Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tomčíková skórovala rukou, Stümpel sa hádzal do striel

Bývalí i súčasní hokejisti vymenili korčule za tenisky a namiesto puku ukázali svoje majstrovstvo s loptičkou.

27.06.2014 20:36
Jozef Stümpel Foto:
Jozef Stümpel to vie aj s hokejbalovou loptičkou.
debata

Richard Mráz s ňou prežongloval na čepeli celé ihrisko a z voleja skóroval. Slovenská reprezentačná brankárka Zuzana Tomčíková síce nechala lapačku v kúte, napriek tomu loptičku chytila do ruky a usmernila ju do siete. Jozef Stümpel si líhal do striel a narážal súperov na mantinel.

Aj takéto netradičné kreácie predvádzal výber hokejových osobností v exhibičnom zápase so slovenskou hokejbalovou reprezentáciou. Výkvet slovenského hokejbalu videli diváci v rámci ôsmich MS juniorov, ktoré sa tento týždeň konajú na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurilu v Ružinove v troch kategóriách – U20, U18 a U16.

V zmiešanom výbere osobností sa predstavili hokejoví majstri sveta zo Švédska 2002 – Jozef Stümpel a Rastislav Pavlikovský, súčasní reprezentanti Tomáš Záborský a Tomáš Starosta, či bývalý hráč Michal Hreus. Z nežnejšieho pohlavia sa o zábavu starala najlepšia slovenská hokejistka v sezóne 2013/2014 Zuzana Tomčíková.

„S hokejkou mi to príliš nejde, tak som si musela pomôcť. Môj gól rukou sa zapíše do histórie,“ reagovala na svoj kuriózny zásah. „Hokejbal som začala hrávať na dvore s bratom a pamätám si, že sme namiesto lapačky mali bejzbalovú rukavicu,“ pridala vtipnú príhodu z mladosti. Spoločnosť na zmenšenom ihrisku jej robili aj reprezentačné kolegyne – Jana Kapustová, Edita Raková a Ľudmila Bednárová.

Hráči na oboch stranách sa výborne bavili a divákov viackrát ohúrili technické finesy alebo pobavili vtipné výroky. „Tá brána je nejaká malá“, uviedol Tomáš Záborský po strele, ktorá smerovala až do hľadiska. „Drž to, drž to,“ povzbudzovala zasa pri osekávaní svojho brankára Zuzana Tomčíková. K hokejbalu ma blízko i obranca Tomáš Starosta. „Vlani som bol dokonca na majstrovstvách sveta v Kanade, kde sme získali zlato. Avšak len v pozícii diváka.“

zväčšiť Slovenská reprezentačná brankárka Zuzana... Foto: Ľuboš Pilc
Zuzana Tomčíková Slovenská reprezentačná brankárka Zuzana Tomčíková.

Šikovné ruky a prehľad v hre ukázal nestárnuci Jozef Stümpel, jediný hráč, ktorý vyhral titul majstra sveta v hokeji (Švédsko 2002) i v hokejbale (Slovensko 1999). „Stretla sa tu skvelá partia, ktorá chcela zabaviť divákov. Snáď sa nám to podarilo.“

Výber hokejových osobností napokon zvíťazil 17:12. Na margo juniorského šampionátu hráč Nitry a prezident Slovenskej hokejbalovej únie dodal: „Podujatie hodnotím kladne. Je tu historicky najvyššia účasť. Slovákom sa zatiaľ darí a verím, že získame tri medaily.“

Podujatie na Slovensku si nenechal ujsť ani George Gortsos, prezident Svetovej hokejbalovej únie. „Je to najväčší šampionát v histórii a som šťastný, že môžem byť súčasťou tejto hokejbalovej rodiny. Na Slovensku som piatykrát a je to tradičná hokejová krajina. Rešpektujem vašich hráčov, pretože na sebe tvrdo pracujú,“ uviedol 53-ročný Kanaďan.

Petrík a Tomčíková svetovými hokejbalistami roka

Slováci Stanislav Petrík a Zuzana Tomčíková sa stali najlepšími svetovými hokejbalistami roka 2014. Na Slovensku získal ocenenie pre hráča sezóny Róbert Kašša, ktorý triumfoval o tri body pred Jaroslavom Martinusíkom zo Skalice. Do medzinárodnej Siene slávy uviedli Mariána Gibu. Miesto v slovenskej Sieni slávy si dostalo legende slovenského hokeja Pavlovi Demitrovi spolu s ďalšími deviatimi osobnosťami. Slovenským rozhodcom roka sa stal Marek Kralovič, juniorom roka Dominik Frkáň a Jozef Ďuriš. Ocenenie odovzdali na galavečere Slovenskej hokejbalovej únie v Bratislave, ktorý sa konal počas MS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Tomčíková #Jozef Stümpel #hokejbal