Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neskrývaj sa za náboženstvo, schytal bojkotujúci Rus. Vyvolal nečakaný efekt

Ivan Provorov z klubu zámorskej NHL Philadephia Flyers vyvolal tento týždeň v Severnej Amerike veľkú polemiku.

21.01.2023 11:18
Philadelphia Foto:
Informácia o tematickom večeri na podporu komunity LGBTQ+ na štadióne Philadelphie.
debata (49)

Ruský hokejový obranca totiž odmietol absolvovať rozcvičku na utorkový domáci zápas „letcov“ proti Anaheimu Ducks (5:2), keďže Flyers ju absolvovali v dresoch s číslami vo farbách dúhy a čepele hokejok mali prelepené dúhovou páskou.

To všetko ako súčasťou tematického večera zameraného na podporu komunity LGBTQ+. Rus však zostal v šatni a svoje rozhodnutie zdôvodnil vierovyznaním.

Dvadsaťšesťročný rodák z mesta Jaroslavľ sa prihlásil k ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá mú také konanie údajne nedovoľuje.

Ivan Provorov Čítajte viac Dúhový dres? Nie! Rus v NHL nenastúpil na rozcvičku, prezradil dôvod

„Rešpektujem každého voľbu. Mojou bolo zostať sám sebou a s mojou vierou. To je všetko, čo na to poviem,“ poznamenal ruský obranca. Ten v zápase napokon absolvoval takmer 23 minút. Za svojho zverenca sa postavil aj kouč John Tortorella.

„Jednu vec na ňom rešpektujem, že je vždy sám sebou,“ uviedol.

Agentúra AP pripomenula, že práve hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill v marci 2022 oficiálne podporil ruskú vojenskú ofenzívu na území Ukrajiny, pričom konflikt opísal ako súčasť boja proti hriechu a nátlaku liberálnych cudzincov na konanie „sprievodov gayov“ ako cenu za prijatie do ich radov.

Luc Tardif Čítajte aj Čo keby fanúšikovia hovorili škaredo o Putinovi? Šéf hokeja opäť šokuje

Uvedené dresy a hokejky plánuje klub speňažiť prostredníctvom dražby a financie chce venovať na rozvoj hokeja v rôznych komunitách. Súčasťou utorkovej akcie boli aj mladí ľudia z rôznych komunít z danej lokality. Záštitu nad podujatím mali James van Riemsdyk a Scott Laughton z kádra Flyers.

Podľa Laughtona v kabíne sa pokúsi na danú tému porozprávať s Provorovom, ktorý prišiel z Ruska do USA pred viac ako dekádou ako tínedžer.

„Nemám nič proti nikomu. Nič také nie je. Bola to úžasná noc a som veľmi šťastný, že sme zvíťazili,“ poznamenal. Autor hetriku v domácom tíme Kevin Hayes povedal, že „nie je na ňom, aby odpovedal“ na otázku, ako vníma rozhodnutie Provorova.

Daniil Medvedev, vlajka Čítajte aj Rázny krok. V Melbourne zakázali ruské a bieloruské vlajky, Moskva reagovala

Český web iDnes.cz pripomenul, že konanie ruského beka rozčertilo zámorských hokejových expertov.

„Neschovávaj sa za náboženstvo! Evidentne nerešpektuješ každého. Keby áno, tak si ten dres oblečieš,“ uviedol jeden z najuznávanejších novinárov Pierre LeBrun.

Reagoval aj Gord Miller z kanadskej televíznej stanice TSN: „Nech si ho neoblieka, ale potom nemal ani nastúpiť. Flyers mu to nemali dovoliť. Sloboda prejavu ťa neoslobodzuje od toho, aby si čelil následkom svojho konania.“

Krátko po zápase sa na sociálnych sieťach objavila informácia, že Provorovov dres (bez dúhových prvkov) sa prostredníctvom portálov NHL.com a Fanatics.com vypredal. Na stránke Philadelphie sa stal najpredávanejším dresom s menom hráča, a to v mužskom i ženskom prevedení.

Ako vstúpili slovenskí hokejisti do NHL Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Michal Handzuš, 2 góly - 9 asistencii - 11...
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Philadelphia Flyers #Ivan Provorov #LGBTI+