Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania si proti Čechom schuti zastrieľali

Českí hokejisti na úvod Svetového pohára v Toronte prehrali s domácou Kanadou vysoko 0:6, keď favorit rozhodol tromi gólmi už v úvodnej tretine.

18.09.2016 07:16 , aktualizované: 07:30
Kanada, Jay Bouwmeester, Carey Price Foto: ,
Kanadský obranca Jay Bouwmeester (4) a brankár Carey Price (31) sa tešia z víťazstva 6:0 nad Českom.
debata (4)

Tromi bodmi za gól a dve asistencie zažiarili kapitán javorových listov Sidney Crosby i útočník Brad Marchand, brankár Carey Price si vďaka 27 úspešným zákrokom pripísal čisté konto.

Druhý duel v základnej skupine A čaká zverencov trénera Jozefa Jandača v pondelok od 21:00 proti Výberu Európy, ktorý vyhral v prvom zápase nad Spojenými štátmi americkými 3:0.

Zápas mal ostrý úvod. Ako prvý ohrozil Priceho tečom po kombinácii s Hanzalom Palát. Vzápätí mohol otvoriť skóre domáci kapitán Crosby, ale Neuvirth jeho únik zlikvidoval lapačkou. Česi boli aktívni a pri hre štyroch na štyri pohrozil Voráček, Kanaďania sa potom ubránili 15 sekúnd v troch proti piatim a v šiestej minúte im ešte pomohla horná žŕdka po pokuse Hemského.

Potom sa ale začala dostávať do náporu Kanada a v 9. minúte sa dostala do vedenia. Po Marchandovej strele sa puk od zadného mantinelu dostal ku Crosbymu, ktorý šikovne o Neuvirthova chrbát skóroval. Kouč Jandač si vybral možnosť apelovať u rozhodcov na sporný okamih, ale pri videu sa kontakt Marcharda s Neuvirth ako nedovolený neukázal.

Neuvirth potom zlikvidoval možnosť Tavaresa a pred dorážkou Getzlafa do prázdnej bránky arbiter prerušili hru. Nasledovala pasáž bez väčších šancí, ale v 18. minúte Kanada znovu udrela, keď po vyhratom vhadzovaní ranou od modrej čiary prekonal Neuvirtha tečom strely obrancu Burnsa Marchand.

Sedem stotín sekundy pred prvou prestávkou upravil favorit už na 3:0. Crosby zobral puk Kempnému a po Marchandovej prihrávke zblízka zasunul puk k ľavej žrdi Bergeron.

Od druhej tretiny chýbal v českej zostave Faksa a kouč Jandač mal k dispozícii len jedenásť útočníkov. Kanada držala zápas plne vo svojej moci. Ubránila sa pri Bouwmeesterovom vylúčení a opäť bola nebezpečná v útoku. V 28. minúte po Crosbyho prihrávke zvýšil na 4:0 Thornton, ktorý zakončoval do odkrytej bránky.

O chvíľu Neuvirth zlikvidoval únik Bergerona. Pri vylúčení Zbyňka Michálka ešte český gólman zobral radosť Stamkosovi, ktorý zakončoval do odkrytej bránky, ale po tlaku pred bránkoviskom už proti Toewsovi nemal šancu. Pokaziť čisté konto Priceovi mohol pred druhou prestávkou Červenka, ale jeho bekhendový pokus skončil na hornej žrdi.

Česi neuspeli pri trestoch Getzlafa a Ducheneho. Pri Nakládalovom vylúčení sa v 53. minúte naopak znovu presadili Kanaďania. Pietrangelo strelou cez tieniaceho Toewsa prekonal Neuvirtha, ktoré pri ďalších šanciach Babcockova tímu zabránil väčšiemu rozdielu. Český gólman si nakoniec pripísal 44 zákrokov.

Kanada – ČR 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

  • Góly: 9. Crosby (Marchard, Stamkos), 18. Marchand (Burns, Crosby), 20. P. Bergeron (Marchand), 28. J. Thornton (Crosby, Duchene), 35. Toews (Getzlaf, Tavares), 53. Pietrangelo (Doughty, Tavares).
  • Rozhodcovia: Furlatt, Lee – Miller, Cormier (všetci Kan.). Vylúčenia: 6:3. Presilovky: 2:0. Strely na bránku: 50:27. Diváci: 18 978.

Sestavy:

  • Kanada: Price – S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo – Perry, Toews, Couture – P. Bergeron, Crosby, Marchand – Stamkos, Getzlaf, Tavares – R. O'Reilly, Duchene, J. Thornton.
  • Česko: Neuvirth – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – J. Voráček, Plekanec, M. Michálek – Pastrňák, Hanzal, Palát – Hemský, Faksa, Michael Frolík – Jaškin, Sobotka, Červenka.

Josef Jandač (tréner ČR): „Nič moc pozitívneho na hodnotenie nie je. Snáď len prvých desať minút. Potom už nám súper odskočil, tak už bolo len jedno mužstvo na ľade a my sme celý zápas ťahali za kratší koniec. Zaostávali sme vo všetkom. Ako nám dali gól do šatne na 3:0, tak to bol pre nich vietor do plachiet a pre nás klinec do rakvy. Potom boli lepší v súbojoch, v rýchlosti, my sme jednoducho nestačili, boli sme papieroví v súbojoch. To isté platilo o presilovkách. Mali sme ich viac ako oni, ale nič sme si prakticky nevytvorili. Ani strelu, nič.“

Michal Neuvirth (brankár ČR): „Ťažko to hodnotiť. Mali sme dobrý začiatok, potom sme dostali smolný gól a potom sa to viezlo. Tretí gól Kanady nám určite zrazil väz. Bojovali sme, ale súper hral oveľa lepšie. Turnaj stále pokračuje, je jedno či sme prehrali 0:1 alebo 0:6, máme nula bodov, ale stále to máme vo svojich rukách.“

Tomáš Plekanec (kapitán ČR): „Prvých desať minút sme hrali podľa našich predstáv. Potom sme urobili pár chýb, oni ich využili a za stavu 0:3 už sa hrá ťažko. Mali sme tretinu uhrať na 0:0 alebo aspoň 0:1. Začiatok sa podaril, tak sme hrali v príprave. Musíme zlepšiť všetko. Hrať dobre celých šesťdesiat minút. Góly nás nesmú takto zraziť. Samozrejme je to ťažké, keď prehrávate o tri góly. Ale my sme odišli, vypratali sme ihrisko.“

Jakub Voráček (útočník ČR): „Prvá tretina išla, druhá tretina bola strašná, tretia na začiatku zase lepšia. Začali sme viac korčuľovať, boli tam presilovky. Ale my v nich musíme dať gól. Keby sme prehrali 0:6 po tom, ako sme hrali prvých desať minút, tak sa môžeme baviť trošku inak. My sme išli do tohto turnaja s tým, že v skupine musíme vyhrať dva zápasy. Tie zápasy máme stále ešte pred sebou. Ten výkon nebol taký, aký by sme si asi priali. Ale bol to ešte len prvý zápas.“

Martin Hanzal (útočník ČR): „Myslím si, že sme hrali dobre prvú desaťminútovku. Tam sme po nich dobre išli a mali sme aj šance. Bola škoda, že nám tam nespadol zo začiatku nejaký gól, zápas by určite vyzeral inak. Pri treťom góle mohlo byť možno vylúčenie, ale nebolo a dostali sme sekundu pred koncom gól. To je sporný okamih, tam sa to zlomilo. Do druhej tretiny sme išli za stavu 0:3, to už je ťažké obracať proti takémuto tímu. “

4 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #kanadská hokejová reprezentácia #Svetový pohár v hokeji