Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Žiadne noviny či televízia. Nastal čas pre slovenských tínedžerov

Z Michaloviec do NHL

Ďalšou výbornou správou pre slovenský hokej je príbeh Pavla Regendu.

Nedraftovaný útočník hral ešte pred 170 dňami extraligový hokej za rodné Michalovce. Na MS vo Fínsku bol najlepším strelcom Slovákov a jeho talent neušiel skautom Anaheimu.

727320816 Čítajte viac Skvelé správy zo zámoria. V NHL sa udržali Nemec, Regenda aj Ružička

Ducks mu ponúkli miesto v prípravnom kempe a urastený krídelník zaskočil všetkých len nie seba. V príprave odohral šesť zo siedmich zápasov a bol najproduktívnejším hráčom kalifornského klu­bu.

Keď mu generálny manažér Pat Verbeek, niekdajší skvelý útočník, zvestoval, že začne sezónu v prvom tíme, Slovák len ťažko hľadal slová.

„Pracoval som celý život, aby som dostal takúto šancu. Bol to môj veľký sen a teraz som blízko, aby som ho naplnil,“ vravel 22-ročný forvard.

Spolu s Nemcom je príkladom, aký slovenský fanúšik už dlho nesledoval – dostať sa do NHL priamo z domácej extraligy.

„Je skvelou správou, že sme schopní sa venovať aj mladým chalanom a dať im priestor. Ak sú dobre nastavení hokejovo i v hlavách, môžu to dotiahnuť ďaleko. Treba oceniť dobrú prácu klubov, ktoré vychovávajú takýchto hráčov,“ pripomína Feneš.

Pavol Regenda v drese Anaheimu. Foto: Profimedia
Pavol Regenda Pavol Regenda v drese Anaheimu.

Rovnaký názor má aj Nagy. Majster sveta z Göteborgu odporúča jednoduchý recept – menej legionárov, viac domácich mladíkov.

„Mladým treba dávať priestor a zakomponovať ich do extraligových tímov. Netreba volať toľko cudzincov. Regenda i Nemec sú príkladom toho, že do NHL sa dá dostať aj od nás. Talenty treba viac podporovať a urobiť maximum pre to, aby napredovali,“ nabáda Nagy.

To, že trojica mladých Slovákov začne v prvých tímoch, neznamená, že tam strávia celú sezónu. Všetci musia počítať s tým, že určitú porciu ročníka odohrajú v AHL. Farma má svoje výhody – viac hracieho času, väčší priestor v presilovkách či oslabeniach.

"Bude záležať, ako to chalani v najlepšej lige sveta zvládnu. Ak predvedú kvalitné výkony, môžu zostať medzi elitou celú sezónu. Preradenie do AHL im zase môže ponúknuť niečo nové.

Pre mladého hráča nie je lepšia vec, ako pobudnúť na farme. Má tam ideálne podmienky na rast a zároveň aj viac času na ľade ako v prvom tíme," vysvetľuje Feneš.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #sezóna #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský