Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred divákmi skôr kľačíme, radšej by sme sedeli

Urastený a nekompromisný hokejový obranca Juraj Valach (202 cm, 103 kg) zažíva so Slaviou Praha v českej extralige sezónu ako z nočnej mory.

23.01.2015 10:00
Juraj Valach Foto: ,
Juraj Valach.
debata

„V kabíne je smutno. Tréneri hovoria, aby sme sa snažili hľadať aj pozitívne veci, ale je to náročné,“ tvrdí 25-ročný rodák z Topoľčian.

Z ostatných devätnástich zápasov ste osemnásťkrát prehrali. Ako vnímate nelichotivú bilanciu?
Každého to mrzí a trápi. Kvalitne trénujeme, robíme veci navyše aj mimo ľadu, odstraňujeme nedostatky. Aj keď odohráme solídny zápas, nedokážeme ho doviesť do úspešného konca. Z mužstva sa akoby vytratil víťazný duch.

Ako sa snažíte motivovať pred zápasmi?
Tréneri to skúšajú rôznymi spôsobmi. Záleží na celom tíme, aby sme to už zlomili.

Na predposlednú Mladú Boleslav strácate priepastných 15 bodov. Baráži sa už zrejme nevyhnete. Viete si predstaviť, že Slavia vypadne z extraligy? Nad tým nemôžeme ani rozmýšľať. Slavia Praha má svoju tradíciu. Výstražný prst je už zdvihnutý. Netreba hádzať flintu do žita a treba tvrdo pracovať. Možno potrebujeme zvíťaziť v jednom stretnutí, chytíme víťaznú šnúru a pôjde to.

Aká nálade panuje v kabíne po toľkých prehrách?
V kabíne je smutno. Tréneri hovoria, aby sme sa snažili hľadať aj pozitívne veci, ale je to náročné. Nemôžeme si predsa stále niečo vyčítať, vykrikovať a ešte viac zapájať negativizmus. Nikomu to nepomôže.

Dávajú vám diváci pocítiť svoju nespokojnosť?
Máme verný fanklub. Stabilných tritisíc ľudí chodí či vyhrávame, alebo prehrávame. Neustále nás povzbudzujú, aj keď svieti na ukazovateli nepriaznivý stav. Piskot či nadávky neprichádzajú do úvahy. Je to iné ako na Slovensku. Aj v Brne boli nároční diváci – vedeli oceniť, keď sme víťazili, ale vedeli dať najavo, keď sa prehrávalo.

Máte s divákmi tradičnú pozápasovú ďakovačku?
Po každom stretnutí. Keď sa prehrá kľakneme si pred divákov, keď sa víťazí, tak sedíme. Bohužiaľ, teraz väčšinou kľačíme – je to ako za trest.

Na konci roka 2014 nahradil Ladislava Lubina na trénerskej stoličke Slovák Dušan Gregor, s ktorým ťaháte 9-zápasovú sériu prehier. Nepomohla táto výmena?
Tréner Gregor odvádza dobrú prácu a zlepšili sa aj tréningy. Možno trochu doplácame na to, že za predchádzajúceho kouča sme slabšie trénovali a mali určitý fyzický deficit. Snaží sa nás vytiahnuť z biedy, do ktorej sme sa dostali. Nezávidím mu. Má náročnú úlohu, najmä zdvihnúť hráčov po psychickej stránke.

Ako hodnotíte sezónu po osobnej stránke?
Na začiatku ročníka som po prvých desiatich zápasoch bol najproduktívnejším obrancom v súťaži. Posledných pätnásť stretnutí som bez bodu a nedarí sa mi spoločne s celým mužstvom. Aktuálne ma trápi aj viróza.

S čím máte ťažkosti?
Mám zníženú imunitu. Začalo ma to trápiť už v decembri, ale hrával som s tým. Bál som sa, aby mi to neprešlo na srdce, tak som už absolvoval vyšetrenia v nemocnici. Doktori mi našli zápal v tele. Momentálne netrénujem a vynechám aj dnešný zápas s Olomoucom.

Môže neúspešná klubová sezóna skomplikovať vašu reprezentačnú nomináciu na majstrovstvá sveta do Česka 2015?
Tak ďaleko sa nepozerám. Najprv sa chcem dostať zo zdravotných ťažkostí. Miestenka do veľkej miery závisí na posledných prípravných zápasoch pred šampionátom. Aj vlani som šiel do záverečnej nominácie s neveľkými očakávaniami a napokon sa to podarilo. Rovnako zabojujem aj teraz. Keď sa to nepodarí, nič nie je stratené, veď ešte nemám štyridsať rokov a nehodlám skončiť (smiech).

Nenahnevali ste sa, že začiatkom februára nepôjdete s reprezentáciou na Slovakia Cup do Banskej Bystrice ale na podujatie Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni?
Každá reprezentačná skúsenosť je výborná. Tréner s manažérom sa tak rozhodli a rešpektujem to. Aj v olympijskom výbere, ktorý pôjde do Viedne sú kvalitní hokejisti. Je to však len širšia nominácia a napokon sa tam ani nemusím dostať (smiech). Otázne je, ako na tom budem aj po zdravotnej stránke. Keď budem v poriadku, reprezentovať pôjdem rád.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Juraj Valach