Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec veľkého príbehu. Chára sa lúči s kariérou

Po 24 sezónach a 1880 zápasoch. Ako najstarší a v mnohých smeroch aj najvyšší. Zdeno Chára sa rozhodol, že ukončí kariéru.

20.09.2022 15:02 , aktualizované: 16:56
555446133 Foto:
Zdeno Chára definitívne uzavrie 25-ročnú kariéru v NHL ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpíše symbolickú zmluvu na jeden deň.
debata (7)

Zámorskú NHL opúšťa slovenská ikona. Hráč, ktorého mnohí na začiatku hokejovej cesty odpisovali.

Najprv atrakcia

Ten príbeh už pomaly zľudovel. Na hokejistu bol príliš vysoký a neohrabaný.

„Vyrastali sme spolu, na ľade sme sa stretávali od žiackych čias. Avšak keď sme prešli k dorastencom, Zdeno bol zrazu v béčku. A viezlo sa to s ním dlho. Trápil sa, odpisovali ho. Boli to zvláštne časy. Nikto z trénerov si ho nechcel zobrať na triko. Nesmiernou vôľou sa mu nakoniec podarilo niečo neuveriteľné,“ spomína si Juraj Ďurčo, Chárov rovesník a spoluhráč z Dukly.

Keď preňho nebolo miesto v Trenčíne, našlo sa v pražskej Sparte. Nasledoval draft a presun za oceán. Cháru si vybral v 1. kole New York Islanders. Netrvalo dlho a dostal šancu aj v prvom tíme. Bol vysoký, veľmi silný, avšak neobratný. Spočiatku bol možno miernou atrakciou, veď mal absolútne nehokejové parametre – viac ako dva metre a takmer 120 kilogramov.

Rešpekt a uznanie si získaval postupne.

„Bol to typ deštruktívneho obrancu. Tréneri mu povedali, že v niečom zaostáva a on na tom hneď robil – drel do mŕtva. Všetci sme na sebe pracovali, Európania museli ešte navyše. Lenže Zdeno sa drinou pretransformoval z deštruktívneho obrancu na konštruktívneho. Keby sa to nestalo, v takejto rýchlej NHL by už dávno nebol,“ zamyslel sa nedávno pre Pravdu Poliak Mariusz Czerkawski, ktorý na prelome tisícročia tiež obliekal dres Islanders.

Chárove najslávnejšie chvíle prišli v Bostone Bruins. Prestúpil doň v roku 2006 a v TD Garden strávil ďalších štrnásť sezón – väčšinou ako kapitán. Tím doviedol k zisku Stanleyho pohára (2011) a získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL. Okrem nej si prevzal aj Cenu Marka Messiera pre najlepšieho lídra.

Najpamätnejšie momenty v kariére Zdena Cháru Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára sa narodil 18. marca 1977 a v...

Bol príkladným profesionálom. Mnohí jeho bývalí spoluhráči sa zhodujú, že počas tréningov končili tam, kde Chára iba začínal. Rešpekt si získal, aj keď nastúpil na finále Stanleyho pohára so zlomenou čeľusťou.

Kam prišiel, tam si ho vážili. Chára bol odjakživa obrovským lídrom. Aj keď bol už v pokročilom hokejovom veku, nemal problém nájsť si nový angažmán. Siahli po ňom vo Washingtone a potom aj v New Yorku Islanders, kde sa kruh uzavrel. Symbolicky, ako veľký šampión, keďže posledný gól kariéry strelil počas posledného striedania uplynulej sezóny.

Neuveriteľné čísla

Štyridsaťpäťročný Chára podpísal jednodňovú zmluvu s Bostonom. Aby – opäť symbolicky – definitívne skončil tam, kde zažil najväčšie úspechy a majú ho najradšej. „Som poctený tým, že môžem ukončiť kariéru ako člen klubu, ktorý pre mňa aj pre moju rodinu veľa urobil. Dosiahnuť úspech mi pomohlo veľa ľudí a teším sa, že sa všetkým budem môcť patrične poďakovať,“ uviedol trenčiansky rodák.

A vzápätí prišla z TD Garden reakcia: „Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúra organizácie, ktorá bude pokračovať. Ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre nás tím, organizáciu, naše mesto a náš šport.“

Erik Černák Čítajte viac Portál ukázal prstom na Černáka. Vystavil mu skvostné vysvedčenie

Predpokladá sa, že jeho číslo 33 zanedlho spočinie pod stropom tamojšej arény. Tejto cti sa dostáva iba najväčším klubovým legendám. Očakáva sa tiež, že ho zaradia aj do Siene slávy NHL. Bol by v nej štvrtým Slovákom – po Stanovi Mikitovi, Petrovi Šťastnom a Mariánovi Hossovi.

Všetko zaslúžene, lebo jeho štatistiky sú ohromujúce. Napokon, v základnej časti profiligy absolvoval 1680 duelov (209 gólov, 471 asistencií) a 200 pridal v play off. Žiadny iný obranca v dejinách súťaže sa mu v tomto smere nemôže rovnať. Z korčuliarov odohralo viac zápasov iba šesť hráčov. Trikrát sa dostal aj do All star tímu NHL.

Slovensko reprezentoval na troch ZOH v rokoch 2006, 2010, 2014, siedmich MS a dvakrát štartoval aj na Svetovom pohári. V zbierke reprezentačných úspechov má strieborné medaily z MS 2000 a 2012.

Chára si po uplynulej sezóne vzal čas na rozmyslenie. Odchod do hokejového dôchodku nechcel unáhliť. V utorok sa definitívne rozhodol. Pre jednu generáciu to možno znie neuveriteľne, ale nezabudnuteľná legenda viac na súťažný ľad nevykorčuľuje.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins