Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára má dobrú radu pre Slafkovského. Vzorec neexistuje, ale...

Bude pokračovať alebo skončí? Logiku dávajú obe možnosti. O dva mesiace uplynie štvrťstoročie od debutu Zdena Chára v zámorskej NHL. Hrdí sa výnimočnou kariérou a číslami, ktoré pred ním dosiahlo len zopár legendárnych hráčov.

17.08.2022 19:21
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský.
debata

Pojem „legenda“ sa dá použiť už aj pri rodákovi z Trenčína. Či si predĺži hokejovú dlhovekosť a zvolí pokračovanie v profilige, ukážu najbližšie týždne.

„Zatiaľ sa stále rozhodujem, nemám sa kam ponáhľať,“ vraví obranca s historicky najvyšším počtom zápasov medzi zadákmi v NHL.

Podpora a láska

Kam príde, tam budí pozornosť. Nielen svojou výškou, ale aj silou osobnosti. Keď otvorí ústa, ostatní s pokorou počúvajú. Rozpráva s hĺbkou, premyslene, jeho slová majú váhu.

Tak si Cháru pamätajú spoluhráči, ktorí si s ním počas jeho bohatej kariéry zahrali. Skúsený veterán, ktorý na budúci rok oslávi 46. narodeniny, však rovnako pôsobí aj mimo ľadu.

Karlsson Mc David Oveckin Čítajte viac Kto platí v NHL najviac. Montreal to so Slafkovským dotiahol do top 10

Inak to nebolo ani na galavečeri Hokejista roka. Rozhodnutie o budúcnosti už možno pozná, ale verejnosti ho neprezradil.

„Potrebný je zápal pre hru, ktorý potrebujete na to, aby ste zvládli celú náročnú sezónu. Keď príde čas, urobím to, čo budem považovať za správne,“ reagoval.

Na konte má 1680 zápasov v základnej časti NHL. Viac ich odohralo len päť Kanaďanov a Jaromír Jágr. Chára počas zámorskej kariéry vystúpil na vrchol – vyhral Stanleyho pohár a vyhlásili ho aj za najlepšieho obrancu súťaže.

"Zabralo to dosť rokov. Na začiatku som na nič také nepomyslel. Mal som jednoduchú úlohu – pripraviť sa na sezónu, odohrať ju v plnom nasadení. Potom som zdieľal aj chválu.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Hokejistom roka je Slafkovský. Sieň slávy rozšírili zlatí chlapci

Ale ľudia, ktorí mi k tomu najviac pomohli, sú manželka a deti. Bez ich podpory a lásky by som nemal šancu," neskrýval emócie.

Gratulácia kamarátom

S dojatím sledoval ceremóniu, počas ktorej uviedli do Siene slávy jeho kamarátov z národného tímu Petra Bondru a Žigmunda Pálffyho.

"Prišiel som predovšetkým kvôli nim dvom. Za tým, čo všetko dali za uplynulé roky slovenskému i svetovému hokeju, stojí obrovské množstvo práce a energie.

Bolo mi cťou mať oboch ako súperov i ako spoluhráčov nielen na reprezentačnej, ale aj na klubovej úrovni. Ich miesto v Sieni slávy je absolútne zaslúžené," zdôraznil.

Top nádeje draftu NHL 2023 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Colby Barlow (Kan.), útočník, Owen Sound...

Pálffy bol mentorom vysokého tínedžera, ktorý prišiel v roku 1997 do kabíny New Yorku Islanders. Usmerňoval hráča, ktorý si predtým vypočul množstvo odmietnutí a slov, že na hokej má zabudnúť.

„Bolo to veľmi rýchle. Dvadsať mesiacov predtým som sa potácal v B-výbere dorastu a bol som na hranici skončenia s hokejom. A zrazu ma čakal debut v profilige… Žigo bol skvelý, v začiatkoch mi veľmi pomohol,“ spomínal.

Tlak v Montreale

Keď získal svoju prvú cenu pre najlepšieho hokejistu krajiny za rok 2009, Juraj Slafkovský ešte ani nechodil do školy. Aj skúsený obranca s úžasom sleduje raketovú kariéru mladej hviezdy.

"Nárast výkonnosti, ktorý predviedol od začiatku po vrchol uplynulej sezóny, je obdivuhodný. Teraz budeme všetci v očakávaní, ako sa mu bude dariť. Všetko má pred sebou – dobré, ale aj to zlé.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Hokejistom roka je Slafkovský. Sieň slávy rozšírili zlatí chlapci

Verím, že so zlým sa vysporiada a z dobrého sa bude tešiť," zaželal jednotke nedávneho draftu, ktorá na slávnosti brala tri trofeje.

Slafkovský bude hrať za Montreal, Chára bol štrnásť sezón kapitánom Bostonu. Kanadsko-americká rivalita týchto tímov je fanúšikom známa. Súboje bývajú plné zákrokov na hranici regulárnosti i štipľavých fanúšikovských odkazov.

„Tlaku v Montreale sa nevyhne. Každý hráč má iný spôsob, ako sa s tým vyporiada. Aj Juraj na to musí prísť sám. Žiadny vzorec v tomto prípade neexistuje,“ dodal Chára.

Koľko platia kluby hráčom v NHL a komu najviac Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
32. Arizona Coyotes - 58 073 375 dolárov...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Zdeno Chára #Juraj Slafkovský