Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatí chlapci ma potopili pred celým svetom. Mohli mi povedať: Vykašli sa na to

Dostal vysnívanú prácu v čase, kedy boli v slovenskom hokeji vykopané zákopy. Zdeno Cíger však chcel mier a úspech na majstrovstvách sveta. Nepodarilo sa mu ani jedno, ani druhé. A mrzí ho to dodnes.

28.07.2020 08:55
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger na lavičke slovenskej hojejovej reprezentácie.
debata (14)

Pred niekoľkými dňami sa vrátil späť na miesto, kde zažil veľa úspechov a krásnych momentov. Cíger bude znovu pripravovať mladých hokejistov, ktorí si na seba obliekajú belasý dres Slovana Bratislava.

Keď pred deviatimi rokmi zo Štadióna Ondreja Nepelu odchádzal, vrhol sa do zakladania akadémie. Bola však iná, ako zvyčajne. Cíger a jeho tím dávali šancu deťom z chudobnejších pomerov.

"Sám som v takých vyrastal a nebolo to jednoduché. Chceli sme spraviť projekt pre deti, ktoré na hokej nemajú peniaze. Strácame hráčov, talenty unikajú.

Keď vezmete deti z ulice, sú na šport pripravené. Tie lenivé privedú rodičia na hokej, všetko im zaplatia, ale ony nemajú to srdiečko.

Treba však počítať s tým, že deti z chudobnejších pomerov sú iné. Máme chlapcov, ktorí vyrástli v divokých rodinách. Pútajú na seba pozornosť aj inými, nehokejovými spôsobmi. Snažíme sa s tým pracovať," vysvetlil Cíger v rozhovore pre MF Dnes.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
10. Anton Šťastný (Québec) - 650 zápasov, 636...

V roku 2017 sa neslávne skončila jeho životná trénerská úloha. Cíger prijal v čase bojkotujúcej reprezentácie post trénera národného tímu.

"Mrzelo ma, že mi niektorí ľudia vedome znepríjemňovali prácu. Bolo to založené na sabotáži a bojkotoch. Vznikla situácia, v ktorej nešlo o šport, ale politikárčenie.

Roky robíte hokej, pomáhate mu a zrazu vám chce niekto dokázať, že na to nemáte a snaží sa vás potopiť pred celým svetom. Nemá rád podrazy, ponúkal som aj rezignáciu.

Vtedy ma sklamalo plno bývalých spoluhráčov z reprezentácie, ktorí sabotovali národný tím. Nedostal som šancu," neskrýval Cíger.

Päťdesiatročný bývalý hráč Dukly Trenčín, Slovana Bratislava, New Jersey Devils či Edmontonu Oilers dostal viac ako 50 ospravedlneniek od reprezentačných opôr. Cíger si to bral osobne.

"Neskôr mi niektorí medzi štyrmi očami povedali, že sa nechali do toho vtiahnuť zlatými chlapcami z MS 2002. Nahovárali hráčov z NHL, aby neprišli reprezentovať.

Ako môžete obstáť, keď vezmete hráčov, ktorí by inak v reprezentácii ani neboli? Majú kvalitu, ale na medzinárodnú úroveň nestačí.

Zlatí chlapci chceli vtedy ovládnuť hokej, čo sa im aj podarilo. Na chvíľku zavládla eufória. Mysleli si, že to príde samo.

Zdeno Cíger na tréningu reprezentácie. Foto: Ivan Majerský, Pravda
zdeno cíger Zdeno Cíger na tréningu reprezentácie.

Slovenský hokej bol v zlej situácii už vtedy a teraz nám chlapci odchádzajú, nemáme kvalitné súťaže a ani kluby s dobrými podmienkami. Dohnali nás už aj Maďari, ktorí investujú obrovské peniaze do mládeže a infraštruktúry," doplnil Cíger.

Kritikou nešetril ani sa svojich niekdajších spoluhráčov či prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslava Šatana.

"Zapojil sa do toho aj Richard Lintner a ďalší chlapci z Trenčína. Miro sa snažil byť diplomatom a nepliesť sa do toho. Držal sa stranou, hoci o tom vedel.

Mrzí ma, že mi to niekto nepovedal do tváre, aby som sa na to vykašľal. Nemuselo to dopadnúť takto," hneval sa Cíger.

Obáva sa, či sa Šatanovi podarí slovenský hokej vrátiť na stratené pozície. Roboty má podľa Cígera vyše hlavy.

„Ak to Miro vedie ako prezident, ťažko s tým niečo spraví. Nefunguje to tak, že máte nejakú myšlienku, niečo naštudované a len tak – z nejakého fanúšikovského nadšenia – idete niečo zmeniť. Nie je sranda naštartovať zmenu. Obzvlášť, keď skončíte s hokejom a zrazu do toho vletíte,“ uzavrel Cíger.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC Slovan Bratislava #Zdeno Cíger