Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ocko, je koniec... Legendárny Gretzky prehovoril, odhalil dojemné tajomstvo

Na nohy si - ako zvyčajne - obul korčule. Tentoraz však nezvyčajnej, bielej farby. Na výstroj si navliekol dres New Yorku Rangers s tradičným číslom - 99. Urobil tak po 249. raz, v ten okamih vedel, že zároveň naposledy.

24.04.2023 13:30
gretzky Foto:
Ďakujeme, číslo 99. Takto sa Wayne Gretzky lúčil s kariérou.
debata

Bol 18. apríl 1999. Pre športový svet mimoriadny deň. Taký, ktorý sa navždy zapísal do dejín. Práve vtedy sa s hráčskou kariérou veľkolepo lúčil Wayne Gretzky – hokejista, ktorému podľa mnohých zostane naveky prívlastok najlepší.

Slávna Madison Square Garden bola zaplnená do posledného miesta. Kanadskej legende chcel na rozlúčku zamávať každý, kto mal aspoň trochu rád hokej.

Aj so 4 Slovákmi! Najlepší hráči NHL od roku 1967 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Aj so štvoricou Slovákov! Toto sú najlepší...

Nie div, veď príbeh ikony z Ontaria pripomínal rozprávku – od prvého do posledného dňa na ľade. Center všetkých centrov zbieral body ako na bežiacom páse, tak, ako nik pred ním.

Celkovo ich nazhromaždil neuveriteľných (a zrejme neprekonateľných) 2857. Aj preto by ste len ťažko našli niekoho, kto by v akomkoľvek inom športe vynikal tak, ako Gretzky.

Ani on však nemohol hrať donekonečna. Keď nastupoval na svoj záverečný duel, v ktorom Rangers napokon podľahli Pittsburghu 1:2 po predĺžení, mal 38 rokov.

Celú kariéru prežil po jeho boku dnes už nebohý otec Walter. Chlap, ktorý syna priviedol k hokeju, pri ňom nechýbal ani v deň, keď číslo 99 vykorčuľovalo na súťažný ľad naposledy.

Na rozlúčke Wayna Gretzkého nemohol chýbať jeho... Foto: Profimedia
gretzky Na rozlúčke Wayna Gretzkého nemohol chýbať jeho otec.

Obaja spolu dokonca strávili hodiny pred úvodným buly, na čo si Gretzky prednedávnom zaspomínal v rozhovore pre TNT.

Poodhalil tak prvýkrát momenty, ktoré predchádzali jeho rozlúčke…

„Bol to deň plný osláv. Rozprávali sme si hokejové príbehy, spomínali sme na všetko dobré, čo sme spolu prežili. Po celý čas to bolo veľmi emotívne,“ rozhovoril sa Gretzky.

„Keď sa na to dívam spätne, nič z toho dňa by som nezmenil,“ dodala dnes 62-ročná superhviezda.

Na čo však nikdy nezabudne, je cesta autom na štadión. Spoločnosť mu počas nej robil práve otec. Muž, ktorý celé roky vozil syna na tréningy, sa tentoraz posadil na sedadlo spolujazdca.

Spomienka na rozlúčkový zápas Wayna Gretzkého.

„Tak, ako každé dieťa, aj mňa vozili na tréningy či zápasy rodičia. Preto som si povedal, že na svoj záverečný duel odveziem ja otca,“ zaspomínal si Gretzky.

„Hovoril som si, že by to mohol byť pekný okamih. Tak aj bolo. Otec ma celú cestu búchal do nohy a vravel, že ešte rok som mohol potiahnuť,“ uviedla legenda.

Ako na otcove výzvy reagovala? „Ocko, nie, toto je definitívny koniec,“ prezradil v rozhovore Gretzky.

V ten večer zažiaril naposledy. Gólu, 1017-teho v súčte základnej časti a play off, sa síce nedočkal, no za asistenciu si pripísal aspoň záverečný bod – 3239. v kariére.

Paulina Gretzky, dcéra ikonického Wayna Gretzkého Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Paulina Gretzky a Wayne Gretzky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Gretzky #New York Rangers #Walter Gretzky