Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nová pýcha Rusov. Miliardár chce postaviť najväčšiu hokejovú arénu na svete

Ruský miliardár Gennadij Timčenko sa chystá postaviť v Petrohrade najväčšiu hokejovú halu na svete.

26.08.2018 12:51
Valerij Kamenskij, Gennadij Timčenko, Sergej Šojgu Foto: ,
Zľava bývalý hokejista Valerij Kamenskij, miliardár Gennadij Timčenko a ruský minister obrany Sergej Šojgu na snímke z roku 2015.
debata (7)

Ruským médiám prezradil, že nová aréna by mala mať kapacitu 22 500 divákov a v roku 2023 by sa v nej mali hrať hokejové majstrovstvá sveta. Náklady sa odhadujú na 295 miliónov dolárov.

Timčenko, podľa magazínu Forbes 62. najbohatší muž sveta, je prezidentom klubu SKA Petrohrad a členom vedenia Kontinentálnej hokejovej ligy. Okrem ruského má aj fínske občianstvo a je spolumajiteľom klubu Jokerit Helsinki. Podnikateľa v energetike a doprave považujú za jedného z blízkych spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina.

Doteraz najväčšou halou, v ktorej sa pravidelne hrá hokej, je Bell Centre v Montreale, kam sa vojde 21 288 fanúšikov. Súčasný Ľadový palác v Petrohrade je z roku 2000 a pojme 12 300 divákov.

Oveľa vyššiu návštevu však mali hokejové stretnutia pod otvoreným nebom, ktoré sa konali na štadiónoch využívanými klubmi z iných športov.

O usporiadateľovi svetového šampionátu v roku 2023 sa doteraz nerozhodlo. Uchádzala sa oň aj Česká republika, ale prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel nedávno naznačil, že Česi budú musieť ešte rok počkať. Dôvodom môže byť práve termín otvorenia novej petrohradskej haly.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Petrohrad #Gennadij Timčenko