Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česko má nového hokejová kráľa. Voráček pokoril aj legendu

Víťazom 47. ročníka ankety Zlatá hokejka o najlepšieho hokejistu Česka sa stal Jakub Voráček. Ocenenie získal prvýkrát, zdolal aj nestarnúceho Jaromíra Jágra.

21.06.2015 08:43
Voráček, Jágr Foto: ,
Jakub Voráček (v popredí) zdolal v ankete o najlepšieho českého hokejistu Jaromíra Jágra.
debata (1)

Za 25-ročným útočníkom Philadelphie, ktorý bol kapitánom českej reprezentácie na domácich majstrovstvách sveta, skončili rekordman ankety s jedenástimi prvenstvami Jaromír Jágr z Floridy a Ondřej Palát, finalista Stanleyho pohára s Tampou Bay.

„Je strašne veľa ľudí, ktorým by som sa chcel poďakovať. Ale to by som tu stál asi do rána. Nemôžem opomenúť predovšetkým spoluhráčov z klubu a národného tímu, bez nich by som tu nestál,“ povedal Voráček na slávnostnom vyhlásení v karlovarskom Grandhoteli Pupp.

Jeho doterajším maximom v ankete bola štvrtá priečka z roku 2013. „Keď sa pozriem na mená, čo sú vyryté na Zlatej hokejke, tak je mi cťou, že medzi nimi môžem byť. A veľmi si to vážim, poteší to. Na druhú stranu keby tu miesto mňa boli Jirka Hudler, alebo Ondrej Palát, tak by sa nikto nemohol čudovať, pretože mali naozaj fantastickú sezónu. A "Džegr“ tiež doťahoval, ako vždy, "dodal s úsmevom Voráček.

V tejto sezóne NHL skončil piaty v produktivite so ziskom 81 bodov za 22 gólov a 59 asistencií z 82 zápasov a vo svojom bodovo jednoznačne najvydarenejšom ročníku sa dlho usiloval o cenu Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča. S desiatimi bodmi za tri trefy a sedem asistencií z desiatich stretnutí vládol aj produktivite českého tímu na MS.

Po prvom kole 47. ročníka ankety na začiatku marca viedol Voráček suverénne o 240 bodov pred Palátom. Jágr bol vtedy až jedenásty. Po prestupe do tímu Floridy a hlavne vďaka výkonom na svetovom šampionáte sa ale opäť zaradil medzi favoritov. Štyridsaťtriročný útočník v NHL zaznamenal v 77 dueloch 47 bodov za 17 gólov a 30 asistencií. Na MS nazbieral v desiatich dueloch deväť bodov (6 + 3).

Dvadsaťštyriročný Palát dokázal vo svojej druhej celej sezóne v drese Tampy napodobniť minulý ročník a 63 bodmi za 16 presných zásahov a 47 nahrávok v 75 dueloch vylepšil svoje maximum. S floridským celkom došiel až do finále Stanleyho pohára, v ktorom Tampa nestačila na Chicago. Palát žiaril aj v play off, v 26 zápasoch zaznamenal osem gólov a rovnaký počet asistencií. Voráček ovládol anketu so ziskom 604 bodov, Jágr ich dostal 540 a Palát mal o ďalších 72 bodov menej.

Na ďalších priečkach sa zoradili Jiří Hudler, ktorý v pozícii jedného z hlavných lídrov pomohol dotiahnuť Calgary po šiestich rokoch do play off, stálica Montrealu Tomáš Plekanec a jeden zo strojcov majstrovského titulu Litvínova Martin Ručinský s brankárom Pavlom Francouzom. Na ôsmej priečke je ďalší brankár Ondřej Pavelec z Winnipegu, deviaty Jan Kovář (Magnitogorsk) a prvú desiatku uzatvára Radim Vrbata z Vancouveru.

Hneď šesť hráčov sa zo slávnostného večera z rôznych dôvodov ospravedlnilo, okrem víťazného Voráčka sa na pódiu objavili už len Ručinský, Francúz a Vrbata.

"Je to pre mňa splnený detský sen, že tu na pódiu môžem byť. Je to super, že sme v tej desiatke dvaja hráči z extraligy. V minulých rokoch to zase až tak obvyklé nebolo. Sme za to radi. Je to asi najväčšia pocta, čo pre hokejistu môže byť, keď príde na Zlatú hokejku pre nejakú cenu, "uviedol Francouz.

Ručinský po poslednej sezóne kariéry skončil v desiatke celkovo šiestykrát, ale prvýkrát od roku 2005. „Na ankety som sa díval vždy trochu triezvo, pre mňa bolo najdôležitejšie dotiahnuť to do úspešného konca s Litvínovom. A to je pre mňa to najväčšie ocenenie,“ vyhlásil Ručinský.

Najlepším juniorom roka sa stal David Pastrňák, ktorý už dostal šancu v prvom tíme Bostonu.

Výsledky Zlatej hokejky 2015: 1. Jakub Voráček (Philadephia) 604 bodov, 2. Jaromír Jágr (New Jersey/Florida) 540, 3. Ondřej Palát (Tampa) 468, 4. Jiří Hudler (Calgary) 420, 5. Tomáš Plekanec (Montreal) 340, 6. Martin Ručinský (Litvínov) 302, 7. Pavel Francouz (Litvínov) 299, 8. Ondřej Pavelec (Winnipeg) 256, 9. Jan Kovář (Magnitogorsk) 223, 10. Radim Vrbata¨(Vancou­ver) 178

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #Jakub Voráček #Ondřej Palát