Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatar prekonal Mikitu. Kňažko prehovoril o svojej premiére: Šanca je zadosťučinením za tvrdú drinu

Tomáš Tatar má za sebou najvydarenejšiu základnú časť za uplynulé tri roky. Vo svojej druhej sezóne v drese New Jersey odohral všetkých 82 zápasov, v ktorých strelil 20 gólov a pridal 28 asistencií. Nazbieral aj 41 plusových bodov, v tejto štatistike patrí k lídrom NHL a vylepšil slovenský rekord.

14.04.2023 14:59
Tomáš Tatar Foto:
Tomáš Tatar pred zápasom na ľade Colorada.
debata

Tridsaťdvaročný krídelník o jeden plusový bod prekonal doterajšie slovenské maximum v podaní Stana Mikitu zo sezóny 1966/67.

Tatar bol v tomto hodnotení dlho najlepší útočník celej NHL, ale napokon ho predbehol veterán Dallasu Joe Pavelski (+42).

Celkovo je Tatar v tomto hodnotení na piatom mieste, lídrom NHL je s 49 plusovými bodmi obranca Bostonu Hampus Lindholm.

Tatar sa s Devils prebojoval do play off, v prvom kole nastúpia “diabli” proti New Yorku Rangers, kde pôsobí brankár Jaroslav Halák.

Mislav Rosandič Čítajte viac Gól v 139. minúte je na šľaktrafenie, Rosandič však z neho depresiu nemá: Nebláznite, veď sa nič nestalo

Halák dostal šancu v poslednom zápase “jazdcov” v základnej časti. V zápase proti Torontu zaznamenal 18 zákrokov, Rangers prehrali 2:3 a prerušili sériu šiestich duelov s minimálne bodom.

V 25 zápasoch tejto sezóny si Halák pripísal 10 víťazstiev a stále päť ho delí od méty 300 triumfov v kariére.

Pľúca aj nohy mu hovorili, že hral viac

Víťazný debut v NHL absolvoval Samuel Kňažko, ktorý sa stal historicky 94. slovenským hokejistom v zámorskej profilige.

Dvadsaťročný hráč absolvoval v noci na piatok svoju premiéru ako siedmy obranca Columbusu, ktorý triumfoval doma nad Pittsburghom 3:2 po predĺžení.

"Prvá tretina bola trošku nervóznejšia, ale postupom času sme sa dostali do tempa, zvykli sme si na hokej NHL a bolo to čím ďalej, tým lepšie. Uvidíme, aké to bude zajtra v ďalšom dueli,“ zhodnotil vo videorozhovore pre hockeyslovakia.sk Samuel Kňažko.

Mladý slovenský zadák odohral vo svojom prvom zápase za Blue Jackets proti Pittsburghu 9:35 min a mal jeden plusový bod.

"Zdalo sa mi, že som hral trošku viac. Hovorili mi to moje pľúca aj nohy. Nezáleží však, ako dlho som hral a či som mal plusku alebo nie.

Je to len čerešnička na torte. Ak by som hral čo i len dve alebo tri minúty, bol by som neskutočne rád za šancu, ktorú som dostal," zdôraznil Kňažko, ktorý sa stal desiatym Slovákom v tejto sezóne NHL.

RED WINGS KINGS Čítajte viac Legenda Los Angeles spomína na Pálffyho. Keď cítil krivdu, nadával slovensko-anglickou hatlaninou

Debut v prebiehajúcom ročníku okrem neho zažili aj Juraj Slafkovský, Pavol Regenda a Miloš Kelemen. V tejto sezóne hral doteraz v tíme AHL Cleveland Monsters.

Okrem Kňažka debutovali za Columbus ďalší traja nováčikovia, ktorých klub na záver základnej časti povolal z farmy.

"Šanca je zadosťučinením za tvrdú drinu. Je však pravda, že Columbus mal veľa zranených hráčov a ak by boli všetci zdraví, príležitosť by možno neprišla.

O dvadsať rokov sa však na to nikto nebude pýtať. Všetci, ktorí sme debutovali, sme nesmierne radi. Platí, že čím viac zápasov v NHL odohráme, tým lepšie to bude pre naše kariéry," dodal Kňažko pre hockeyslovakia.sk.

Fehérvárymu sa sezóna skončila

Posledný zápas v sezóne odohral slovenský obranca v službách Washingtonu Martin Fehérváry.

V zápase s New Jersey (4:5 pp) bol s minutážou 23:42 najvyťaženejší hráč zápasu, pripísal si plusový bod, mal po štyri strely, zblokované strely i hity.

V 67 zápasoch strelil 6 gólov a pridal 10 asistencií. V počte hitov (217) bol najlepším hráčom tímu a spoločne s Nickom Jensenom sa delil o druhé miesto v počte zblokovaných striel (128). Capitals nepostúpili do play off.

Štrnásty zápas v sezóne odohral Miloš Kelemen, jeho Arizona prehrala s Vancouverom 4:5 po predĺžení. Dvadsaťtriročný útočník počas jedenástich striedaní (7:35 mi.) nebodoval, celkovo si v profilige pripísal jeden gól.

Na play off sa už pripravuje Erik Černák, jeho Tampa Bay zdolala v závere základnej časti Detroit 5:0. Tréner “bleskov” Jon Cooper slovenského obrancu zo zostavy vynechal, rovnako ako Victora Hedmana. Lightning sa v prvom kole play off stretnú s Torontom.

Slováci s najviac bodmi v jednej sezóne NHL Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku sa dozviete, ktorí...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Tomáš Tatar #Samuel Kňažko