Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obávaný kanonier a zberateľ medailí uprednostnil zdravie pred snom

Dvojnásobný olympijský víťaz a strelec na pohľadanie. Niekdajšia jednotka draftu zámorskej NHL a bývalý kapitán Columbusu.

19.01.2019 12:00
Rick Nash Foto: ,
Rick Nash.
debata

Obávaný kanonier Rick Nash oznámil minulý týždeň koniec kariéry. Posledný zápas odohral ešte vo vlaňajšom play off. Chcel síce pokračovať, no definitívnu stopku mu vystavili následky otrasov mozgu. Posledný utrpel v marci minulého roka po výmene do Bostonu, ktorému mal pomôcť získať Stanleyho pohár.

Vyznával maximálnu etiku a integritu

„Pre pokračujúce symptómy po otrase mozgu, ktorý utrpel v marci, je Rick Nash nútený ukončiť kariéru. Lekári mu vysvetlili, že pri návrate na ľad by bolo riziko ďalšieho zranenia mozgu príliš vysoké,“ napísal Nashov agent Joe Resnick v oficiálnom vyhlásení.

V rozhovore pre ESPN prezradil, že o jeho klienta bol v lete veľký záujem. Bývalý kanadský reprezentant však všetky ponuky odmietol. „Rick vždy vyznával maximálnu etiku a integritu. Povedzme to tak, že sme odmietli dosť veľa peňazí,“ uviedol Resnick.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

How will Rick Nash do with the Bruins?

Príspevok, ktorý zdieľa Hockey Montages™ (@franchise.nhl),

Zámorskí novinári predpokladali, že keď Nash nepodpísal zmluvu pred štartom ročníka, posilní niektorého adepta na zisk Stanleyho pohár počas sezóny. Rozhodol sa však uprednostniť dlhodobé zdravie pred návratom na ľad a snom získať slávnu trofej.

„Teším sa na všetko, čo ma teraz čaká. Bude pekné stráviť viac času s rodinou. Posúvam sa do ďalšej kapitoly svojho života a kariéry,“ povedal Nash pre klubovú stránku Columbusu.

Kanadský magnet na úspechy

O výnimočných kvalitách Nasha svedčia nie len jeho štatistiky, ale aj obe výmeny, ktorých bol súčasťou.

V NHL odohral viac ako tisíc stretnutí, presne 1060 v základnej časti a nazbieral v nich 437 gólov a 368 asistencií. Osemkrát prekonal hranicu tridsať a trikrát štyridsať gólov v ročníku. Vo svojej druhej seniorskej sezóne sa s Jaromem Iginlom a Iľjom Kovaľčukom podelil o Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže (41 gólov). Počas jeho pôsobenia v lige nastrieľali viac gólov len dvaja hráči – Alexander Ovečkin a Patrick Marleau.

Klubovú príslušnosť menil dvakrát. V júli 2012 ho Columbus vymenil do New Yorku Rangers za dvojicu Brandon Dubinsky, Arťom Anisimov a výber v prvom kole draftu v nasledujúcom roku. Ešte aj vo februári 2018, keď zamieril do Bostonu, boli za neho Bruins ochotní obetovať Ryana Spoonera, Matta Beleskeyho a výber v prvom kole draftu, hoci sa mu končila zmluva.

S kariérou sa symbolicky rozlúčil čestným vhadzovaním pred začiatkom nedeľňajšieho súboja medzi klubmi, kde strávil takmer celú kariéru – Columbusom a New Yorkom Rangers.

„Bolo skvelé vrátiť sa späť na ľad v Columbuse. Pamätám si, ako som prišiel do prvého kempu. Mám pocit, akoby to bolo len včera. Na Blue Jackets mám skvelé spomienky, navždy ostanú v mojom srdci. Columbus som vždy považoval za svoj domov, obdivoval som tunajších fanúšikov. Som rád, že som mohol uzavrieť kariéru práve tu. V Columbuse ostávam aj žiť, budem tu vychovávať svoje deti,“ prezradil.

Nash bol jednou z najväčších hviezd tímu od jeho vstupu do NHL v roku 2000. Blue Jackets si ho vybrali z prvej priečky draftu v roku 2002. V lete 2005 z neho urobili asistenta a pred ročníkom 2008/09 i kapitána mužstva. Práve v tej sezóne sa Columbus jediný raz počas Nashovho pôsobenia prebojoval do play off. Vypadol v najkratšom možnom čase po sérii 0:4 s Detroitom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy retirement to one of the nicest players. Seriously he was always so generous to hockey fans. #RickNash #respect #NHL #CBJ #NYrangers #Bruins

Príspevok, ktorý zdieľa Mike (@mikeyboycanada),

Veľké úspechy žal Nash na medzinárodnom poli. Počas výluky v roku 2005 získal po boku Joa Thorntona švajčiarsky titul aj Spenglerov pohár s Davosom. V drese kanadskej reprezentácie odohral tri olympijské turnaje a z Vancouvru aj Soči má zlatú medailu. Štyrikrát sa predstavil na majstrovstvách sveta a len raz – v roku 2011 na Slovensku nezískal medailu. V roku 2007 bral zlato a v rokoch 2005 a 2008 striebro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rick Nash