Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černák po tvrdom faule nedohral, kouč poslal lige odkaz. Tatar a spol. začali play off hrozne

Hokejisti Tampy Bay vstúpili úspešne do play off zámorskej NHL. Finalista uplynulej sezóny vyhral v prvom dueli 1. kola na ľade Toronta 7:3.

19.04.2023 06:51 , aktualizované: 09:57
Erik Černák Foto: ,
Erik Černák po tvrdom zákroku na ľade, prizerá sa jeho spoluhráč Michail Sergačev.
debata

Zápase v drese hostí nedohral slovenský obranca Erik Černák po faule Michaela Buntinga do oblasti hlavy v druhej tretine. Hráči New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom prehrali doma v prvom dueli série s New Yorkom Rangers 1:5, v bránke hostí dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Igor Šesťorkin.

Tampa viedla už po prvej tretine v Toronte o tri góly a hoci domáci ešte znížili na 2:3, záver druhej časti hry patril opäť tímu Lightning. Dva góly v ňom dosiahli hostia pri päťminútovom vylúčení Buntinga, ktorý dostal trest do konca zápasu za nedovolený úder do oblasti hlavy Černáka.

Incident sa stal v 36. minúte a slovenský obranca sa už do hry nevrátil. Dovtedy stihol odohrať 9:27 min s jednou strelou, jedným hitom, tromi zblokovanými strelami a dvoma trestnými minútami.

Jeho vylúčenie v druhej tretine potrestal v presilovke gólom Ryan O'Reilly. Zatiaľ nie je známe, aké vážne je Černákovo zranenie.

Bunting absolvuje pohovor s Oddelením hráčskej bezpečnosti NHL a hrozí mu dodatočný trest.

Erik Černák mieri na striedačku s pomocou... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Erik Černák Erik Černák mieri na striedačku s pomocou spoluhráčov.

„Neviem, čo k tomu povedať. Asi len to, že liga sa na to pozrie. To však môže znamenať veľa vecí,“ povedal po stretnutí tréner „bleskov“ Jon Cooper o zákroku novinárom.

Podľa kouča „javorových listov“ Bunting nechcel Slováka zraniť. „Myslím si, že sa snažil získať pre seba priestor, aby vyhral boj o puk a ušiel mu lakeť. Protihráč to nečakal. Som si istý, že ‚Bunts‘ vtedy očakával súboj o puk, no ten neprišiel,“ skonštatoval Sheldon Keefe.

Floridský tím okrem Černáka prišiel aj o útočníka Michaela Eyssimonta, ktorý v druhej tretine utrpel zranenie po „hite“ Jakea McCabea, a o elitného obrancu Victora Hedmana. Ten odstúpil z hry už po prvej dvadsaťminútovke.

Dva góly za Tampu zaznamenal Brayden Point, Nikita Kučerov a Corey Perry dosiahli zhodne tri body (1+2).

„Mali sme v marci ťažšie obdobie, v závere základnej časti sa nám nedarilo, no play off je o niečom inom. Snažili sme sa načasovať formu na túto časť sezóny. Vieme, čo treba robiť, najmä treba hrať ako tím,“ zdôraznil Perry.

Brankár Andrej Vasilevskij vo svojom 100. štarte v play off predviedol 28 zákrokov. Až štyri góly dosiahli hostia v početnej výhode. Za Toronto mal Mitch Marner tri asistencie. Domáci brankár Iľja Samsonov inkasoval šesť gólov z 29 striel a po druhej tretine prepustil miesto v bránke Josephovi Wollovi.

New Jersey Devils Čítajte aj V zámorí zverejnili rebríček, ktorý sa cení čoraz viac. Slovák je veľmi vysoko, prekonal zvučné mená NHL

„Od úvodu sme ťahali za kratší koniec. Od prvých minút Samsonov bojoval s každým pukom, to bolo znamenie, že niečo nie je v poriadku. Cítili sme nervozitu, ale nervy nemajú nič spoločné s tým, prečo sme zle bránili bránkovisko a dovolili súperovým hráčom vykorčuľovať si spoza našej bránky,“ hneval sa tréner „javorových listov“ Sheldon Keefe.

Hráči New Yorku Rangers zvládli prvý diel série s New Jersey, keď na ľade rivala vyhrali jednoznačne 5:1. Chris Kreider zaznamenal dva góly v presilovke, obranca Adam Fox sa blysol štyrmi asistenciami. Brankár Šesťorkin zlikvidoval 27 striel, prekonal ho až 166 sekúnd pred koncom duelu Jack Hughes z trestného strieľania.

Tatar bol so štyrmi strelami druhý najaktívnejší hráč v drese „diablov“, na ľade strávil 16:22 min s jedným mínusovým bodom, jedným bodyčekom a jednou zblokovanou strelou.

„Výborne sme forčekovali. Odviedli sme kus dobrej práce v súperovom obrannom pásme,“ spokojne konštatoval tréner „jazdcov“ Gerard Gallant.

Kreider sa osamostatnil na čele historických klubových streleckých tabuliek v play off s 36 gólmi a 14 presilovkovými zásahmi. Predošlé rekordy držali Rod Gilbert (34), respektíve Adam Graves (13).

Fox sa stal po Paulovi Coffeym iba druhým obrancom ligovej histórie, ktorý zaznamenal aspoň dva zápasy play off so ziskom štyroch asistencií. Rovnaký kúsok sa mu podaril aj v minulej sezóne v šiestom súboji série 1. kola proti Pittsburghu.

Collage Maker-14-Apr-2023-10-45-AM-7967 Čítajte aj Slafkovský a Bedard spoločne v drese Montrealu? Šance sú vyššie, ako si mnohí mysleli

„Snažím sa iba posúvať puk tým správnym hráčom. Určite je pekné, že som mohol takýmto spôsobom pomôcť tímu,“ povedal Fox pre nhl.com.

Vegas ako najvyššie nasadený tím v Západnej konferencii prehral prvý zápas doma s Winnipegom 1:5. Za hostí skóroval dvakrát Adam Lowry a Blake Wheeler si pripísal gól a dve asistencie.

Jets položili základ víťazstva v úvode druhej tretiny, keď v rozpätí dvoch minút a dvoch sekúnd skórovali Kyle Connor a Pierre-Luc Dubois. Hostia uspeli aj bez zraneného dánskeho útočníka Nikolaja Ehlersa.

„Bol to jednoznačne najlepší zápas, aký sme v tejto sezóne predviedli proti Vegas. Koncentrovali sme sa naplno celých 60 minút. Knights majú výborný tím, ktorému stačí málo, aby sa rozbehol, no my sme mu dnes veľa nedovolili,“ uviedol tréner Winnipegu Rick Bowness. Jediný presný zásah domácich zaznamenal William Karlsson.

„Je to iba jeden zápas,“ komentoval prehru kapitán „zlatých rytierov“ Mark Stone, ktorý sa vrátil do zostavy po vynechaní záverečných 39 zápasov základnej časti pre zranenie chrbta. „Musíme si pozrieť, čo sme urobili zle a čo dobre, poučiť sa z toho a v ďalšom zápase to napraviť.“

Obhajca titulu z Colorada podľahol doma Seattlu 1:3. Za hostí dosiahol v ich prvom zápase v play off v histórii Alexander Wennberg gól a asistenciu. Historicky prvý gól Seattlu v bojoch o Stanleyho pohár strelil Eeli Tolvanen, fínsky krídelník skóroval už po troch minútach a 26 sekundách od úvodného buly.

Oporou hostí bol brankár Philipp Grubauer, ktorý predviedol 34 úspešných zákrokov.

„Odohrali sme skvelý zápas a vybojovali prvý triumf v play off pre našu organizáciu. No je to len jeden zápas, s výkonom sme spokojní, musíme ho však zopakovať. Určite je to ale dobrý štart,“ vyslovil sa Wennberg.

V drese „lavín“ sa strelecky presadil iba Mikko Rantanen. Druhé zápasy sérii sú na programe v noci na piatok.

1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie – 1. zápasy:

New Jersey Devils – New York Rangers 1:5 (0:2, 0:1, 1:2) – /stav série: 0:1/
Góly: 58. J. Hughes (z tr. strieľania) – 5. Tarasenko (Miller, Panarin), 10. Kreider (Fox, Panarin), 37. Lindgren (Fox, Chytil), 52. Kreider (Fox, Kane), 59. Chytil (Kakko, Fox). Brankári: Vaněček – Šesťorkin, strely na bránku: 28:23.

Toronto – Tampa Bay 3:7 (0:3, 2:3, 1:1) – /stav série: 0:1/
Góly: 29. O'Reilly (Tavares, Marner), 34. Nylander (Matthews, Marner), 49. Järnkrok (Marner, Matthews) – 2. Bellemare (Perry), 8. Cirelli (Hagel), 20. Kučerov (Sergačov, Killorn), 35. Point (Kučerov, Cirelli), 38. Perry (Colton), 40. Point (Perry, Kučerov), 47. Colton (Perbix, Cole). Brankári: Samsonov (41. Woll) – Vasilevskij, strely na bránku: 31:34.

štvrťfinále Západnej konferencie – 1. zápasy:

Vegas – Winnipeg 1:5 1:5 (0:0, 1:2, 0:3) /stav série: 0:1/
Góly: 36. Karlsson (Barbašov, Marchessault) – 22. Connor (Dubois, Morrissey), 23. Dubois (Wheeler), 44. Wheeler (Niederreiter, Schmidt), 59. Lowry (Wheeler, Pionk), 60. Lowry (Niederreiter, Namestnikov). Brankári: Brossoit – Hellebuyck, strely na bránku: 17:31.

Colorado – Seattle 1:3 (1:1, 0:1, 0:1) – /stav série: 0:1/
Góly: 13. Rantanen (MacKinnon, Byram) – 4. Tolvanen, 22. Wennberg (Schwartz, Oleksiak), 45. Geekie (Wennberg, Schultz). Brankári: Georgiev – Grubauer, strely na bránku: 35:30.

Slovák na „pódiu“. Najlepšie brániaci útočníci NHL Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Lars Eller (Dán./Colorado Avalanche): 3,7.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Erik Černák