Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatana odprevadí do siene slávy zlatá generácia

V znamení symboliky nezabudnuteľnej osemnástky a zlatej generácie sa bude niesť exhibičný zápas Miroslava Šatana. Pod záhlavím ŠARKY ĎAKUJE(me)! ukončí v ňom hráčsku kariéru.

20.11.2018 11:49
Ľubomír Višňovský, Miroslav Šatan, Ján Lašák Foto: ,
Zľava Ľubomír Višňovský, Miroslav Šatan a Ján Lašák na tlačovej konferencii pred exhibíciou.
debata

Dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie, majiteľ všetkých štyroch medailí Slovenska zo svetových šampionátov (2000, 2002, 2003, 2012) odohrá posledný zápas osemnásteho decembra so začiatkom o 18.00, tretiny budú trvať osemnásť minút.

„Aj skrátené nám dajú zabrať,“ naznačuje majster sveta 2002 z Göteborgu.

Stretnutie, nie rozlúčka

„Myšlienka vznikla dávnejšie, dva-tri roky dozadu. Pre rekonštrukciu bratislavského zimného štadióna sme zápas nemohli urobiť v lete. Zvolili sme vianočný termín. Mottom by nemala byť rozlúčka, s hokejom sa lúčiť nechcem. Ešte by som v ňom rád zostal a odovzdal skúsenosti, všetko, čo som sa naučil, v práci, ktorú teraz robím. Mojím cieľom nie je lúčenie, ale opätovné stretnutie s hráčmi zo slovenskej reprezentácie a dosiahli sme aj nejaké úspechy. Veľmi si želám, aby som ich čo najviac videl na ľade. Poteší to nielen mňa, ale verím, že aj chalanov i fanúšikov, ktorí sa prídu na zápas pozrieť,“ vraví generálny manažér slovenských reprezentácií.

Miroslav Šatan oznámil rozlúčku s legendami Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Zľava Ľubomír Višňovský, Miroslav Šatan a Ján...

O zložení tímov, kto v ktorom nastúpi, ešte presne nevie. "Keď bude známa definitívna účasť, dva týždne pred akciou oznámime zostavy a ďalšie podrobnosti. Žigo Pálffy si vzal čias na rozmyslenie. Zavolaj mi ďalší týždeň, reagoval na pozvanie. Rád by som ho videl medzi nami, no budem rešpektovať jeho rozhodnutie. Trénovať som ešte nezačal, niektorí hráči chodia na ľad viac, iní menej, ba Laco Nagy ešte aktívne hrá.

Teším sa, no mám trochu obavy, ako zareaguje telo, lebo som dlhšie nehral. Nejde o výsledok, ani o to, aká bude samotná hra. Podstatné je, že sa po dlhšom čase stretneme a oprášime tie chvíle v kabíne, na ktoré hokejisti radi spomínajú – na najlepšie veci z kariéry a zápasov. Na to sa teším najviac. Jedným z trénerov bude Ján Filc, kontaktoval som aj Mariána Hossu a v prípade, že nebude môcť odohrať zápas, tiež sa môže objaviť na striedačke."

Miroslav Šatan na tlačovej konferencii pred... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Miroslav Šatan Miroslav Šatan na tlačovej konferencii pred exhibíciou, v ktorej sa definitívne rozlúči s kariérou.

Prídu aj hokejisti zo zahraničia?

„Oslovil som Dominika Hašeka, legendárneho českého brankára, bývalého spoluhráča z Buffala. Keďže dlho nebol na ľade, potrebuje tiež čas na rozmyslenie. Ešte sa o tom s ním určite pozhováram. Chcel som, aby prišli najmä spoluhráči z reprezentácie, možno sa objavia aj nejaké výnimky. Chýbať bude Vlado Országh, Robo Petrovický a Paľo Rybár – majú program so Slovanom v KHL.“

Najpamätnejší gól? V semifinále proti Švédom

K legendárnemu kapitánovi a obávanému zakončovateľovi patrí aj spomienková nostalgia. Ktorý gól považuje za naj, naj?

„Vždy najviac znamenajú góly v play off. Bolo ich viac, ak by som mal jeden spomenúť, tak v semifinále majstrovstiev sveta 2002 som v tretej tretine proti Švédom vyrovnal na dva dva. To bol moment, keď mužstvo potrebovalo, aby gól padol. Nejakým zázrakom sa puk odrazil ku mne. Ďalší zázrak potom pripravil Jano (Lašák) skvelými zákrokmi v bránke. Žigo Pálffy a Rišo Lintner spomenutý zápas zavŕšili úspešnými trestnými strieľaniami. Bola to úžasná tímová práca, každý prispel kúskom a na ľade sa to poskladalo do víťazstva,“ konštatoval Šatan.

Video

Pamätá si, čo zakričal Lašákovi pred trestnými strieľaniami?

„Kričal som naňho niečo v tom zmysle, že tie nájazdy musí zožrať, alebo niečo podobné. Videl som na ňom, že pozeral sa dopredu pred stredový kruh a mal akoby zahmlené v očiach. Bol stopercentne sústredený, akokoľvek by som kričal, tak by sa to k nemu nedostalo. Vedel som, že je všetko v poriadku, nechal som to naňho – a zvládol to bravúrne.“

Ako to videl Lašák?

„Ešte aj teraz mám zimomriavky. Bolo to presne tak, ako hovorí Miro. Bol som prepnutý vo vlastnom svete. Keď videl moje sklené oči, nejaké slová som tušil, no šli mimo mňa. Veľmi si vážim, že som bol súčasťou tejto generácie, vždy sa so spoluhráčmi rád stretnem. Boli sme parta bláznivých profíkov, ktorí hrali za Slovensko, aby potešili ľudí. Osobné egá šli bokom, zažili sme niečo výnimočné.“

Ten obraz bude stáť za to

Ľubomír Višňovský, niekdajší vynikajúci obranca a takisto topoľčiansky rodák ako Šatan, absolvoval rozlúčku pred dvoma rokmi.

Video

„Ďakujem Mirovi za nomináciu, dúfam, že si to nerozmyslí a ako aktuálny generálny manažér ma nevyradí zo zostavy,“ začal žartovne. „Kto iný si takýto zápas zaslúži, ak nie Miro Šatan. Veľmi sa na to teším, pred dvoma rokmi som zažil rozlúčkovú exhibíciu. Nedbal by som, keby sa zopakovala každý rok, ak by sa to dalo. Emócie s fanúšikmi a so spoluhráčmi boli neopísateľne krásne. Verím, že aj Miro si stretnutie užije, vychutná a strelí aj nejaké pekné góly,“ zaželal súputnikovi.

Aj Lašák sa nevie dočkať atmosféry v kabíne: „Bude to niečo jedinečné a skvelé – najmä pre nás. Opäť vyjdeme na ľad a uvidíme sa po dlhšom čase. Aj keď niektorí už máme väčšie bruchá – a ja skôr budem chytať bokom ako spredu, uvidím, akú taktiku zvolím. Určite zažijeme veľkú zábavu, priestor dostanú všelijaké príhody, ktoré nás spájajú. Poviem vám, môžete nám závidieť, resp. ak si viete vybaviť vstup do kabíny, tak by som to odporúčal – dať tam nejakú skrytú kamenru s mikrofónom – lebo ten obraz bude stáť za to.“

Stane sa ďalším členom Siene slávy

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút informoval, že Miroslava Šatana zaradia do Siene slávy slovenského hokeja. „Nezabudnuteľná osemnástka v histórii slovenského hokeja si zaslúži podobnú poctu. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja schválil uvedenie tejto veľkej osobnosti do dvorany slávy, exhibičný zápas bude na to vhodnou príležitosťou. Pôjde o výnimočné stretnutie zlatej generácie, čo sľubuje jedinečný zážitok.“

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #Ján Lašák #Miroslav Šatan