Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík rozhodol o triumfe Wild

Marián Gáborík rozhodol v hokejovej NHL zápas s Dallasom. Slovenský útočník Minnesoty strelil v tretej tretine víťazný gól Wild, keď upravil na 2:1. V noci na utorok bodovali aj jeho krajania Michal Handzuš (1A), Miroslav Šatan (2A), Pavol Demitra (2A) a Ľubomír Višňovský (1A).

20.12.2005 09:13
debata

Minnesota vďaka ôsmemu presnému zásahu Gáboríka v sezóne zastavila rozbehnutý Dallas, hoci až do 49. minúty prehrávala tesným rozdielom.

Potom však Todd White vyrovnal a osem minút pred sirénou o víťazovi rozhodol slovenský útočník. Gáborík prevzal v strednom pásme prihrávku od Briana Rolstona, po vniknutí do útočného pásma naznačil pohyb doprava, zmenil smer doľava a strelou zápästím nedal šancu gólmanovi Martymu Turcovi.

„Vyšlo to. V našom systéme keď dostane krídelník puk pred obrannou hradbou, druhý krídelník sa snaží ho križovať a viazať na seba obrancu. Vedel som, že Rollie to tak spraví, už som sa len potreboval uvoľniť a nabrať rýchlosť. Zafungovalo to perfektne,“ tešil sa po zápase Gáborík.

Jediný gól Dallasu strelil fínsky forvard Jere Lehtinen, ktorý skóroval už v šiestom zápase za sebou, jeho spoluhráč z útoku Mike Modano si zasa pripísal aspoň bod v každom z ostatných deviatich duelov. Dallas má napriek prehre stále výbornú bilanciu z uplynulého obdobia – vyhral 12 z 15 stretnutí. 

Dve asistencie najproduktívnej­šieho Slováka v súťaži Pavla Demitru a jedna Ľubomíra Višňovského pomohli Los Angeles vyhrať na ľade Vancouveru 4:3 po nájazdoch. Jediný samostatný nájazdv rozstrele premenil Alexander Frolov. Králi dva­krát dotiahli náskok domácich, ktorí viedli 2:0 i 3:2 a vyhrali štvrtý z posled­ných piatich zápasov. Na 3:3 vyrovnal pri vlastnom oslabení Craig Conroy po prihrávke Demitru. Zaradenie do top útoku s Conroyom a Demitrom pomohlo Jeremy Roenickovi, ktorý mal gól a asistenciu a bodoval po osemzápasovom pôste.

Aj bez svojej brankárskej jednotky Martina Birona natiahlo Buffalo svoju skvelú sériu výhier na ľade súperov. Sabres zdolali Philadelphiu po nájazdoch 2:1 a mimo domova naplno bodovali už v deviatom zápase za sebou. Už len jedna výhra ich tak delí od rekordu NHL, ktorý vytvorilo práve Buffalo v sezóne 1983/84 a ktorý neskôr vyrovnalo St. Louis v roku 2000 a New Jersey o rok neskôr. V bránke hostí sa chopila šance dvojka Ryan Miller s 33 úspešnými zásahmi a víťazný gól v rozstrele zaznamenal Maxim Afinogenov. Svoju osemnástu asistenciu v sezóne si pripísal pri jedinom góle letcov slovenský útočník Michal Handzuš, jeho krajan Branko Radivojevič mal v štatistikách iba jedno vylúčenie.

Neuveriteľných pätnásť gólov videli diváci v Toronte, kde domáci rozstrieľali New York Islanders 9:6. Ostrovanom nepriniesli body ani dve asistencie slovenského útočníka Miroslava Šatana, ani viac ako sedemnásť minút presiloviek v zápase. Už v prvej tretine síce využili hostia tri početné výhody, z 2:4 však Toronto otočilo na 8:4 po druhej tretine. Špeciálny večer zažil brankár javorových listov Ed Belfour, ktorý sa okrem asistencie na jeden z gólov konečne dočkal 448. víťazstva v NHL a posunul sa tak na druhé miesto historických tabuliek za Patricka Roya (551). Belfour predtým prehral v piatich po sebe idúcich dueloch. „Myslel som si, že to čakanie bude trvať večne. Napokon som k tomu potreboval deväť gólov od mojich spoluhráčov,“ smial sa po zápase Belfour, ktorý sa zapotil najmä pri častých oslabeniach. „Rozhodcovia mi takmer spôsobili infarkt, stále nás vylučovali.“ Na gólovú spŕšku reagoval obranca Islanders Brent Sopel: „Bolo to bláznivé. To nebol hokej, ale americký futbal…“ 

V konfrontácii tabuľkových susedov zo severozápadnej divízie Edmontonu a Calgary sa v závere z víťazstva 5:4 radovali olejári. Vo svojom jubilejnom 300. zápase v drese domácich sa strelecky prebudil Shawn Horcoff, ktorý dvakrát rozvlnil sieť plameňov a pridal aj jednu asistenciu. Hosťom sa v dueli nepodarilo udržať sľubný náskok. „Prvá polovica zápasu bola naša, druhá patrila im. Musíme nájsť spôsob, ako udržať vedenie až do konca,“ posťažoval sa po dueli kapitán Calgary Jarome Iginla. Domácim sa postupne podarilo zlikvidovať dvojgólové manko a 45 sekúnd pred záverečným klaksónom aj strhnúť víťazstvo na svoju stranu presným zásahom Fernanda Pisaniho.

Sumáre zápasov NHL

PHILADELPHIA – BUFFALO 1:2 po nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)

Góly: 25. Knuble (Forsberg, HANDZUŠ) – 48. Gaustad (Afinogenov, McKee), rozhodujúci nájazd Afinogenov 
Strely na bránku: 34:28. Brankári: Niittymäki – Miller. Vylúčenia 4:6, navyše Gratton 2× – Peters, Mair na 5 min, presilovky 1:0, oslabenia 0:0. Diváci: 19 572
Hviezdy zápasu: Miller, Niittymäki, Afinogenov

TORONTO – NY ISLANDERS 9:6 (4:4, 4:0, 1:2)

Góly: 9. Ponikarovskij (Allison, Belak), 11. Klee (Allison, Ponikarovskij), 18. Czerkawski (Tucker, Klee), 20. O´Neill (Wellwood, Chavanov), 28. Wellwood (Kaberle, Belfour), 30. Stajan (Sundin, Colaiacovo), 32. Stajan (Wellwood, O´Neill), 35. Sundin (Stajan), 53. Tucker (Wellwood, Kaberle) – 3. Godard (Martínek, Collins), 14. Parrish (Jašin, Hamilton), 15. Jašin (Parrish, ŠATAN), 18. Collins (York, Niinimaa), 43. York (Lukowich, Hamilton) , 54. Asham (ŠATAN)
Strely na bránku: 34:33. Brankári: Belfour – DiPietro (30. Snow). Vylúčenia 11:6, presilovky 1:3, oslabenia 2:0. Diváci: 19 403
Hviezdy zápasu: Wellwood, Stajan, Klee

MINNESOTA – DALLAS 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Góly: 49. White (Robitaille, Kuba), 52. GÁBORÍK (Rolston) – 21. Lehtinen (Modano, Morrow)
Strely na bránku: 22:31. Brankári: Fernandez – Turco. Vylúčenia 6:6, presilovky 0:0, oslabenia 0:0. Diváci: 18 568
Hviezdy zápasu: GÁBORÍK, Fernandez, White

EDMONTON – CALGARY 5:4 (2:2, 1:2, 2:0)

Góly: 8. Uľanov (Horcoff, Hemský), 16. Horcoff (Hemský, M. Bergeron), 36. Uľanov (Moreau, Pisani), 50. Horcoff (Staios, Smyth), 60. Pisani (Moreau, Peca) – 5. Huselius, 11. Langkow (Iginla), 26. Phaneuf (A. Ference, Huselius), 27. Reinprecht (Regehr)
Strely na bránku: 32:21. Brankári: Markkanen (27. M. Morrison) – Kiprusoff. Vylúčenia: 6:9, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Diváci: 16 839
Hviezdy zápasu: Uľanov, Horcoff, Phaneuf

VANCOUVER – LOS ANGELES 3:4 po nájazdoch (2:2, 1:1, 0:0 – 0:0, 0:1)

Góly: 7. Näslund (B. Morrison, Allen), 10. D. Sedin (A. Carter, S. Salo), 26. Steve McCarthy (D. Sedin, A. Carter) – 10. Roenick (DEMITRA, Conroy), 17. D. Armstrong (Roenick, VIŠŇOVSKÝ), 36. Conroy (DEMITRA), rozhodujúci nájazd Frolov
Strely na bránku: 25:27. Brankári: Auld – Garon. Vylúčenia: 6:8, navyše Jovanovski – Avery na 5 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1. Diváci: 18 630
Hviezdy zápasu: D. Sedin, DEMITRA, Carter

debata chyba