Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lašák chce s Libercom uspieť. V 36 rokoch pracuje na zmene štýlu

Slovenský hokejový brankár Ján Lašák má v zbierke zlatú medailu z majstrovstiev sveta, titul z českej extraligy aj rad ďalších cien a úspechov, napriek tomu aj v 36 rokoch pracuje na úprave svojho gólmanského štýlu.

22.07.2015 11:01
Ján Lašák Foto:
Ján Lašák.
debata

Rodák zo Zvolena sa chce aj naďalej udržať v špičke a v nadchádzajúcej sezóne by rád pomohol Libercu k úspechu v najvyššej domácej súťaži.

„Trend sa mení a ja sa to musím naučiť, aby som bol úspešný,“ povedal Lašák na začiatku prípravy tímu na ľade. Mimo neho absolvoval prípravu rovnako ako v minulých rokoch individuálne pod vedením osobného trénera, brankárskeho špecialistu. „Mám síce 36 rokov, ale bolo tam veľa cvikov, ktoré som sa musel učiť,“ priznal.

Základom úspechu totiž podľa Lašáka je, aby brankár všetky svoje činnosti zautomatizoval. „Keď sa to človek učí na ľade, tak príde do zápasu a niekedy premýšľa. A robí chyby. A to je zle, všetko musí byť automatické,“ podotkol.

S trénerom sa venovali hlavne ohybnosti kĺbov a panvy, odrážaniu z jednej nohy a učil sa tiež používať brucho, aby sa vedel správne „vyrotovať“. Prípravu zamerali aj na rýchle vstávanie z ľadu. „Brankárska veda je dosť zložitá a ja som sa tomu veľa venoval,“ pousmial sa.

Hlavné zmeny v brankárskom štýle podľa niekdajšej opory Pardubíc, ktorá má za sebou aj angažmán v zámorí, Rusku alebo Fínsku, súvisia s riešením situácií pri bránke. „Dosť situácií sa rieši na ľade, pokrývajú sa tyčky a používa váha tela, aby sa človek odrazil. Keď sa potom hrá dlhšie pri bránke, tak sa používa štýl, ktorý mám. Teda cez nohy. Dobre sledovať a hľadať puky, byť aktívny na nohách,“ uviedol Lašák.

Liberec sa na novú sezónu, v ktorej chce ukončiť trojročné čakanie na postup do play off, začal pripravovať na ľade od pondelka. A na začiatku sa Lašák cítil výborne. „Dúfam, že tie tri mesiace (prípravy) sa v sezóne ukážu,“ prial si Lašák, ktorý vytvorí brankársku dvojicu s Markom Schwarzom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #HC Bílí Tygři Liberec