Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol prvým, kto priniesol na Slovensko Stanleyho pohár. Bicek ukončil kariéru

Niekdajší slovenský reprezentant v hokeji Jiří Bicek ukončil aktívnu hráčsku kariéru. Tridsaťdeväťročný útočník odohral svoj posledný zápas 17. septembra 2017 v drese Košíc na ľade Banskej Bystrice v stretnutí 4. kola Tipsport ligy 2017/2018, keď utrpel zranenie.

08.02.2018 16:19
Jiří Bicek, HC Košice
Jiří Bicek.
debata

V decembri s ním vedenie „oceliarov“ rozviazalo kontrakt.

„Táto sezóna je pre mňa pasé a vyzerá to tak, že ďalšie už nebudú. Celý život som chodil po svete a kariéru som chcel ukončiť doma. Chcel som pomôcť Košiciam k ďalšiemu cennému kovu, skončilo sa to však predčasne. Nie som nahnevaný, skôr som smutný. V lete sa budem pripravovať minimálne pre to, aby som nepribral a aby som stíhal za malým synom. Na 99,9% to však bola moja posledná sezóna,“ povedal pre hokej.sk víťaz Stanleyho pohára z roku 2013.

Bicek bol vôbec prvým hokejistom, ktorý priniesol slávny pohár pod Tatry. Hral za New Jersey Devils.

„Bolo to krásne a pripomína mi to majstrovský prsteň, ktorý mám doma. To je však iba materiálna vec a najviac si cením tie krásne spomienky. Bolo krásne naplniť košické centrum ľuďmi a cítiť ich nadšenie. Samotný zisk Stanleyho pohára mi dal aj obrovské skúsenosti. Zažil som to, ako sa pripravujú najväčšie hviezdy NHL na dôležité zápasy. Zažil som s nimi oslavy. To mi už nikto nevymaže z pamäti a ak pri hokeji zotrvám, tak to môžem ešte stále zúročiť,“ vyhlásil.

Jiří Bicek v drese Košíc. Foto: SITA, Ivan Fleischer
Jiří Bicek, Fribourg Jiří Bicek v drese Košíc.

Rodák z Košíc Bicek odohral v NHL dovedna 69 zápasov so ziskom 13 bodov. Na Slovensku si odkrútil 421 stretnutí, všetky za rodné Košice. Skúseností má i z českej extraligy, fínskej Liigy, švédskej SHL, švajčiarskej NLA, či nižšej zámorskej AHL.

Slovensko reprezentoval na dvoch svetových šampionátoch. V domácej elitnej súťaži získal tri majstrovské tituly. Fínskemu mužstvu Jyväskylä pomohol v roku 2009 k zisku tamojšieho prvenstva, no sezónu tam nedohral.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #HC Košice #Jiří Bicek