Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Meškajúce výplaty ako v Slovane? To sa nedeje ani v tretej lige

Roky patril medzi extraligové stálice. V zbierke má päť majstrovských titulov a viacero rekordov.

11.06.2020 08:00
Kuľha Foto: ,
Martin Kuľha v reprezentačnom drese Slovenska.
debata

V čase, keď sa jeho bývalí spoluhráči venujú trénerskej či funkcionárskej profesii, Martin Kuľha (43) neprestáva páliť legendárne bomby z pravého medzikružia.

„Na otázky o konci kariéry nereagujem. Prečo? Lebo hokej ma stále napĺňa a verím, že ešte nejaký čas bude,“ vraví druhý najlepší strelec slovenskej extraligy (363 gólov).

Vstávate na tréning s rovnakou radosťou ako pred dvadsiatimi rokmi?

Dá sa povedať, že áno. Dôležité je, že hokej ma stále baví. Budem ho hrať ešte minimálne jednu sezónu a potom sa uvidí. Tretia francúzska liga samozrejme nie je taká profesionálna ako slovenská extraliga. To však neznamená, že môžem prísť na zápas nepripravený.

Musí sa hokejista po štyridsiatke o seba starať viac ako jeho mladší kolegovia?

Vypracoval som si tréningovú rutinu, ktorej sa držím už niekoľko sezón. Telo je s pribúdajúcimi rokmi opotrebovanejšie. Dbám na to, aby som tomu prispôsobil aj proces prípravy. Urobil som určité zmeny, ale viac či menej sa pripravujem stále rovnako. Systém funguje, nemám dôvod ho meniť.

Najstarší hráči v histórii NHL (k 8. júnu 2020) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Gordie Howe (Kanada) - 52 rokov, 11 dní.

Skúšate nové výživové trendy podobne ako Zdeno Chára?

To má u nás na starosti manželka. Najmä vďaka nej mám pravidelný prísun zdravej stravy. Sleduje aktuálne trendy a zapracováva ich do jedálnička. Vyhovuje to nielen mne, ale aj našim deťom.

Je niečo, čo vám teraz na hokeji prekáža?

Vôbec nie. Niektorí hokejisti nemajú radi prípravu na suchu, ale mne neprekáža. Rád behám, bicyklujem, zahrám si futbal so synom. Pohyb a fyzická aktivita boli vždy súčasťou môjho života.

Rozmýšľate už o živote po kariére?

Zatiaľ nie. Naplno sa venujem hokeju. Čo bude potom, sa uvidí. Čiastočne sa zo mňa stal tréner. Zatiaľ mám jediného zverenca – trinásťročného syna. Baví ho dávať góly, chce byť útočník.

Vraví sa, že rodičia sú najhorší tréneri, na deti majú príliš vysoké nároky. Patríte medzi nich?

Verím, že nie (úsmev). Syna do ničoho netlačím. Poradím mu, ukážem, čo má robiť. O rok či dva sa bude musieť sám rozhodnúť, či sa chce hokeju venovať naplno alebo si zvolí inú kariéru. Dôležité je, aby dieťa malo snahu, bez nej to nejde. Môže sa posúvať len vtedy, ak má záujem učiť sa a zlepšovať.

Martin Kuľha si v domácej extralige zahral za... Foto: TASR, Martin Baumann
Kuľha Martin Kuľha si v domácej extralige zahral za Poprad, Slovan i Skalicu.

Stíhate sledovať aj hokejové dianie na Slovensku?

Samozrejme. Za Slovan som hral desať rokov, pozorne som vnímal jeho návrat do domácej súťaže. Škoda, že sa sezóna musela predčasne skončiť. Play off mohlo byť zaujímavé. Ako popradský odchovanec som fandil aj kamzíkom. Mali výborne rozbehnutú sezónu, vo vyraďovačke mohli potrápiť hociktoré mužstvo.

Komu by ste drukovali vo finále Slovan – Poprad?

Teraz ste ma dostali… V Bratislave som strávil krásne roky, povyhrával tituly. Ale zrejme by som triumf doprial Popradu, ktorý ešte majstrovskú trofej nezískal.

Ako vnímate správy o dlhodobo nepriaznivej finančnej situácii v bratislavskom klu­be?

Nie je to príjemné počúvať. Verím, že Slovan sa z toho dostane. Je to tradičný klub, má svoju históriu a tradíciu. Čítal som správy, že existuje aj možnosť, že sa belasí neprihlásia do extraligy. Neviem si predstaviť, že by to došlo až tak ďaleko. Držím palce majiteľom, aby situáciu vyriešili. Hlavné mesto si zaslúži zdravý, prosperujúci klub.

Hráčom v Slovane často meškali výplaty aj niekoľko mesiacov. Je to bežná prax aj vo Francúzsku?

Zatiaľ som sa s tým nestretol. Vlani sa klub z Clermontu, kde som hral päť sezón, dostal do menších finančných problémov. Neboli peniaze na hokejky. Avšak výplat pre hráčov sa to nedotklo. Doteraz som dostal financie vždy načas.

Čo by si slovenský hokej mohol zobrať z francúzskeho?

Finančnú podporu od štátu a zo súkromného sektora. Tam vidím najväčší rozdiel. Vo Francúzsku sú kvalitne zaplatení hráči nielen v najvyššej súťaži, ale aj v nižších ligách. Domáci dbajú aj na kvalitných trénerov, podporu mládeže a rozvoj infraštruktúry.

Neláka vás ukončiť kariéru na Slovensku?

Ani nie. Hokej hrám predovšetkým už len zo zábavy. Na extraligu by som už nemal výkonnosť a do nižšej ligy sa mi nechce. Nebránim sa myšlienke v budúcnosti pomôcť slovenskému hokeju. Pozícia funkcionára ma neláka. Skôr sa vidím ako tréner pri deťoch. Začať od piky a postupne sa posúvať v trénerskej hierarchii vyššie. Na pozíciu hlavného kouča či asistenta pri A-tíme by som si hneď teraz netrúfol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hokej #Martin Kuľha