiaľ čo hokejového hnutie sa zdá byť v otázke usporiadateľa neoblomné, pandémia koronavírusu ho aj naďalej vyrušuje. Neistota komplikuje prípravu MS. Nezodpovedanou otázkou tiež ostáva, či sa akcia nebude musieť odohrať v bubline podobne ako letné play off NHL.

„Zatiaľ nie sme pod tlakom, aby sme museli urobiť okamžité rozhodnutie ohľadom turnaja,“ reagoval prezident IIHF. „Pozorne sledujeme, ako sa v tomto smere vyvíja situácia v oboch usporiadateľských krajinách.“

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

Stojí aj za Rusmi

Zdá sa, že Fasel je v poslednom čase naklonený krajinám z bývalého sovietskeho bloku. Nedávno sa takto zastal aj Rusov v kauze, ktorá ich sprevádza už niekoľko rokov. Okrem iného upozornil na veľký problém, ak Športový arbitrážny súd (CAS) im potvrdí trest v dopingovej kauze.

Minulý týždeň sa začalo pojednávanie vo veci odvolania proti rozhodnutiu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) o štvorročnom vylúčení Ruska z medzinárodných podujatí. Okrem zákazu používania štátnych symbolov by to znamenalo, že Rusi nesmú organizovať ani hlavné turnaje vrátane MS v hokeji, ktoré sa majú uskutočniť v roku 2023.

Ak WADA obháji trest, na veľkých podujatiach budú smieť štartovať iba vybraní bezúhonní ruskí športovci pod neutrálnou vlajkou. Výnimku dostanú aj také podujatia, ktoré už Rusko získalo a nebolo by možné ich presunúť. Fasel je dlhodobo proti celoplošnému dištancu, ako príklad uvádza ZOH 2018, na ktorých ruskí hokejisti s neutrálnym statusom získali zlato.

„Podľa mňa to nebolo fér. Museli hrať pod neutrálnou vlajkou a bez svojej hymny. Hokejisti pritom neboli nijako zapletení do pochybných dopingových praktík. Súhlasím s tým, aby boli previnilci vypátraní a spravodlivo potrestaní, ale uplatniť princíp kolektívnej viny, nie je správne,“ citoval Fasela portál insidethegames.biz.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #René Fasel