Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Domáca facka pre McDavida a spol., Vegas má v sérii navrch. Víťaz draftovej lotérie je známy

Hokejisti Vegas Golden Knights zvíťazili na ľade Edmontonu presvedčivo 5:1 a v 2. kole play off NHL sa ujali vedenia 2:1.

09.05.2023 06:45 , aktualizované: 07:16
Adin Hill Foto: ,
Brankár Vegas Adin Hill a Klim Kostin z Edmontonu.
debata

Hosťom sa v treťom dueli semifinále Západnej konferencie podarilo eliminovať produktívnu dvojicu Leon Draisaitl – Connor McDavid, ktorá nezískala ani bod. Štvrtý zápas je na programe v noci na štvrtok opäť v Edmontone. Dva góly zaznamenal Jonathan Marchessault, Jack Eichel si pripísal tri body (1+2).

Oilers mali duel nádejne rozbehnutý, keď od 3. minúty viedli zásluhou Warrena Foegeleho. Hostia následne potvrdili streleckú prevahu v prvej tretine dvoma gólmi Marchessaulta a po presnom zásahu Eichela na 1:4 v 33. minúte domáci vystriedali brankárov – Stuarta Skinnera nahradil Jack Campbell.

K striedaniu brankárov došlo aj v tíme hostí, v 12. minúte zraneného Laurenta Brossoita nahradil Adin Hill. Draisaitl s McDavidom boli tradične najvyťaženejší hráči Oilers, no ku gólu neviedlo ani ich šesť striel (3+3) a v štatistikách mali iba po dva mínusové body.

Vegas sa presvedčivým víťazstvom vrátili do vedenia v sérii, keď súperovi odplatili predošlú prehru rovnakým výsledkom. Eichel mal prsty v oboch zásahoch Marchessaulta v prvej tretine.

14. Tomáš Tatar Čítajte aj Maximálna možná pokuta. Tatar zaplatí 5-tisíc dolárov

Vo svojej prvej vyraďovačke v kariére nazbieral už 10 bodov (5+5) v 8 zápasoch. Z aktívnych hráčov sa na dvojciferný počet bodov v play off rýchlejšie dostali iba piati.

Najproduktívnejší hráč doterajšieho priebehu vyraďovacích bojov Draisaitl bodoval predtým vo všetkých doterajších ôsmich zápasoch play off a celkovo v jedenástich za sebou. Ukončil aj päťzápasovú šnúru s minimálne jedným gólom.

NHL – 2. kolo play off

semifinále Západnej konferencie – 3. zápas
Edmonton – Vegas 1:5 - stav série: 1:2

Draftovú lotériu vyhralo Chicago, má šancu získať Bedarda

Chicago Blackhawks bude mať právo prvého výberu v júnovom drafte zámorskej hokejovej NHL. Americký klub v noci na utorok vyhral draftovú lotériu, keď do nej vstupoval s treťou najvyššou šancou na úspech a dostal sa pred Anaheim i Columbus. Dostane tak šancu získať predpokladanú draftovú jednotku Kanaďana Connora Bedarda.

„Voľba z najvyššej pozície môže ovplyvniť celú našu organizáciu a hokejovú éru v našom meste. Má to veľký význam a obrovskú hodnotu. Je obrovská výhoda mať draftovú jednotku v silnom roku,“ uviedol generálny manažér Blackhawks Kyle Davidson na tlačovej konferencii v Chicagu.

SR Hokej TEL 50.kolo Spišská Prešov POX Čítajte aj Réway si už našiel nový klub, ostáva na Slovensku. Sťahuje sa do tímu, ktorý v základnej časti extraligy skončil v top štvorke

Zároveň však nespomenul žiadne meno v súvislosti s voľbou klubu v nadchádzajúcom drafte. Povedal iba, že „vníma, že v ponuke je veľa elitných talentov, ktoré sú už teraz pripravené hrať v NHL.“

Draftová lotéria určila poradie na prvých šestnástich miestach v prvom kole. Jej účastníkmi bolo 16 tímov, ktoré sa v roku 2023 nekvalifi­kovali do play off. Poradie na 17.-32. mieste bude známe na základe výsledkov vyraďovacej časti.

Najvyššiu šancu na zisk draftového výberu číslo jedna mal najhorší tím základnej časti súťaže Anaheim – 18,5 percenta pred Columbusom (13,5) a Chicagom (11,5).

Rebríček nádejí pred draftom NHL aj so Slovákom Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Nielen kanál TVA Sports tvrdí, že NHL uvidí v...

Nesporný favorit na pozíciu draftovej jednotky je 17-ročný kanadský útočník Bedard, ktorý figuruje na vrchole všetkých preddraftových rebríčkov.

Na uplynulých MS hráčov do 20 rokov ovládol kanadské bodovanie turnaja, keď v 7 zápasoch nazbieral 23 bodov za 9 gólov a 14 asistencií a popri titule majstra sveta získal aj ocenenie MVP pre najužitočnejši­eho hráča.

Sezóna 2022/2023 bola druhá, v ktorej pôsobil vo farbách klubu Regina Pats v juniorskej súťaži WHL. Vytvoril v nej niekoľko rekordov a so 143 bodmi jasne kraľoval produktivite súťaže s 36-bodovým náskokom.

Vo väčšine preddraftových rebríčkov sa na druhom mieste umiestňuje kanadský útočník Adam Fantilli, ktorý bol najproduktívnejší hráč základnej časti univerzitnej súťaže NCCA. Spoločne triumfovali na MS hráčov do 20 rokov.

Milan Lucic Čítajte aj Topfavorit z Kanady ide na MS so 14 hráčmi z NHL. Lídrom je bývalý spoluhráč Cháru

Šancu na výber v prvom kole draftu má podľa rebríčkov aj viacero slovenských hráčov. Pozíciu v prvej desiatke by podľa viacerých skautov mohol zaujať útočník Dalibor Dvorský, po vydarenej sezóne vo WHL sa prvé kolo spomína aj v súvislosti so Samuelom Honzekom. V roku 2022 sa stal draftovou jednotkou slovenský útočník Juraj Slafkovský (Montreal), dvojkou jeho krajan obranca Šimon Nemec (New Jersey).

Blackhawks budú z najvyššej pozície vyberať iba druhýkrát v histórii. V roku 2007 siahli po americkom útočníkovi Patrickovi Kaneovi, ktorý bol súčasť klubu až do výmeny do New Yorku Rangers vo februári 2023.

Chicagu pomohol, spoločne so slovenským útočníkom Mariánom Hossom, k trom triumfom v Stanleyho pohári (2010, 2013, 2015). Pre Chicago pôjde o najvyšší draftový výber od roku 2019, keď z 3. miesta angažovalo útočníka Kirbyho Dacha.

Connor Bedard. Foto: SITA/AP, Darryl Dyck
20. Bedard Connor Bedard.

Najväčším favoritom draftovej lotérie bol Anaheim.

„Keby ste mi pred koncom sezóny povedali, že získame dvojku draftu, bol by som nesmierne spokojný. V tejto chvíli som nadšený,“ reagoval generálny manažér Anaheimu Pat Verbeek. Anaheim bude z 2. miesta vyberať tretíkrát v histórii. V roku 1994 získal Olega Tverdovského, po Bobbym Ryanovi siahol v roku 2005.

„Z tretieho miesta získame skvelého hráča, o tom niet pochýb. Každý chce vyhrať v lotérii a v takom prípade si môžete vybrať hocikoho vrátane hráča z vrcholov rebríčkov. Sme si však istí, že aj z tretieho miesta získame výnimočného hokejistu,“ reagoval na výsledok lotérie generálny manažér Columbusu Jarmo Keläläinen.

Connor Bedard Čítajte aj Kanada rieši škandál. Bedard sa odťahoval od detí tmavej pleti, matka ho verejne obvinila z rasizmu

Blackhawks získali v sezóne 2022/2023 59 bodov, Anaheim a Columbus mali po 58. Strelili v nej najmenej gólov zo všetkých tímov – 204, o 10 menej než Columbus. Už 1,5 hodiny po výsledkoch draftovej lotérie pribudlo vyše 500 nových záujemcov o sezónne permanentky na domáce zápasy Chicaga.

Poradie výberov v drafte NHL 2023 (1.-16. miesto)
1. Chicago Blackhawks, 2. Anaheim Ducks, 3. Columbus Blue Jackets, 4. San Jose Sharks, 5. Montreal Canadiens, 6. Arizona Coyotes, 7. Philadelphia Flyers, 8. Washington Capitals, 9. Detroit Red Wings, 10. St. Louis Blues, 11. Vancouver Canucks, 12. Arizona Coyotes (od Ottawy), 13. Buffalo Sabres, 14. Pittsburgh Penguins, 15. Nashville Predators, 16. Calgary Flames

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...
debata chyba
Viac na túto tému: #Edmonton Oilers #Vegas Golden Knights