Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marián Hossa: Nie som veľký rečník. Kvality dokazujem na ľade

Už tretíkrát priniesol Stanleyho pohár na Slovensko. Fenomenálny Marián Hossa ukázal najprestížnejšiu hokejovú trofej najskôr novinárom v jeho športovom areáli Hoss Sport Centra v Trenčíne.

20.08.2015 16:32 , aktualizované: 18:46
Marián Hossa, Stanleyho pohár Foto: ,
Marián Hossa si bude užívať túto trofej 24 hodín.
debata (11)

Začiatok tlačovej konferencie sa niesol v ponurej atmosfére. Priebeh osláv ovplyvnila tragická udalosť, keď pri zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň zahynulo sedem parašutistov. „Rodinám všetkých zosnulých parašutistov chcem vyjadriť úprimnú sústrasť,“ uviedol 36-ročný rodák zo Starej Ľubovne.

Hokejisti Chicaga Blackhawks získali prestížnu trofej tretíkrát za ostatných šesť rokov. Slovenský krídelník si za posledné obdobie zvykol na neobľúbenú otázku: či má ešte nejakú motiváciu.

„S jedlom rastie chuť. Čím viackrát ju získam, tým mám väčšiu radosť. Spontánnosť z víťazstva sa nevytráca. Motivácia bude vždy, hoci prídu v sezóne aj okamihy, kedy mám hokeja dosť. Keď nastanú dôležitejšie zápasy, opäť prichádza nový náboj,“ uviedol Hossa.

Stanleyho pohár je opäť v Trenčíne Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Marián Hossa si pochutnáva na svojom obľúbenom...

Po dvoch prehratých finálových sériách – s Pittsburghom a Detroitom ho zámorské médiá odpisovali. Písali o ňom, že je prekliaty. „Všetko zlé je na niečo dobré. Keď človek padne, treba vstať a ísť ďalej. Nebolo to vtedy jednoduché. Vedel som, že ma to nemôže zastaviť. Začal som trénovať ešte dôslednejšie. Podpísal som kontrakt so silným Chicagom, čo bola správna voľba,“ dodal.

V Chicagu patrí k najdôležitejším hráčom, ktorý svoje umenie vždy odovzdáva v prospech mužstva. Jeho hviezdne momenty bývajú niekedy nedocenené. Na tlačovej konferencii mu prischla prezývka – neospievaný hrdina. „Fotoaparáty, kamery a mikrofóny mi príliš nesedia. Radšej bývam bokom. Svoje kvality prezentujem na ľade,“ tvrdí odchovanec trenčianskej Dukly.

V kabíne Chicaga má najväčšie slovo kapitán Jonathan Toews. „Keď je potrebné, pridáme sa k nemu aj my starší. Jonathan je veľký vodca, ktorý sa s tým narodil. V kabíne býva aj veselo. Keď niekto chodí na poslednú chvíľu, rozstrihneme mu šnúrky na korčuliach. Kým si ich zašnuruje, už máme často aj po prvom cvičení,“ doplnil s úsmevom.

Keď prišiel Hossa do zámorskej NHL, bol výlučne ofenzívnym hráčom. V Atlante sa počas jednej sezóny dokonca prehupol cez stobodovú hranicu. Defenzíva mu vtedy príliš nevoňala. „Zmenilo sa to až v Detroite, kde mi pomohol Pavel Daciuk či Henrik Zetterberg. Aj keď sme vtedy vo finále nevyhrali, táto sezóna mi veľmi pomohla. Keď som prišiel do Chicaga – mužstva plného útočných hviezd, zmenil som svoju hru, aby som bol viac užitočný. Tréner si obľúbil môj štýl a tvrdí mi, že aj keď nedám gól, mám hrať naďalej svoju hru,“ povedal.

Pirohy zo Stanleyho pohára. Foto: Pravda, Robert Hüttner, Robert Huttner
Marián Hossa, Stanleyho pohár Pirohy zo Stanleyho pohára.

Uznávaný trénerský odborník nazval Hossu vynikajúcim učiteľom. „Nie som veľký rečník. Keď príde mladý hráč, rád mu pomôžem. Skôr to myslel tak, že hráči sa odo mňa môžu niečo na ľade priučiť,“ myslí si držiteľ troch prsteňov za prvenstvo v NHL.

Veľkým zlomom v jeho kariére bola nečakaná výmena z Ottawy, kde pôsobil sedem ročníkov do Atlanty. Senators vtedy za slovenského útočníka získali Kanaďana Danyho Heatlyho. „Bol to pre mňa obrovský šok. Tesne pred arbitrážou so mnou vedenie Ottawy podpísalo zmluvu a o pár hodín som sa v lietadle dozvedel, že ma vymenili,“ spomína.

Marián Hossa v zámorí prekonal hranicu 1000 zápasov a taktiež dosiahol už viac ako 1000 kanadských bodov. Podľa jeho slov mu z toho vyplávajú aj určité výhody. „Mladší hráči si starších uctievajú. Keď ideme v hoteli výťahom, mladí sa rozostúpia a pustia nás, ako prvých. Taktiež si môžem vybrať miesto v lietadle i autobuse. V hoteli taktiež spávam sám na izbe. V minulosti to tak nebolo. Mojim najlepším spolubývajúcim bol Radek Bonk,“ prezrádza.

Kým oslavy Stanleyho pohára v zámorí sú komornejšie, na Slovensku žije príchodom prestížneho pohára celá krajina. Len v Trenčíne sa za ostatných osem rokov objavil šiestykrát. Okrem Hossu ho priviezol aj Marián Gáborík, Zdeno Chára a Tomáš Kopecký.

„Za morom si oslavy nechávajú hráči pre seba a najbližších. U nás je tradícia, že to robíme viac pre ľudí. Vždy sa snažíme vymyslieť niečo nové. Dnes je pripravená kamiónová šou. Americký ťahač bude mať plošinu, na ktorej bude pohár. Sprevádzať nás bude policajná kolóna. Pôjdeme pomaly a ľudia sa s pohárom môžu vyfotiť.“

Marián Hossa odpovedal ja na otázky novinárov. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marián Hossa, Stanleyho pohár Marián Hossa odpovedal ja na otázky novinárov.

Marián Hossa je v Chicagu obrovskou hviezdou. Zúčastnil sa v talkshow známeho zabávača a už štvrtýkrát sa chystá na návštevu amerického prezidenta do Bieleho domu. „Dvakrát som tam bol so Chicagom a raz s Detroitom. Vtedy som však pohár nezískal, tak som sa dostal len do predsiene,“ konštatuje.

Jeho obľúbenosť sa dokázala aj na základnej škole, keď žiačka vyriešila svojsky matematický príklad 9 krát 9. Jej odpoveď bola Hossa, ktorý nosí číslo 81. Keďže je Chicago hokejové mesto, bolo jej to uznané. „Ľudia v meste ma spoznávajú, ale sú príjemní. Zagratulujú mi, odfotia sa a idú ďalej,“ dodáva.

Pred novou sezónou prišlo v Chicagu k hráčskej obmene. Odišli kvalitní hokejisti ako Patrik Sharp, Brandon Saad či Brad Richards. Do kádra pribudli Arťom Anisimov, Marko Daňo či Artemy Panarin. „Mužstvo ostane naďalej silné. Teším sa na šikovného Rusa Panarina. Stretli sme sa aj s Markom a pozval som ho na párty na hrade. Je to typ hráča, ktorý sa svojou buldočou povahou dokáže presadiť,“ verí Hossa.

Pri výbere najlepšieho hokejistu v NHL chvíľu zaváhal. „Hral som s viacerými skvelými hráčmi. Najlepšie sa pozerá na Daciuka. Dokáže vytvoriť šance, strieľať góly. Keby ste ho videli v šatni, ani to o ňom nepoviete. Hlavu má vždy otočenú na jednu stranu a trochu kríva,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa