Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dojemná spoveď Fehérváryho: Smrť mamy bola veľká strata

Slovenský hokejista Martin Fehérváry si v sobotňajšom zápase zaspomína na svoju mamu Gabiku, ktorá zomrela v roku 2009 na rakovinu pľúc.

18.11.2022 15:54
Martin Fehérváry. Foto:
Martin Fehérváry.
debata (2)

Obranca Washingtonu Capitals odohrá s Coloradom Avalanche stretnutie zvané „Hockey Fights Cancer“ (pozn.: „Hokej bojuje proti rakovine“).

Gabika bola zdrojom inšpirácie počas celej cesty 23-ročného mladíka od nádejného mladého hráča vyrastajúceho v Bratislave až po etablovaného obrancu NHL.

slafkovský Čítajte viac Na body nestačila. Slafkovský oslavuje prvú asistenciu v NHL

„Zomrela, keď som mal 9 rokov, ale aj tak bola veľkou súčasťou môjho života a mali sme naozaj blízky vzťah. Bola to ťažká strata,“ citoval Fehérváryho oficiálny portál NHL.

Špeciálny moment, ktorý zažil počas predošlého zápasu Hockey Fights Cancer proti Pittsburghu Penguins 14. novembra 2021, však pravdepodobne neprekoná. Pri víťazstve 6:1 strelil za Washington svoj prvý gól.

„Toto je pre mamu! Naozaj mi chýbaš,“ zverejnil vtedy na sociálnej sieti. Dodnes na stretnutie spomína so silnými emóciami:

„Som naozaj šťastný, že NHL robí Hockey Fights Cancer. Je to dobrá vec a príležitosť niekomu pomôcť. Viem, aké je ťažké, keď niekto z vašej rodiny bojuje s rakovinou.“

Obranca Capitals má ešte staršieho brata Gabriela a mladšiu sestru Moniku, no bol to práve on, kto mal k mame najbližšie.

Filip Mešár Čítajte viac Dobrý chlapec spod Tatier si po sebe ustelie. Takto v Kanade býva Mešár

„Asi som bol ako mamičkin chlapec. Moja sestra bola naozaj malá a môj starší brat bol vždy skôr sám so sebou. Nedával najavo svoje emócie. Ja som s mamou trávil množstvo času, veľa som sa s ňou rozprával a robil som s ňou doslova všetko,“ spomína.

Hoci mal v čase, keď Gabike diagnostikovali rakovinu, iba sedem rokov, z dvoch rokov boja si pamätá veľa:

„Vždy jej bolo zle. Bolo mi jej ľúto, ale aj tak som bol rád, keď ma vyzdvihla zo školy. Necítila sa dobre, takže som si tie chvíle veľmi vážil. Aj keď bola chorá, občas prišla na moje zápasy. Sú to naozaj pekné spomienky, keď sa tam objavila.“

Marián Hossa. Čítajte viac Hossa myslí na návrat do NHL: Snáď urobím správne rozhodnutie

Keď mal Fehérváry 5 rokov, jeho rodičia a malá skupina ostatných rodičov sa rozhodli prejsť do novej hokejovej školy Svišť. Otec Mário a mama Gabika ho striedavo brávali na tréningy a zápasy. Po diagnostikovaní rakoviny sa Gabikinou podpornou skupinou stali aj rodičia a hráči Svišťa.

„Počas víkendov, keď bolo mame naozaj zle, ma spoluhráči pozývali k sebe. Brávali ma lyžovať alebo sme chodili na hokejové turnaje. Jednoducho sa snažili pomôcť,“ hovorí obranca.

To pokračovalo aj po jej smrti.

„Bola to naozaj úzka skupina. Ľudí v nej nebolo veľa, no všetci si zároveň pomáhali, rovnako ako pomáhali aj nám. Bol to veľmi príjemný pocit, keď im na nás tak záležalo,“ povedal slovenský obranca.

Slovenská noc v NHL. Slafkovský a spol. v akcii Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský v belasom retro drese...

Vo veku 15 rokov odišiel hrať do Švédska, čo bol ďalší krok k úspešnému draftu NHL v roku NHL 2018, keď si ho zo 46. miesta vybral Washington. Hnacou silou mladého hokejistu bol práve boj s rakovinou jeho matky:

„Na môj život mala veľký vplyv. Pamätám si, ako celý čas bojovala a ako bola vždy pozitívna. Pravdepodobne si nemyslela, že niekedy budem v NHL, ale určite by na mňa bola hrdá. Podporila by ma však v hocijakej ceste, akou by som sa vybral. Vždy bola taká. To ma veľmi inšpirovalo.“

Fehérváry si teda v sobotu určite dopraje aspoň chvíľu na to, aby premýšľal o svojej mame a o všetkom, čo pre neho urobila. Rád by pre ňu znovu skóroval, najmä preto, že v tejto sezóne sa mu to v 19 odohraných zápasoch zatiaľ nepodarilo.

„Áno, určite je načase. Na skórovanie sa príliš nesústreďujem, ale rozhodne sa snažím v každom zápase hrať najlepšie, ako viem. Opäť to bude špeciálny večer,“ uzavrel.

Kluby NHL s najväčšou hodnotou + slovenská stopa Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Toronto Maple Leafs (Kanada)
hodnota:...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Washington Capitals #Martin Fehérváry