Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budú hráči z NHL v Pjongčangu? Bettman je skeptický

V otázke účasti hráčov z NHL na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu by mohol nastať posun už tento týždeň.

15.11.2016 10:26
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

V New Yorku je v stredu na programe ďalšie kolo rokovaní medzi vedeniami severoamerickej súťaže, hráčskej asociácie (NHLPA) a Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF). Zástupca komisára NHL Bill Daly na ne pôjde s očakávaním pokroku v kľúčových témach, medzi ktorými jednoznačne dominuje riešenie finančného zabezpečenia. To sa skomplikovalo postojom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý na rozdiel od minulosti odmietol pokryť náklady na dopravu a poistenie hráčov z NHL. Hokejový turnaj na ZOH 2014 v Soči stál z tohto pohľadu 14 miliónov amerických dolárov. Výdavky spojené s Pjongčangom sa pri úspornom režime odhadujú na 10 miliónov USD.

„Neviem si predstaviť, že by majitelia klubov NHL dobrovoľne zaplatili za to, že na 17 dní zavrú svoj biznis,“ pripomenul v pondelok východiskovú situáciu komisár NHL Gary Bettman. Definitívne rozhodnutie by podľa neho malo padnúť najneskôr začiatkom januára.

Bettman vytiahol aj ďalšiu kartu v neprospech pokračovania série turnajov siahajúcej k Naganu 1998. „Nedovolia nám spojiť našu značku s olympijskými kruhmi. Nemáme príležitosť propagovať našu účasť. Nesmieme využívať olympijskú symboliku, odopierajú nám prístup k prenosom. Medzinárodný olympijský výbor nadiktoval, že to bude takto: ‚My nezaplatíme. Vy nemôžete toto, nemôžete tamto.‘ To neznie veľmi prívetivo,“ tvrdí Bettman.

Prezident IIHF René Fasel v závere septembra v čase Svetového pohára v Toronte zhodnotil šancu na účasť hráčov z NHL v juhokórejskom Pjongčangu na 50 ku 50. Jeho optimizmus vyplynul zo zvýšeného záujmu NHL o zimné olympijské hry 2022 v Pekingu s vidinou prieniku na perspektívny čínsky trh. „Vstupom Pekingu sa situácia predsa len zmenila. Vylúčená však nie je ani možnosť, že na jedny olympijské hry nepôjdeme a na ďalšie zase áno,“ pripustil vtedy Daly.

„Našou prácou je hľadať riešenie. Urobím všetko, aby som tie peniaze zohnal. Je to moja povinnosť,“ povedal Fasel.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Pjongčang 2018 #Gary Bettman