Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Experti zhodnotili trio Slovákov. Mešár po turnaji zmiatol Montreal

Slovenskí hokejisti Juraj Slafkovský a Šimon Nemec zaujali experta Coreyho Pronmana z magazínu The Athletic svojimi výkonmi na turnaji nádejí v americkom Buffale v rámci nováčikovských kempov v zámorskej NHL.

21.09.2022 19:07
Nemec, Slafkovský, Mešár Foto:
Slovenský talentovaný trojlístok po 1. kole draftu.
debata

Tohtoročná draftová jednotka zaznamenala jednu prihrávku, dvojka si pripísala dve asistencie. Krídelník Slafkovský absolvoval v drese Montrealu Canadiens dva zápasy a obranca Šimon Nemec nastúpil za New Jersey Devils v troch dueloch.

"Slafkovský síce nezbieral veľa bodov, ale najmä vo svojom prvom zápase vynikal tak, ako by ste čakali od draftovej jednotky. So svojou robustnou postavou viackrát fyzicky prevýšil súperov.

Jeho kombinácia rýchlosti, dosahu hokejky a talentu mu umožnila vytvárať množstvo priestoru pre seba i spoluhráčov.

Dostával sa aj si vypracoval veľa gólových šancí a celkovo zapôsobil na tomto turnaji najviac zo všetkých hráčov, čo sa aj očakávalo," napísal Pronman o 18-ročnom Košičanovi.

Najmohutnejší hráči NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Pat Maroon - 34 rokov, 191 cm, 108 kg...

"Nemec nemal veľa pamätných momentov ani fyzicky nedominoval tak ako Slafkovský, ale bol celkom efektívny.

Má excelentný cit pre hru, čo ukázal tým, že zdanlivo vždy urobil s pukom na hokejke správne rozhodnutie. Okrem toho posúval hru smerom dopredu a zakladal útočné akcie.

Skombinoval to so slušným bránením. Podľa mňa by mal odohrať ešte jednu sezónu mimo NHL, ale na jeho rýchlej a efektívnej práci s pukom je vidieť, že už má veľa skúseností s mužským hokejom," myslí si odborník o Nemcovi.

Fínsko Slovensko Šimon Nemec Čítajte viac Po tvrdom náraze mu spadla prilba. Ruský pomstiteľ sa pobil za Nemca

Nech si Montreal premyslí, čo s Mešárom

Iný expert z magazínu The Athletic Arpon Basu sa pozastavil pri Filipovi Mešárovi, ktorý v drese Montrealu v nováčikovskom kempe zaujal a strelil dva góly. Absolvoval tri zápasy, hrával na pozícii centra s krajanom Slafkovským aj na krídle útoku.

Podľa Basa si Canadiens musia dobre premyslieť, v ktorej súťaži začne Mešár sezónu 2022/2023.

Zatiaľ nie je známe, či si v tréningovom kempe vybojuje miesto v prvom tíme Habs alebo ho kanadská organizácia pošle do nižšej AHL, prípadne do juniorskej OHL.

O 18-ročného odchovanca HK Poprad má záujem farma Montrealu v AHL, tím Laval Rocket, ale privítali by ho aj v mužstve Kitchener Rangers z OHL.

"Vyskúšali sme ho na pozícii centra aj krídelníka a na oboch mu to išlo.

Je to trochu mätúce, ale je skvelé vidieť u mladého hráča, že je taký všestranný a dokáže hrať v každej situácii," pochválil Mešára tréner Lavalu Jean-François Houle po záverečnom dueli na turnaji nádejí v americkom Buffale.

Slafkovský Čítajte aj Stačil jeden zápas bez bodu. Montrealské médiá sa obuli do Slafkovského

Canadiens podľa Basa chcú, aby Mešár pôsobil v najbližšej sezóne v Severnej Amerike, ale Slovák vraj chce hrať medzi mužmi a uprednostní seniorskú súťaž v Európe pred juniorskou v zámorí. Má za sebou už dve sezóny v slovenskej extralige, a tak je pre neho ideálna AHL.

„Myslím si, že AHL je pre mňa najlepšia možnosť, ale aj OHL je dobrá možnosť. Kdekoľvek budem hrať, chcem tam byť najlepší,“ vyjadril sa Mešár diplomaticky.

Väčšina Európanov absolvuje ročník po drafte na starom kontinente, ak sa nedostanú hneď do NHL. Len málo z nich začína zámorskú kariéru v AHL.

Slováci, ktorí si môžu zahrať v novej sezóne NHL Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Samuel Kňažko - 20 rokov, obranca, Columbus...

Pre Mešárov hráčsky rozvoj je podľa Basa najlepšia OHL, ale v Kitcheneri ho chcú na pozíciu centra a na nej hrával naposledy medzi juniormi na Slovensku.

Problém je, že v Montreale je preňho potenciálne voľný len post krídelníka, keďže kvalitných centrov majú dostatok. Môže tak skončiť v AHL, aj keď pre jeho budúcnosť nie je najlepšia.

„Postavou sa hodí na krídlo, ale schopnosťami patrí skôr na pozíciu centra. Je veľmi rýchly pri prechode stredným pásmom, a to vo všetkom: v korčuľovaní, v práci s pukom aj v myslení,“ doplnil Bas k Mešárovi, ktorého Montreal draftoval v tomto roku z 26. miesta.

Filip Mešár Čítajte viac Dráma v dueli Slovákov. Mešár sa opäť zaskvel gólom, Nemec zožal chválu
debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #Filip Mešár