Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway je výnimočný. Nedám naňho dopustiť, vraví Bokroš

Hoci meria len 173 centimetrov, na ľade je neprehliadnuteľný. Hokejista Martin Réway udivuje hokejovým umením a šokuje svojským správaním.

27.10.2015 10:30
debata (1)
Martin Reway. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Martin Reway Martin Reway.

Naposledy 20-ročný slovenský talent uviedol, že v Sparte Praha nie je šťastný a odmietol s klubom predĺžiť zmluvu. Pražania konali rázne a dovtedy najproduktívnej­šieho hráča extraligy poslali do prvoligových Benátok nad Jizerou.

Prirovnal ho k Pálffymu

„Keď počúvam, aký je to problémový hráč, nemôžem tomu uveriť. Nemal som s ním nikdy žiadne ťažkosti a nedám na neho dopustiť. Ten chlapec bol úplne v pohode, plnil individuálne i tímové pokyny. Z osobnej spolupráce na neho nemôžem povedať ani jedno krivé slovo,“ vyhlásil tréner Ernest Bokroš.

Uznávaný odborník ho viedol trikrát na svetovom šampionáte do 20 rokov a raz na majstrovstvách sveta osemnásťročných. „Výnimoční ľudia sú vždy v niečom odlišní ako bežná populácia. Počas toho, čo robím pri mládeži, som nevidel väčší talent. Prirovnal by som ho k Žigovi Pálffymu. Martin má svoj svet a netreba mu ho vziať. Je stále mladý a postupne ho treba nasmerovať k veciam, ktoré ho čakajú v dospelom živote,“ dodal.

Vedenie pražského klubu nemalo so slovenským hokejistom zľutovanie, hoci v úvodných štrnástich kolách nazbieral 15 bodov (5+10). „Chcel hrávať viac, v kľúčových momentoch byť na ľade a rozhodovať zápasy. Nebol spokojný so svojím vyťažením v ostatných dueloch. Martin hokej miluje a toto mu dlhodobo nevyhovovalo,“ prezradil jeho agent Michal Sivek pre idnes.cz.

Hoci tréner Bokroš nemá informácie z prvej ruky, priznáva, že Réway potrebuje zvláštny prístup. „Nemôžete ho brať ako ostatných hokejistov. Je v niečom špecifický. Je si vedomý svojich kvalít a túži po väčšom priestore na ľade, lebo tam môže najviac pomôcť mužstvu. Jeho gólmi a prihrávkami mu možno odpustiť niektoré prešľapy. Ešte raz však opakujem, že pri mne žiadne nemal,“ konštatuje tréner slovenskej dvadsiatky a asistent Zdena Cígera pri seniorskej reprezentácii.

Šancu určite dostane

Hlavný tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger si talentovaného mladíka pamätá z rodného Martina, kde hrával za juniorov. „Párkrát sme sa stretli aj osobne. Bližšie ho však zatiaľ nepoznám. Sám som zvedavý, ako sa s ním bude spolupracovať. Som plný očakávania. Viem, že treba k nemu pristupovať individuálne, lebo je to ťažší oriešok,“ myslí si 46-ročný kormidelník.

Nomináciu na novembrový Nemecký pohár oznámil Réwayovi osobne po zápase Sparty. „Správu prijal s radosťou a povedal, že má záujem reprezentovať. Bolo to pozitívne. Poznám veľa hokejistov, každý má inú povahu. Robil som s deťmi i dospelými. Nie som typ človeka, ktorý ho odsúdi. Určite mu dám šancu. Som trpezlivý a budem sa snažiť s ním komunikovať, lebo hokej hrať vie,“ doplnil.

Na druhej strane priznáva, že nedopustí, aby nejaký hráč rozvracal tímovú morálku. „Mám svoje hranice. Keď vyhodnotím, že to nie je prospešné pre mužstvo a bude robiť problémy, tak sa nedohodneme. V opačnom prípade mu rád pomôžem. Neviem síce, aká je v Sparte vnútorná politika, ale keď nebude hrávať, neprospeje mu to,“ vraví Cíger.

Šikovného hokejistu, ktorého v roku 2013 draftoval Montreal, dokáže pochopiť. „Tiež som v živote urobil svojské rozhodnutia. Bol som tvrdohlavý a mal som svoju cestu. Nechápal som niektorých ľudí, ktorí na mňa tlačili a chceli ma ovplyvňovať. Keď je na ľade, je radosť ho sledovať. Takých hráčov je málo. Verím, že sa nájdeme spoločnú reč,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #Ernest Bokroš #Zdeno Cíger