Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výluka v NHL sa končí, dohoda je na stole

Vedenie NHL a predstavitelia Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) uzavreli v stredu desaťdňový maratón rokovaní predbežnou dohodou o novej kolektívnej zmluve. Znamená to, že v septembri môžu kluby otvoriť tréningové kempy a začiatkom októbra sa opäť roztočí kolotoč zápasov najprestížnejšej hokejovej klubovej súťaže sveta.

13.07.2005 19:44
debata

Nová kolektívna dohoda má platnosť šesť rokov do sezóny 2010/2011. Podlieha však ešte schváleniu Rade guvernérov NHL a predstaviteľom NHLPA. Pokiaľ ju oba tábory príjmu, po 301 dňoch skončí najdlhší lockout v histórii amerického profesionálneho športu.

Výsledkom maratónu rokovaní je viac ako 600-stránkový dokument. „NHL a NHLPA dosiahli v podstate dohodu o novej kolektívnej dohode,“ informoval hovorca únie Jonathan Weatherdon. Podrobnosti kontraktu nebudú známe, pokiaľ obe strany neratifikujú dohodu. K odobreniu by malo prísť počas nasledujúcich šiestich dní. Rada guvernérov sa má stretnúť v New Yorku, NHLPA by malo povolať hráčov na stretnutie do Toronta.

Komisár NHL Gary Bettman vyhlásil 15. septembra 2004 uzávierku súťaže, ktorú mala prerušiť až nová kolektívna dohoda. Obe strany sa však venovali viac osočovaniu svojich náprotivkov a obviňovaniu opačnej strany zo zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Po niekoľkých neúspešných rokovaniach vyhlásil Bettman 16. februára zrušenie celého ročníka 2004/2005. Rokovanie sa rozbehli naplno až po tomto dátume, keď doposiaľ bolo na programe 82 stretnutí. Nasledujúce dni by mali patriť aj rozhovorom o nových pravidlách a nariadeniach, ktoré by mali zatraktívniť súboje prestížnej profiligy.

„Je to ako nový deň, je to pekne vzrušujúce,“ povedal tréner Philadelphie Ken Hitchcock. „My trenéri teraz budeme čakať, ako to bude vyzerať s kádrami našich mužstiev a ako to bude s pravidlami,“ vyhlásil.

Od februárového zrušenia uplynulej sezóny, ktorá padla za obeť neústupnosti vyjednávačov, sa zástupcovia hráčov a vedenia ligy zišli na 82 schôdzkach. Na intenzívnych rokovaniach v New Yorku sa v posledných dvoch dňoch podarilo podobu kolektívnej zmluvy dotiahnuť do konca.

Podmienky zmluvy, ktorá má údajne 600 strán, nebudú oficiálne zverejnené, kým nebudú definitívne schválené. Isté však je, že je v nej platový strop, ktorému sa hráči v minulosti najúpornejšie bránili. Majitelia klubov však na obmedzení výdavkov na mzdy hokejistov trvali, lebo táto položka najviac zaťažovala rozpočty tímov, ktoré čím ďalej viac prerábali.

Na platy hráčov šlo až 75 percent financií, ktoré súťaž vyprodukovala. Podľa novej kolektívnej zmluvy teraz nesmú príjmy hokejistov presiahnuť 54 percent výnosu ligy. „Nový systém dáva klubom šancu na to, že budú mať vyrovnanú ekonomiku,“ povedal generálny manažér Caroliny Jim Rutherford.

Od budúcej sezóny má platový strop činiť 39 miliónov dolárov, najmenší rozpočet na platy by mal byť 21 miliónov. Pritom vo februári, krátko pred zrušením minulého ročníka, hráčska asociácia odmietla návrh, podľa ktorého by kluby mohli na mzdy hokejistov vydať až 42,5 milióna.

Hráči sa aj tak na ľad tešili. „Uvedomujeme si, že ten spor veľmi poškodil náš šport a máme čo naprávať. My sami sme zbytočne stratili rok kariéry,“ povedal detroitský útočník Kris Draper. V podobnom duchu hovoril i ďalší veterán Jeremy Roenick z Phoenixu. „Aby som povedal pravdu, už ma ani nezaujíma, aká ta zmluva je. Jediné, o čo mi ide, je vrátiť sa späť na ľad,“ uviedol.

Zo súčasných kontraktov sa navyše hráčom strhne 24 percent. Na to výrazne doplatí Jaromír Jágr, ktorý má podľa zmluvy s New Yorkom Rangers najvyšší roční plat v NHL jedenásť miliónov dolárov. V nevýhode budú i nováčikovia, ktorých plat bude môcť dosiahnuť maximálne 850 tisíc dolárov. Zmluva tiež údajne pamätá na olympijskú prestávku na februárové hry v Turíne. Tej by mal padnúť za obeť tradičný zápas All Star.

debata chyba