Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zimomriavky debutanta. Slafkovský pomohol Montrealu k prvému triumfu

Hokejistom Montrealu vyšiel vstup do novej sezóny NHL. V dramatickom zápase zdolali rivala z Toronta 4:3.

13.10.2022 04:05 , aktualizované: 07:52
Slafko Sandin Foto:
Juraj Slafkovský počas zápasu zviedol množstvo osobných súbojov, na snímke bojuje o priestor s Rasmusom Sandinom.
debata

V domácom drese odohral 10:34 min Juraj Slafkovský, pre ktorého to bola premiéra v zámorskej profilige. Osemnásťročný Slovák počas pobytu na ľade zaznamenal jednu strelu, bodyček a úspešný blok.

Kanadské derby bolo vyrovnané. Hoci streleckú prevahu mali hostia (32:23), nedokázali si vytvoriť výraznejší náskok.

Slafkovský Čítajte viac Potlesk pre slovenského fešáka. Takto vyzeral Slafkovského veľký večer

Po dvoch tretinách bol stav 2:2. V 58. minúte poslal domácich do vedenia Sean Monahan. Maple Leafs potrebovali na reakciu len 40 sekúnd, keď na 3:3 vyrovnal William Nylander.

Keď sa už zdalo, že duel smeruje do predĺženia, o výhre Canadiens rozhodol Josh Anderson. Krídelník prvého útoku skóroval 19 sekúnd pred záverečným klaksónom a zabezpečil Montrealu prvé body v sezóne.

Úspech Montrealu je prvé veľké prekvapenie novej sezóny. Mužstvo je v prestavbe a Maple Leafs majú naopak opäť vysoké ambície.

Slafkovský sa nestratil, nastúpil na ľavom krídle tretieho útoku Christiana Dvoraka, napravo s ďalším skúseným hráčom Brendanom Gallagherom, avšak tí sa vo veľmi skorom presilovkovom seriáli dostávali častejšie na ľad v druhej špeciálnej formácii, čo tiež rozbilo plynulejšie a početnejšie „šichty“.

Víťazný debut Juraja Slafkovského v NHL Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský počas zápasu proti Torontu...

Podľa CBC Sports si košický rodák užil prvú skúsenosť s publikom slávnej arény Bell Centre. Mal zimomriavky a skalpom Toronta sa mu splnil sen. So svojím výkonom v prvom súťažnom zápase bol spokojný.

„Myslím si, že to bola skvelá prvá noc. Zdolať Maple Leafs, čo iné by ste si mohli priať? Túžil som po víťazstve a konečne sme sa ho dočkali. V predsezónnej príprave nám to nevyšlo, no tento raz je to lepšie,“ vravel so širokým úsmevom.

Mal stres?

„Áno, možno pri druhom striedaní. Narazil som do Kaidena (spoluhráča Guhleho, pozn.). To mi možno pomohlo, potom som sa prebudil,“ citoval Slafkovského BMP Sports Radio.

V šatni ho navštívil krajan a bývalý hráč Montrealu Richard Zedník.

V publiku ho draftovú jednotku povzbudzovali otec Juraj a Filip Mešár, ktorý sa v prípravnom kempe Montrealu ukázal vo veľmi dobrom svetle, no novú sezónu v A-tíme nezačal.

Okrem slovenského hokejistu debutovali v profilige aj jeho spoluhráči Kaiden Guhle a Arber Xhekaj.

Víťazný pocit v debute si vychutnal aj Pavol Regenda, ktorého Anaheim zdolal doma Seattle 5:4 po predĺžení.

Pavol Regenda z Čítajte viac Regenda si odkrútil premiéru pri deväťgólovej dráme. Čelil i Wrightovi

Dvadsaťdvaročný Regenda nastúpil vo štvrtom útoku Ducks, počas 10:16 min na ľade vyslal na bránku súpera jednu strelu.

Útočník hostí Shane Wright, štvorka tohtoročného vstupného draftu, odohral pri svojom debute v NHL za Kraken 6:14 min.

Druhá noc 106. ročníka mala na programe aj súboj Washingtonu s Bostonom, hostitelia s obrancom Martinom Fehérvárym prehrali 2:5, keď úradovali českí Davidovia, Pastrňák dal gól a na tri prihral, Krejčí mal len o asistenciu menej.

Fehérváry nadviazal na prípravu a v úvodnom zápase sezóny predviedol 10 bodyčekov, čím vyrovnal slovenský rekord. Napodobnil zápis Erika Černáka zo 16. apríla 2022.

Prvýkrát sa Pastrňák s Krejčím radovali v 8. minúte po tom, ako po ich spolupráci z dorážky v presilovke otvoril skóre kapitán Bostonu Patrice Bergeron.

Pastrňák si otvoril gólový zoznam sezóny v 16. minúte, keď z rohu klziska sa s brániacim súperom na chrbte prekľučkoval až do medzikružia a z otočky trafil presne. V 27. minúte si potom ten istý hráč zapísal tretí bod vďaka šikovnej prihrávke pred odkrytú bránku pre Taylora Halla.

Juraj Slafkovský Čítajte rozhovor Kanadský novinár: Ak by Slafkovský nebol jednotkou draftu, skončí na farme

Capitals následne vrátili do hry dva góly pred koncom druhej tretiny v podaní Anthonyho Manthu a Conora Shearyho. Vyrovnať sa im však nepodarilo a v 57. minúte po nevyužitom samostatnom úniku Pastrňáka úspešne dorazil Krejčí.

Záverečné slovo mal v 59. minúte obranca Bostonu Hampus Lindholm, ktorý strelou do prázdnej bránky spečatil výsledok na konečných 5:2.

„Bolo skvelé byť s chalanmi, hrať na klzisku NHL proti najlepším hráčom na svete. Bol som nadšený a trochu nervózny zároveň, ale som rád, že sme to zvládli,“ uviedol Krejčí, ktorý sa do NHL vrátil po roku strávenom v Olomouci.

Slafkovský Allen radosť Čítajte viac Odstavil svoj idol, rozjasal slávnu halu. Pozrite si top momenty Slafkovského

Úradujúci šampión z Colorada vykročil za obhajobou titulu domácim triumfom 5:2 nad Chicagom.

Pod výhru Avalanche sa Valerij Ničuškin a Artturi Lehtkonen podpísali zhodne dvomi gólmi, Mikko Rantanen zaznamenal štyri asistencie.

O prvý hetrik sezóny sa postaral Connor McDavid. Kapitán Edmontonu sa tromi gólmi a asistenciou podieľal na víťazstve Oilers nad Vancouverom 5:3.

Domáci pritom prehrávali na začiatku druhej tretiny 0:3, k obratu prispel gólom a dvomi asistenciami Leon Draisaitl.

„Ako tím sme nemali dobrý vstup do zápasu. Bol to prvý duel a asi sa na našom výkone trochu prejavila nervozita. Nebol to špičkový výkon, ale dokázali sme postupne rozhýbať nohy a vrátili sme sa do zápasu,“ citovala agentúra AP McDavida.

McDavid má na konte už 701 bodov v základnej časti, stal sa šiestym najrýchlejším hráčom v histórii NHL, ktorý dosiahol míľnik 700 bodov. Potreboval naň 488 zápasov v základnej časti. Líder tejto tabuľky Wayne Gretzky potreboval na zisk 700 bodov 317 stretnutí. . {* koniec-sablona *}

Sumáre NHL:

Washington Capitals – Boston Bruins 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)
Góly: 28. Mantha (Strome, Gustafsson), 33. Sheary (Dowd) – 8. Bergeron (Pastrňák, Krejčí), 16. Pastrňák (Krejčí, Clifton), 27. Hall (Pastrňák, Reilly), 57. Krejčí (Pastrňák, Zacha), 59. Lindholm. Brankári: Kuemper – Ullmark, strely na bránku: 35:30.

Carolina Hurricanes – Columbus Blue Jackets 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly: 26. Jarvis, 39. Skjei (Nečas, Kotkaniemi), 47. Nečas (Martinook), 50. Svečnikov (Nečas, Šťastný) – 21. Laine (Werenski). Brankári: Anderson – Tarasov, strely na bránku: 43:32.

Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)
Góly: 21. Caufield (Suzuki, Savard), 36. Caufield, 58. Monahan (Harris, Dach), 60. Anderson (Suzuki) – 12. Bunting (Marner, Brodie), 30. Malgin (Tavares, Nylander), 59. Nylander (Tavares, Rielly). Brankári: Allen – Murray, strely na bránku: 23:32.

Colorado Avalanche – Chicago Blackhawks 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Góly: 14. Cogliano (MacKinnon, D. Toews), 18. Ničuškin (Rantanen, Lehkonen), 24. Lehkonen (Rantanen, MacKinnon), 31. Lehkonen (Rantanen, Makar), 58. Ničuškin (Makar, Rantanen) – 16. J. Toews (Kurashev, Athanasiou), 42. Domi (T. Johnson, Kane). Brankári: Georgiev – Mrázek, strely na bránku: 35:17.

Anaheim Ducks – Seattle Kraken 5:4 pp (1:1, 1:2, 2:1 – 1:0)
Góly: 1. Terry (McTavish, Strome), 39. Strome (McTavish, Zegras), 50. Vatrano (Strome, Klingberg), 54. Zegras (Terry, Klingberg), 61. Terry (Gibson) – 11. McCann (Beniers, Schultz), 21. Burakovsky (Dunn), 27. Bjorkstrand (Schultz, Donato), 45. Beniers (Schwartz, Soucy). Brankári: Gibson – Grubauer, strely na bránku: 27:48.

Edmonton Oilers – Vancouver Canucks 5:3 (0:2, 3:1, 2:0)
Góly: 25. Draisaitl (McDavid, Barrie), 35. McDavid (Draisaitl, Hyman), 40. Nurse (Draisaitl), 56. McDavid (Hyman), 60. McDavid (Kane) – 2. Pettersson, 3. Miller (Boeser, Hughes), 21. Kuzmenko (Miller, Horvat). Brankári: Campbell – Demko, strely na bránku: 25:36.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský