Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lindros bol postrach. Po otrasoch mozgu sa začal báť i on

Hoci ho draftoval Québec z prvej priečky, nikdy zaň nehral. Ešte pred štartom kariéry v NHL bol totiž na vlastnú žiadosť súčasťou jednej z najväčších výmien v histórii NHL.

15.11.2016 20:00
Flyers Lindros Foto: ,
Eric Lindros v drese Philadelphie Flyers v roku 1998.
debata

Vyhral olympijské hry aj Kanadský pohár, ale na Stanleyho pohár si nesiahol.

V drese Philadelphie bol Eric Lindros pre svoj agresívny kontaktný hokej postrach pre súperov, popri tom však jasne žiaril v štatistikách a v roku 1995 získal i prestížnu Hartovu trofej.

Nakoniec ho zastavilo práve to, čo mu bolo také vlastné. Doplatil na tvrdé nárazy od obrancov na hlavu a kariéru ukončil v roku 2007 pre opakujúce sa problémy po otrasoch mozgu.

Flyers mali šťastie

Po deviatich rokoch sa dočkal najväčšieho ocenenia, aké môže hokejista v zámorskej profilige dosiahnuť. V pondelok večer ho spoločne s brankárom Rogiem Vachonom, útočníkom Sergejom Makarovom a zosnulým trénerom Patom Quinnom uviedli do Siene slávy NHL.

Kariéra Erica Lindrosa

„Eric bol niekoľko rokov najlepším hráčom na svete. Doposiaľ sa neobjavil nik jemu podobný. Niekto, kto by mal rovnakú postavu, korčuliarske schopnosti, herné zručnosti i poriadnu dávku nepríjemnosti. Každý manažér sníva o tom, že sa mu podarí získať takéhoto hokejistu. Flyers mali to šťastie, že za nich niekoľko rokov hrával. Absolútne si zaslúži uvedenie do Siene slávy,“ povedal o Lindrosovi Bobby Clark, bývalý generálny manažér Philadelphie, ktorý má v Sieni slávy tiež svoje miesto.

Ich vzájomný vzťah prešiel viacerými fázami. Clark niekoľkokrát cez médiá spochybnil hráčovu odhodlanosť a húževnatosť, Lindrosa popri tom ubíjali opakujúce sa problémy po viacerých otrasoch mozgu. Flyers sa nepáčili vyjadrenia Ericovho otca, ktorý klub obviňoval zo zlého zaobchádzania a slabej zdravotnej starostlivosti. Clark zbavil svoju hviezdu počas sezóny 1999/2000 kapitánskeho céčka a tá celý ďalší ročník vynechala zo zdravotných dôvodov a následne aj pre neschopnosť oboch strán dohodnúť sa na novej zmluve.

Práve v závere sezóny 1999/2000 sa udial moment, ktorý výrazne poznačil zvyšok Lindrosovej kariéry a zároveň priblížil jej skorý koniec. Po štvrtom otrase mozgu vynechal víťaz Kanadského pohára 1991 záver základnej časti a na ľad sa vrátil až v šiestom zápase druhého kola play off proti New Jersey. Strelil gól, ale Flyers prehrali 1:2.

Odpísal ho Stevens

V rozhodujúcom siedmom stretnutí ho nešetrne poslal ramenom k zemi – podľa vtedajších pravidiel úplne čistým spôsobom – Scott Stevens a piaty otras mozgu sa výrazne podpísal pod psychiku dovtedy dokonalého prototypu silového centra.

Zákrok Stevensa na Lindrosa

„Od tej chvíle som sa stal iným hráčom. Necítil som sa dobre, keď som mal prechádzať stredom ihriska, čo bola predtým vždy moja doména. Jednoducho som sa bál, že ma opäť niekto trafí. Bol som veľmi frustrovaný a už nikdy viac to nebolo také, ako predtým,“ priznal spätne majiteľ zlata zo ZOH 2002 v Salt Lake City.

O výnimočnosti Lindrosa svedčí už začiatok jeho kariéry. V drafte v roku 1991 po ňom z prvého miesta siahol Québec, hoci talentovaný útočník vopred avizoval, že za tento kanadský klub nikdy hrať nebude. O rok neskôr Nordiques zrealizovali s Philadelphiou azda najslávnejšiu výmenu v histórii ligy. Flyers poslali do Kanady za trucujúceho Lindrosa Rona Hextalla, Steva Duchesneho, Mika Ricciho, Kerryho Huffmana, Petra Forsberga, výber v prvom kole draftu 1993 a 15 miliónov dolárov navrch.

Lindros následne neostal nič dlžný veľkým očakávaniam. V 760 zápasoch nastrieľal 372 gólov a nazbieral 493 asistencií i 1398 trestných minút (dosiahol výnimočný priemer 1,14 bodu na zápas). Dominantný bol najmä v prvých siedmich sezónach v lige. I keď ani zďaleka neodohral všetky stretnutia, 600 bodov v 431 dueloch ho radilo na piatu pozíciu v rámci sledovaného obdobia, priemer 1,39 bodu na tretie a 177 plusových bodov rovnako na tretie miesto v celej súťaži.

Eric Lindros. Foto: SITA
Eric Lindros Eric Lindros.

S Johnom LeClairom a Mikaelom Renbergom vytvoril obávanú „Légiu skazy“, v roku 1995 ho zvolili za najužitočnejšieho hráča sezóny a o dva roky neskôr priviedol Flyers ako najproduktívnejší hráč play off až do finálových bojov o Stanleyho pohár.

Po odchode z Philadelphie si zahral za New York Rangers, Toronto a Dallas. Po skončení kariéry si musel chvíľu zvyknúť na veľkú životnú zmenu. Ako sám hovorí, najviac mu pomohla manželka Kina.

„Naučila ma, ako nájsť životnú rovnováhu. Ako sa zbaviť negatívnych pocitov. Nikdy som nebol šťastnejší ako teraz,“ tvrdí otec troch detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Sieň slávy NHL #Eric Lindros