Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Elitný hokejista, skvelý tenista. Zomrel legendárny Zábrodský

Vo veku 97 zomrel bývalý hokejista Vladimír Zábrodský. Dvojnásobný majster sveta bol posledný žijúci člen československého mužstva, ktoré triumfovalo na MS 1947. Informáciu potvrdila oficiálna stránka Sparty Praha, pre ktorú je Zábrodský jedna z najväčších legiend.

20.03.2020 11:34
Vladimír Zábrodský hokej Foto:
Vladimír Zábrodský.
debata

Zábrodský sa preslávil nielen na ľade, ale aj na tenisových kurtoch. V rokoch 1948, 1955 a 1956 reprezentoval v Davisovom pohári.

„Bol vodcovskou osobnosťou Sparty a zároveň aj neformálny tréner mužstva. Spoluhráčov stmelil v partiu kamarátov, ktorí sa bavili na ľade aj mimo neho. V rámci odreagovania pred vrcholom sezóny vzal tím do Vysokých Tatier a výsledkom boli dva majstrovské tituly. Na ľade ho preslávil smrtiaci bekhend, ale aj neodmysliteľný módny doplnok, šál okolo krku, ktorým si chránil chúlostivú šiju,“ uviedol pražský klub v spomienke na Zábrodského.

V roku 1997 ho uviedli do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), v Sparte ho v rámci osláv 100 výročia klubu zaradili do historického tímu najväčších hviezd.

„Odišiel posledný žijúci člen mužstva, ktoré vybojovalo pre československý hokej prvý titul majstra sveta. Česť jeho pamiatke,“ povedal prezident Českého hokeja Tomáš Král.

„Pána Zábrodského považujem nielen ja, ale aj veľa fanúšikov za najväčšiu legendu nášho klubu. V Sparte zanechal obrovskú stopu,“ uviedla generálna manažérka HC Sparta Praha Barbora Snopková Haberová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #hokej #Vladimír Zábrodský