Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Džentlmen na korčuliach. Nikdy som nepodvádzal, vraví Šatan

Miroslav Šatan je presvedčený, že v jeho dlhej kariére sa nevyskytli situácie, v ktorých by sa spreneveril zásadám fair play.

06.12.2017 17:34
šatan Foto:
Miroslav Šatan s Cenou Jána Popluhára.
debata (1)

„Nebolo pre mňa prirodzené, že by som chcel vyhrať nečestným spôsobom,“ vyhlásil legendárny hokejista na utorkovej slávnosti, na ktorej Slovenský olympijský výbor udeľoval ocenenia športovcom a funkcionárom za ich pôsobenie v duchu fair play. „Ak má mať športovec radosť z nejakého úspechu, musí ho dosiahnuť poctivo.“

Šatan si prevzal hlavnú trofej večera – Cenu Jána Popluhára.

„Nikdy som neoľutoval, že som sa pustil po hokejovej ceste,“ uviedol Šatan. „Chvíľu som sa síce ako dieťa rozhodoval medzi hokejom a futbalom, oba sú u nás veľmi populárne, celkom mi išli a mal som ich rád. Ale v hokeji som mal asi trénera, ktorý ma o niečo viac nadchol. Vo futbale niekedy aj pršalo a bolo ťažšie hrať v daždi…“

Štartoval na štyroch zimných olympiádach, ale najviac mu v pamäti utkvela hneď prvá – v Lillehammeri, kde bol najmladším slovenským hráčom.

„Človek inak vníma olympiádu, keď má devätnásť a keď už prekročil tridsiatku. Tú prvú som si užil najviac. Videl som, ako funguje život v olympijskej dedine. Rád by som sa niekedy išiel do Lillehammeru pozrieť, ale nikdy nebola príležitosť. Dúfam, že sa mi to raz podarí.“

Vyjadril sa aj k horúcej téme štartu ruských športovcov na najbližších Hrách. „Všetkých športovcov, ktorí sa previnili, musia potrestať, ale som proti tomu, aby sa trestala celá krajina. Neviem si predstaviť, že by bol olympijský turnaj bez ruských hokejistov, utrpela by jeho prestíž.“

Zdôraznil, že si veľmi váži udelenie hlavnej slovenskej ceny fair play.

„Ocenených bolo veľa a ja sa necítim hviezdou tohto večera. Pre zisk tejto ceny som nemusel urobiť nič mimoriadne. Nevnímam to ako športovú trofej, je to možno viac spoločenské ocenenie za to, že som veľmi dlho pôsobil v slovenskej reprezentácii,“ domnieva sa.

Cena nesie meno slovenského futbalistu storočia. Medzi ocenenými boli aj bývalí výborní reprezentanti v najpopulárnejšej hre – majster Európy 1976 Ján Švehlík a kráľ strelcov bundesligy Marek Mintál.

Ocenení športovci a funkcionári

Ceny si na slávnostnom galavečeri prevzali okrem Šatana viacerí športovci a funkcionári.

Cenu Matyldy Pálfyovej dostala Anna Blahutová, bronzový odznak SOV Dušan Gabáni, medailu SOV Martin Tešovič, Cenu Klubu fair play SOV Štefan Domonkos, Mária Kotríková, Eva Lysičanová, Marek Hladík a Ján Švehlík, diplom Klubu fair play SOV Marek Mintál, Viktor Zamborský, Dušan Ondruš, Cenu prezidenta SOV zástupcovia Nitrianskeho samosprávneho kraja, čestné uznanie SOV Anton Javorka, Imrich Kováč, František Marcinčin, Ľubica Kukučková, Eduard Guniš, Pavlína Vráblová, Jozef Špilár, ocenenia Nadácie SOV Taťjana Švecová, Jozef Fürdös, Mária Domsitzová, Roman Benčík, Ceny na podporu trénerov Peter Mečiar a Tomáš „Kid“ Kovács.

Olympijské srdce pre seniorov: Jozefína Čerchlanová, Ľudmila Gajdošová-Králiková, Janka Gantnerová-Šoltýsová, Marian Kotleba, Ivan Kováč, Jana Kuťková, Tomáš Kuťka, Štefan Pipa, Katarína Ráczová, Janka Stašová, Peter Tichý.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SOV #Fair Play