Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dokument o Pavlovi Demitrovi uvedú do kín 11. septembra

Dokument 38 o zosnulom slovenskom hokejistovi Pavlovi Demitrovi uvedú do kín vo štvrtok 11. septembra. Slávnostná premiéra sa však bude konať už 7. septembra v Trenčíne, tri roky po tragédii lietadla s hráčmi tímu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

05.09.2014 18:30
Pavol Demitra Foto:
Pavol Demitra keď mal štrnásť rokov v drese Dubnice.
debata

Následne sa vo vybraných mestách uskutoční niekoľko projekcií, na ktorých sa zúčastnia aj filmári a významné športové osobnosti. Počas letných prázdnin zorganizovali tvorcovia filmu premietanie pre hokejistov hrajúcich v NHL. Štáb im udelil výnimku, keďže v čase slávnostnej premiéry sa budú pripravovať na zápasy v zámorskej NHL.

Ďalšia špeciálna predpremiéra sa konala v piatok predpoludním v škole Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom – v telocvični, kde hokejista odštartoval športovú kariéru.

Snímka režiséra a scenáristu Daniela Dangla má byť podľa jej tvorcov spomienkou na hokejovú legendu. Ako uviedli na tlačovej konferencii, filmom chceli priniesť odpoveď na otázku, kto bol Pavol Demitra a čo urobil s týmto národom. „Chceli sme spomínať s úsmevom. Snažili sme sa to vyvážiť tak, aby film bavil, ale aby mal aj hodnotu,“ vyjadril sa scenárista Lukáš Zednikovič.

V dokumente použili doposiaľ nezverejnené zábery z Demitrovho detstva, fotografie od najbližšej rodiny, materiál z jeho úplných hokejových začiatkov, ale aj zostrihy videí zo zápasov v USA či Rusku a viaceré archívne televízne zábery.

Súčasťou snímky sú aj rozhovory s jeho otcom, sestrami a manželkou Máriou Demitrovou. Tá sa dokonca s filmármi vybrala na miesto, kde jej manžel tragicky zahynul. „Po príchode do mesta sme mali ťaživý pocit, pri odchode to však už bolo uvoľnenejšie. Bola to taká katarzia pre nás aj pre Majku,“ podelil sa o dojmy z nakrúcania Dangl.

Na svojho priateľa si v dokumente zaspomínali aj viacerí súčasní a bývalí hráči ako Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marián Hossa, Zdeno Chára, Tomáš Kopecký, Keith Tkachuk, Jeremy Roenick, Miroslav Šatan alebo Peter Šťastný.

Na pozadí celého filmu s výnimkou záverečných titulkov znie iba slovenská hudba. Pre tento krok sa rozhodli filmári zámerne, pretože Demitra vraj zo všetkého najradšej počúval práve domácu tvorbu. Medzi jeho obľúbené kapely patrila formácia Iné Kafe, ktorá sa mu dokonca rozhodla venovať novú skladbu. Tú by mali verejnosti predstaviť v priebehu budúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra