Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Frühauf: Aj Gáborík začínal v šestnástich a pomohlo mu to

Sledovanie talentovaných hokejistov má vo svojej pracovnej náplni. Šéftréner slovenských mládežníckych reprezentácií Jozef Frühauf si pochvaľuje, že slovenské kluby začali dávať šancu mladým hráčom.

26.11.2015 09:00
Jozef Frühauf Foto:
Šéftréner slovenských mládežníckych reprezentácií Jozef Frühauf.
debata

„Keď hrá mladý chlapec v domácom prostredí, pred rodinou a kamarátmi, dá do hokeja určite viac ako legionár, ktorého často zaujíma len výplatná páska,“ tvrdí 65-ročný skúsený odborník.

Čo hovoríte na fakt, že v extraligových kluboch vyskočili viacerí mladí hokejisti?
Je to výborná správa pre slovenský hokej. Patrí za to chvála klubom a trénerom, že zaradili týchto mládežníkov do seniorských tímov. Dávajú im dosť priestoru na ľade, aby sa uplatnili.

Je dôležité pre talentovaných hokejistov, aby už v mladom veku hrali za seniorov?
Sú na vekovom rozhraní, v ktorom majú potvrdiť svoju stúpajúcu výkonnosť. Prekročili kvalitu svojej kategórie, ukazujú sa medzi mužmi a keď sa pozeráme na ich hodnotenia, celkom sa im darí.

Nebola by juniorská kategória vhodnejšia pre ich sebavedomie?
Hrá sa tam diametrálne odlišný hokej a ťažko to porovnávať. Aj Marián Gáborík začínal medzi seniormi už v šestnástich a pomohlo mu to. Je zložité určiť, či by v juniorskej lige dávali pravidelne štyri góly. Určite by vynikali. Studenič s Bučekom to potvrdili na reprezentačnom turnaji osemnástky v Dánsku, na ktorom patrili k najlepším.

Nebude im na vrcholných šampionátoch chýbať väčšia živelnosť, ktorá je typická pre mládežnícky hokej?
Nemyslím si to. Seniorská liga je technicky dokonalejšia, hráči sú skúsenejší a všetko sa robí vo väčšej rýchlosti a sile. V ich hokejovom rozvoji im to môže len pomôcť. Záleží na tom, či sa tomu dokážu prispôsobiť. Samozrejme, chýba im skúsenosť, ale tá príde časom.

Mali by slovenské kluby dávať šancu väčšiemu počtu mladých hokejistov?
Každý klub by mal mať eminentný záujem, aby za nich hrávali odchovanci. Je to najlacnejšia a najlepšia cesta. Keď hrá mladý chlapec v domácom prostredí, pred rodinou a kamarátmi, dá do hokeja určite viac ako legionár, ktorého často zaujíma len výplatná páska.

Považujete aj toto za spôsob ako posunúť slovenský hokej dopredu?
Čím viac takýchto hráčov naskočí do seniorského hokeja, tým viac sa zvýši konkurenčné prostredie. A len v ňom je možné napredovať.

Ktorí tínedžeri sa vám okrem štvorice Studenič, Buček, Hatala a Ivan ešte pozdávajú?
V projekte hokejovej osemnástky sa mi páči Erik Smolka, hoci potrebuje popracovať na korčuľovaní. Je tam však viacero perspektívnych hokejistov. Chodím sledovať hráčov aj do zahraničia, najmä Česka. Šikovný je obranca Michal Roman z Třinca. Škoda len, že sa nerozvíja na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #Jozef Frühauf
Načítavajú sa športové výsledky...