Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EBEL a Bratislava je logické riešenie. Capitals zabojujú o miestenku

Hokejový Slovan Bratislava absolvoval v KHL turbulentné obdobie, ktoré po sérii vzostupov a pádov zakončil miliónovými dlhmi a hanebným odchodom. Teraz túži po účasti v nadnárodnej súťaži aj druhý klub z hlavného mesta.

28.02.2020 05:00
Bratislava Capitals Foto: ,
Gólová radosť hokejistov Bratislavy Capitals.
debata

Bratislava Capitals však nežiadajú o vstup do ruskej profiligy, ale do EBEL. V medzinárodnej súťaži štartuje okrem ôsmich rakúskych mužstiev aj jeden zástupca z Česka, Maďarska a Talianska.

Poltucet by rád doplnil suverénny líder Slovenskej hokejovej ligy. Avšak čaká ho boj s konkurenciou. Ako informoval sport.sk, o vstup do EBEL prejavili záujem jeden slovinský a dva maďarské kluby.

Dlhá cesta

Capitals pred aktuálnou sezónou oznámili smelé plány vyhrať SHL a postúpiť do extraligy. Hoci vďaka nadupanému kádru valcujú súperov rozdielom triedy, v boji o bratislavského fanúšika prehrávajú na celej čiare.

Na ich domáce zápasy chodí len niekoľko stoviek priaznivcov a lepšie to nie je ani na klziskách súperov. Vedenie klubu sa rozhodlo, že to skúsi zahraničnou cestou.

„Výkonný výbor SZĽH nám udelil súhlas na rokovania s EBEL. Je to prvý krok, nasledovať bude veľa ďalších. Či už je to kalendár zápasov či priestory zimného štadióna, pre vstup do súťaže musíme splniť množstvo podmienok a administratívnych úkonov. Sme na začiatku, cesta pred nami je ešte veľmi dlhá,“ ozrejmuje pre Pravdu prezident bratislavského klubu Dušan Pašek mladší.

Vstup Capitals do EBEL vyzerá ako logický krok pre obe strany. Súťaž potrebuje dvanásteho účastníka a slovenský trh jej otvorí nové obchodné i marketingové možnosti.

„Už na základe toho, že spolu rokujeme, je zrejmé, že majú o nás záujem. Ako som už spomenul, najskôr musíme splniť množstvo podmienok. EBEL je kvalitná nadnárodná súťaž, ktorá na Slovensku doteraz nebola. Atraktivita súperov pre našich fanúšikov by mohla byť vyššia,“ pokračuje Pašek.

Mapa účastníkov EBEL. Foto: eliteprospects.com
EBEL, mapka Mapa účastníkov EBEL.

Capitals nemusia byť v strese. Sú na najlepšej ceste vyhrať SHL a vybojovať si priamy postup do extraligy. Prioritou je však zahraničné pôsobenie.

„Náš cieľ je triumfovať v SHL. Stanovili sme si ho pred sezónou a nič sa na ňom nemení. Ak sa nám to podarí, potom uvidíme, ako ďalej. Sústredíme sa na to, aby sme sa dostali do EBEL. Čaká nás veľa práce, ale verím, že sa nám to podarí,“ želá si Pašek.

Bez obáv z koronavírusu

Súťaž v súčasnom formáte a po miernych úpravách funguje deviatu sezónu. V minulosti v nej hrali aj kluby z Rumunska či Bulharska. Dlho mala povesť podpriemernej ligy, ale podľa expertov i hráčov sa jej úroveň zvyšuje. Podľa mnohých nemá ďaleko od slovenskej extraligy.

„Kvalitou sú tieto dve súťaže možno na podobnej úrovni, ale zároveň existujú zásadné rozdiely. V EBEL sa hrá menej takticky. Je to viac o korčuľovaní, napádaní a agresívnejšom prístupe. Hra sa prelieva z jedného konca klziska na druhé,“ opisuje pomery v súťaži Matej Češík.

Extraligový veterán, ktorý má v zbierke šesť majstrovských titulov (tri získal s Banskou Bystricou), oblieka dres HC Orli Znojmo. Po odchode Juraja Valacha z Linzu je aktuálne jediným Slovákom v tejto nadnárodnej súťaži.

Matej Češík (vľavo) ešte v drese Banskej Bystrice. Foto: SITA, Jakub Julény
banská bystrica, mhc martin, matej češík, peter galamboš Matej Češík (vľavo) ešte v drese Banskej Bystrice.

„Začiatky boli náročné. Trvalo mi približne mesiac, kým som sa udomácnil. Ale už som si zvykol a liga mi vyhovuje,“ vraví Češík. Aj podľa neho by bol vstup Capitals do súťaže rozumným riešením.

„Z pohľadu bratislavského klubu je určite lepšie hrať EBEL ako SHL. Môže osloviť diváka, ktorý to má bližšie k Rakúsku. Zo zápasov s Viedňou by mohli vzniknúť atraktívne derby, ktoré by sa fanúšikom isto páčili. Po tom, ako súťaž opustil jeden z chorvátskych klubov, vedenie hľadá nového člena tak, aby bol opäť párny počet. Capitals by boli ideálnym riešením,“ myslí si 31-ročný center.

Na južnej Morave našiel dobre fungujúci klub s kvalitnými podmienkami. Fanúšikovia si podľa neho už na EBEL zvykli.

„Znojmo funguje ako rodinný klub. Všetci sú navzájom kamaráti, každý s každým sa pozná a dobre si rozumie. Máme špičkové podmienky. V pokoji ich môžem porovnať s tými najlepšími, aké som zažil počas kariéry v slovenských kluboch. Na domáce zápasy chodí 2500–3000 divákov.“

„Myslím, že fanúšikovia si už zvykli na medzinárodných súperov a páči sa im to. Nemyslím, že klub uvažuje o návrate do domácej súťaže,“ tvrdí.

Ruku ti nepodám

Znojmo bojuje o účasť v osemčlennom play off. Jedným z jeho súperov môže byť aj Bolzano, ktoré leží na severe Talianska. Lombardská provincia Lodi, ktorá je epicentrom šírenia koronavírusu, je vzdialená 300 kilometrov.

„Žiadne obavy zatiaľ nepociťujeme. Informácie čerpáme z médií, žiadna hystéria u nás neprepukla. Fungujeme normálne a verím, že to tak aj zostane,“ želá si Češík.

Vedenie EBEL však v súvislosti s koronavírusom už prikročilo k určitým opatreniam. Včera pozastavilo povinnosť hráčov po zápase podať súperovi ruku s dodatkom, že rozpis zápasov sa zatiaľ nemení.

K odohratiu duelov bez divákov zatiaľ pristúpili iba v nižšej nadnárodnej súťaži – Alpskej hokejovej lige, kde hrávajú aj talianske kluby z Cortiny d'Ampezzo a Asiaga.

Slovenské kluby v nadnárodných súťažiach

Slovan Bratislava

Klub z hlavného mesta vstúpil do KHL v roku 2012. Premiérové víťazstvo v súťaži dosiahol 10. septembra, keď zdolal Spartak Moskva. V prvej sezóne získal 78 bodov a zo šiesteho miesta v Západnej konferencii postúpil do play off, kde v 1. kole nestačil na Dynamo Moskva. Slovan potom postúpil do vyraďovacej časti už len raz (2015/16). Mohol sa pochváliť nadpriemernými diváckymi návštevami, ale ani tie nezabránili finančným problémom klubu. Tie vyvrcholili odchodom Slovana z KHL po sezóne 2018/19.

Lev Poprad

Klub pôvodne sídlil v Hradci Králové. Po tom, ako mu domáci zväz odmietol udeliť povolenie pre vstup do KHL, manažment rozhodol o presune organizácie do Popradu. Počas sezóny 2011/12 bol Lev členom Bobrovovej divízie. Debut v KHL mu posunuli o tri dni po tom, ako hokejový svet zasiahol tragický pád lietadla s mužstvom Lokomotivu Jaroslavľ. Lev obsadil v premiérovej sezóne 21. miesto a nepostúpil do play off. Krátko na to zanikol, v KHL ho nahradil Lev Praha.

HC Nové Zámky

Klub sa na základe povolenia VV SZĽH prihlásil do MOL ligy a hneď v prvej sezóne (2012/13) sa prebojoval do play off. Pred ďalším ročníkom oznámili Novozámčania viaceré posily. Investície sa oplatili, mužstvo vo finálovej sérii vyhralo nad ASC Brašov a dosiahlo najväčší úspech v klubovej histórii. Nasledujúca sezóna sa skončila kontroverziou. Vedenie MOL ligy viackrát odmietlo slovenskému klubu preložiť zápas pre konflikt s rozpisom v domácej súťaži. Novozámčania odmietli nastúpiť na finále a v ďalšej sezóne už v súťaži neštartovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Pašek ml. #Bratislava Capitals