Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vracia sa do Moskvy? Zámorské médiá hlásia, že Ovečkin náhle opustil klub

Ruský hokejista Alexander Ovečkin bude bližšie nešpecifikovaný čas chýbať v zostave Washingtonu Capitals. Klub zámorskej NHL mu dal voľno z rodinných dôvodov pre zdravotné problémy blízkej osoby.

14.02.2023 17:40
Alexander Ovečkin Foto: ,
Najväčšia ruská hviezda NHL Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals.
debata (14)

Ovečkin je v prebiehajúcej sezóne líder bodovania Washingtonu, na konte má 32 gólov a 22 asistencií v 54 stretnutiach. Nie je známe, či plánuje cestovať do Ruska, kde žijú jeho rodičia Taťjana a Michail.

Do rodnej krajiny cestoval už v sezóne 2008/2009, keď chcel byť s vážne chorým starým otcom. Vynechal vtedy dva zápasy.

Washington so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym čakajú v nasledujúcich piatich dňoch tri zápasy – doma proti Caroline a Floride a v sobotu ďalší duel s Carolinou na štadióne súpera. Súpisku Washingtonu preto doplnil útočník Joe Snively z farmy v Hershey, informovala agentúra AP.

Tridsaťsedemročný Ovečkin má v aktuálnej sezóne na konte 54 bodov v 54 zápasoch. S 32 gólmi a 22 asistenciami je lídrom mužstva.

V rebríčku gólových lídrov NHL sa tento rok delí o ôsme miesto s útočníkom Tampy Bay Lightning Braydenom Pointom a útočníka Winnipegu Jets Markom Scheifelem.

„Potrebuje teraz riešiť nejaké veci a my ho v tom budeme podporovať. Pokiaľ ide o rodinu a rodičov, to je to, na čom naozaj záleží,“ povedal pre zámorské médiá tréner tímu Peter Laviolette.

Ten si nemyslí, že sa Ovečkin vráti do tímu v blízkej budúcnosti. Podporu vyjadril ruskému útočníkovi aj jeho klub Washington Capitals v oficiálnom stanovisku: „Nie je nič dôležitejšie ako tí, ktorých milujeme. Alexovi a jeho rodine želáme len to najlepšie.“

Tento elitný kanonier prekonal na začiatku tohto roka Gordieho Howea v rebríčku najlepších strelcov v histórii NHL a teraz prenasleduje rekord Wayna Gretzkého s 894 gólmi. Ovečkin ich má na konte 812 gólov a 1 464 bodov v 1 328 zápasoch základnej časti NHL.

nič Čítajte viac Pastrňák sa chválil fotkou s Ovečkinom. Česi ho zvozili pod čiernu zem, rýchlo ju zmazal

Ruská hviezda je momentálne pod ostrou paľbou kritiky za svoj vrelý vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Má ho dokonca aj na spoločnej fotografii na sociálnej sieti Instagram.

Po ruskej invázii na Ukrajinu sa preto na hlavu Ovečkina spustila vlna kritiky, no rodák z Moskvy si z toho nič nerobí a Putinova hlava zdobí jeho sociálnu sieť aj naďalej.

Podľa denníka New York Times si však Rus plánoval zmeniť svoju profilovú fotografiu na Instagrame na symbol svetového mieru po tlačovej konferencii vo Philadelphii, na ktorej sa prvýkrát vyjadril k ruskej vojenskej agresii. Zo strachu tak ale nespravil.

„Poradili mu, aby si nemenil profilovú fotografiu na Instagrame, pretože v Rusku by to nemalo dobrý ohlas,“ uvádza vo svojom článku David Shoalts a dodáva:

„Profilovú fotografiu chcel po tlačovej konferencii vymeniť za symbol svetového mieru, ale keďže jeho manželka, dve deti a rodičia sú v súčasnosti stále v Rusku, rozhodlo sa, že ponechá fotografiu s Putinom.“

Alexander Ovečkin. Foto: Profimedia
Alexander Ovečkin Alexander Ovečkin.

Tlak na Ovečkina priznal aj generálny manažér Washingtonu Capitals Brian MacLellan: "Je to dobrý človek. Je emotívny a veci berie osobne. Myslím si, že bol vystavený neuveriteľnému tlaku. Pre nás je to o tom, ako ho podporíme. Bol tvárou nášho klubu a hokeja.

Kvôli svojmu postaveniu s dostal do ťažkej situácie, ktorú pravdepodobne nezvládne. Je to pre neho naozaj ťažké. Rozprávame sa s ním. Dostáva sa pod tlak zo všetkých strán – zo Severnej Ameriky, z Ruska, od rodiny, od mnohých rôznych ľudí. Snaží sa to vyriešiť a my sa ho pokúšame podporiť.”

A čo samotný Ovečkin?

Jeho vyjadrenie bolo príliš stručné a málovravné. „Putin je môj prezident, ale prosím, už žiadnu vojnu,“ povedal dva dni po invázii.

Počas svojej 18-ročnej kariéry v NHL vynechal Ovečkin iba 48 zápasov a Capitals prehrali 25 z nich.

„Celú sezónu a aj tie predchádzajúce sme museli hrať zápasy bez kľúčových hráčov. Bude nám chýbať. Sme lepší tím, keď je v zostave, ale zatiaľ ho musia nahradiť iní hráči,“ reagoval na absenciu kapitána tímu dánsky útočník Lars Eller.

Malý Ovečkin zabával Američanov. Je to morálne? Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sergej Ovečkin zažil magickú noc. Jeho otec je...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #Washington Capitals