Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiaril po Mikitovom boku. Zomrel legendárny Bobby Hull, najlepší strelec Chicaga

Vo veku 84 rokov zomrela kanadská hokejová legenda Bobby Hull. Správu o úmrtí víťaza Stanleyho pohára s Chicagom z roku 1961 a najlepšieho strelca klubu (604 gólov) priniesol Daily Herald. Informáciu neskôr potvrdili aj Blackhawks na svojom webe.

30.01.2023 17:10 , aktualizované: 18:17
4. Bobby Hull Foto: ,
Bobby Hull.
debata (4)

Slávny útočník počas 23 rokov v NHL a WHA hral okrem Blackhawks, kde niekoľko sezón žiaril po boku Stana Mikitu, aj za Winnipeg Jets a Hartford Whalers.

Rodák z Point Anne v Ontariu získal trikrát Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hráča základnej časti, sedemkrát bol najlepší strelec a dvakrát ho zvolili za najužitočnejšieho hráča súťaže.

Ako prvý v lige pokoril hranicu 50 gólov za sezónu, keď v roku 1966 nastrieľal 54 gólov.

Stan Mikita, 1996 Čítajte aj Povedz tým somárom, že si Slovák a nie Čech, vravel Mikitovi otec

V NHL odohral 1063 zápasov základnej časti, v ktorých nazbieral 1170 kanadských bodov (610+560), v play off pridal 129 bodov (62+67) v 119 štartoch.

S Mikitom vytvoril obávanú ofenzívnu dvojicu. Spoločne doviedli klub k historickému víťazstvu v Stanleyho pohári v roku 1961.

Slovenský rodák v roku 2011 poskytol Pravde rozhovor, v ktorom odpovedal aj na otázku, či bol lepším hráčom on, alebo Hull.

"Čo mám na to povedať? Ja som hral centra, on bol ľavé krídlo. Ale to neznamená, že sa držal len na ľavej strane. Chcel byť všade tam, kde bol puk. Ja som bol rovnaký. Spolu by nám to neladilo. Zišli sme sa na ľade len počas presilovky alebo v oslabení.

Keby ste položili túto otázku Bobbymu, určite by povedal, že lepší hokejista bol on. Takže ja by som asi mal tiež povedať, že som bol lepší. Uzavrime to tak, že obaja sme boli výborní hráči," reagoval prvý slovenský rodák, ktorý získal Stanleyho pohár. Mikita zomrel v auguste 2018.

Legendárni hráči Stan Mikita (vpravo) a Bobby... Foto: SITA/AP, Charles Cherney
Stan Mikita, Bobby Hull Legendárni hráči Stan Mikita (vpravo) a Bobby Hull v októbri 2011, keď im v Chicagu odhalili sochy.

Prezradil tiež, že Hullovi chutilo slovenské jedlo.

„Vždy pred začiatkom tréningového kempu prišiel Bobby do St. Catherinas, kde som desať rokov býval a tešil sa na to, že sa dobre naje. Mama mu dala zemiaky. Volal som ich švábka. Hm, ani neviem prečo,“ spomínal Mikita.

Bobby Hull je dodnes so 604 gólmi najlepší strelec Chicaga. V trinástich sezónach za sebou prekonal 30-gólovú hranicu. V roku 1972 ho zlákala konkurenčná súťaž WHA, v ktorej hral sedem sezón za Winnipeg.

Bobby Hull so Stanleyho pohárom. Foto: SITA/AP
Bobby Hull Bobby Hull so Stanleyho pohárom.

Následne sa s klubom presunul do NHL a po jednej sezóne zamieril na záverečný ročník kariéry do Hartfordu. Vo WHA nastrieľal 303 gólov. Počas kariéry sa prezentoval najmä mimoriadne tvrdou strelou, rýchlosťou korčuľovania a dlhodobo vysokým herným štandardom.

Robert Marvin „Bobby“ Hull mal päť detí. Jeho syn Brett Hull je bývalý reprezentant USA a jeden z historicky najlepších strelcov súťaže.

Spoločne vytvorili najproduktívnejšiu dvojicu otec-syn v histórii NHL. Brett Hull je so 741 gólmi v základnej časti na 5. mieste historického poradia strelcov, otec Bobby figuruje na 18. priečke.

Od roku 1983 je Bobby Hull člen Hokejovej siene slávy v Toronte. Pri príležitosti 100. výročia NHL ho v roku 2017 vybrali medzi 100 najlepších hráčov jej histórie.

Aj otec so synom. Topstrelci hokejovej histórie Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Jaromír Jágr (ČR) - 1098 gólov. Hráčska...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Stan Mikita #Bobby Hull