Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slaviu zradili vzťahy i trénerské rošády. Potešili verní diváci

Poplašné zvony nepomohli. Tradičný český hokejový klub je na kolenách. Slavia Praha nezvládla záchranárske práce a po dlhých dvadsaťjeden rokoch opúšťa extraligovú scénu.

23.04.2015 10:00
Juraj Valach Foto: ,
Slovák v službách Slavie Praha Juraj Valach.
debata (1)

Obrovskú čiernu škvrnu v 115-ročnej histórii klubu si bude pamätať aj slovenský obranca Juraj Valach. „Všetkých nás to mrzí. Taký je však hokejový život. Počas sezóny sme vedeli, že baráži sa nevyhneme. Atmosféra nebola priaznivá. Vypadnutie bolo logickým vyvrcholením ročníka,“ priznáva 26-ročný hokejista.

Za veľkým pádom známej značky sú finančné suchoty, ktoré Slaviu trápia v ostatných rokoch. Pred sezónou „zošívanú“ palubu opustila aj ikona klubu Vladimír Růžička, ktorý z priemerného klubu vytvoril špičkovú organizáciu.

„Nemyslím si, že jeho odchod bol hlavným dôvodom vypadnutia. Na druhej strane bol nositeľom úspechov a dokázal tím naštartovať, keď sa mu nedarilo. Motivátor jeho úrovne nám v kritických okamihoch chýbal,“ tvrdí Valach.

Na lavičke mužstva sa počas sezóny vystriedali až traja tréneri. Ročník odštartovali pod vedením Ladislava Lubinu, obrat k lepšiemu nepriniesol Dušan Gregor a neúspešnú sezónu uzavrel Josef Beránek.

„Už skladba tímu nebola vhodná. V kabíne panovali nesúdržné vzťahy, ku ktorým nepomohli ani trénerské rošády. Každý lodivod mal svoju filozofiu a to nerobilo dobrú krv. Hráči boli z toho nervózni a najmä starší to znášali ťažko. Zodpovednosť za tento stav nesieme všetci – hráči, tréneri i vedenie,“ dodal.

Po základnej časti skončila Slavia na poslednej priečke s desaťbodovou stratou na predposledný Olomouc. V baráži štyroch mužstiev obsadila tretie miesto. Na druhý Chomutov, ktorý si zabezpečil účasť v extralige, zaostali hokejisti Slavie o dva body. „V baráži som mal pocit, že už to nebolo len o hokeji. V niektorých zápasoch sme hrali aj 30 minút v oslabení, čo je vskutku dosť,“ myslí si urastený obranca.

Najväčším pozitívom zbabranej sezóny boli fanúšikovia. „Počas sezóny stáli pri nás a ostali nám verní až do konca. Posledný zápas sme vyhrali pre nich. Diváci žijú s klubom za každých okolností, čo je v našich podmienkach nevídané. Patrí im vďaka.“

Rodák z Topoľčian bol s osemnástimi bodmi najproduktívnejším obrancom Slavie. Keďže mu dvojročná zmluva skončila, budúcnosť klubu bude sledovať z úzadia.

„Majiteľ mi chcel ponúknuť nový kontrakt. Nevedel mi však zabezpečiť finančné podmienky, ktoré by som dostal v iných českých kluboch. Už to, že na začiatku sezóny nám skresali z platov 20–30 percent, nebolo príjemné. Verím, že sa klub pozviecha a čo najskôr vráti medzi elitu,“ konštatoval Valach.

Vlani si sezónu predĺžil v slovenskej reprezentácii na majstrovstvách sveta v Bielorusku. Nevydarená klubová sezóna mu zatvorila dvere na šampionát do Česka. „Život ide ďalej. Najbližšie dni strávim s rodinou. Na dovolenku sa nechystám. Skôr si oddýchnem aktívne – bicyklovaním, plávaním či behom,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká Tipsport extraliga #Juraj Valach #HC Slavia Praha