Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský má talent byť milovaný. V Kanade to dokázal za pár dní

„Ako si si varil?“ znela jedna z nehokejových otázok, keď šéfovia Montrealu Canadiens pred draftom spovedali jedného z najtalentovanejších hráčov na trhu.

03.08.2022 15:29
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský krátko po tom, ako sa stal draftovou jednotkou.
debata (3)

„No predsa na sporáku,“ vrátila sa odpoveď.

A bol ich. Stačilo pár slov a Juraj Slafkovský sa demaskoval. Je nezávislý, sebavedomý, ale nie arogantný. Vtipný, verbálne šikovný a keď sa „nahodí“, tak aj veľký fešák.

Hokejový pohoďák s potenciálom rockovej hviezdy…

Juraj Slafkovský Čítajte aj To nemali ani Šťastný, ani Chára. Aj v tomto bude Slafkovský unikát

Rozbitý stacionár

"Dlhé týždne som ho poctivo sledoval. Videl som s ním všetky možné videá. Hokejové aj nehokejové. Poviem vám, ten chlap je beštia.

Uvidíte, všetci ho raz budeme milovať. Je to budúca superhviezda," vravel 43-ročný Pierre-Marc Pelletier, počas draftovej noci jeden z mála spokojných fanúšikov pred montrealskou arénou.

Zvyšok nechápavo mlčal. Akoby sa len štípal a rozmýšľal, či si vedenie Canadiens výberom Slafkovského náhodou nerobí žarty.

Obraz spred arény však len odzrkadľoval to, čo bolo vo vnútri. Publikum onemelo, potom zabučalo, neochotne zatlieskalo. Tvárilo sa prekvapene a rozpačito – rovnako ako Shane Wright, ktorý bol dlhodobo považovaný za suverénnu jednotku.

Historický draft NHL pre slovenský hokej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský  a jeho veľký deň.

Slafkovskému potom stačili dve vety a všetko sa postupne začalo obracať.

„Hokej je ich vášeň, rovnako ako moja. Možno ma niektorí z nich teraz nemajú radi, ale urobím všetko pre to, aby som to zmenil a bol dobrým hráčom pre tím i fanúšikov,“ povedal 18-ročný Košičan.

Sebavedomo, no zároveň skromne. Nebol dotknutý chladným prijatím. Slafkovský len obrátil list.

„To, čo vtedy povedal, bolo skvelé. Rýchlo si ich získal,“ zamyslel sa Boris Valábik, niekdajší obranca.

Od tej chvíle to šlo ako po masle. Onedlho bol na programe prvý tréning montrealských mladíkov a do centra v Brossarde prišli stovky ľudí.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

„Nespomínam si, že by som tu niekedy videl toľko fanúšikov,“ napísal Stu Cowan, športový novinár z denníka The Montreal Gazette.

Robustný Slovák si nenechal ujsť príležitosť a montrealský dav si ešte viac naklonil na svoju stranu.

„Vždy som chcel hrať niekde, kde ľudia milujú hokej. Som zrejme na najlepšom mieste na svete,“ lichotil novému publiku.

A potom prišiel ďalší deň. Slafkovského posadili na stacionárny bicykel a „metrákový“ východniar ho takmer rozbil. Video i výraz asistentky, ktorá na rozkmásanom displeji s otvorenými ústami sledovala namerané údaje, obleteli celý svet.

„Určite som ho poškodil, postupne tu budem ničiť všetko,“ uškrnul sa útočník. Bicykel museli pri teste držať, čo vyvolalo ďalšie úsmevy. „Ja ho skrátka žeriem,“ písali pod videom na sociálnych sieťach fanúšikovia Canadiens.

Dá sa to vydržať

Z draftovej jednotky, ktorú frankofónne kanadské mesto prijímalo rozpačito, sa počas pár dní stala hviezda. Spoznávajú ju v uliciach, pokrikujú na ňu, všetci chcú podpis či spoločnú fotografiu.

„Záujem je pekný, veď hokej robíme pre ľudí. Hoci priznávam, že niekedy je trochu otravné, keď večeriam v reštaurácii a niekto chce i tak silou-mocou fotku či podpis. Ale dá sa to vydržať,“ hodnotil uplynulé obdobie najužitočnejší hráč olympijského turnaja.

Európske draftové jednotky v histórii NHL Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
1989, Quebec Nordiques - Mats Sundin...

Montreal je veľmi špecifická adresa. Žijú v ňom najnáročnejší fanúšikovia. Slafkovského dnes milujú, tešia sa na začiatok novej sezóny, od ktorej si veľa sľubujú.

„Ale Montreal tiež nie je pre každého,“ prízvukuje hviezdny Čech Tomáš Plekanec, ktorý hral za Canadiens deväť sezón.

Mesto má svoje hokejové pravidlá. Iné, aké platia v ostatných kluboch NHL.

„Nie nadarmo sa vraví, že Montreal je najlepším miestom v NHL na hranie. Ale iba keď sa darí. Ak to nejde, z najlepšieho hokejového miesta na život je zrazu najhoršie. Tak to tu jednoducho chodí,“ prízvukuje Cowan.

Draft, hokej Čítajte viac Medzi top hráčmi NHL do 23 rokov sú aj Slováci. Ale až za Wrightom

Slafkovský má potenciál zvládnuť to.

„Napriek tomu, že je to stále dieťa, má zmýšľanie, aké hľadáme. K tomu má prirodzené vlastnosti,“ tvrdí generálny manažér klubu Kent Hughes. „Asi ich presvedčil o tom, že sa z nejakého tlaku neposerie,“ pridáva sa Plekanec.

Ale vráťme sa z Montrealu späť domov na Slovensko. Lebo ak je Slafkovský v Kanade považovaný za vychádzajúcu hviezdu, pod Tatrami je hotovou superstar.

Napokon, články o ňom lámu čitateľské rekordy.

Nedávno si ho dokonca vybral Košický kraj ako hlavnú tvár reklamnej kampane zameranej na turizmus. Odteraz Slavkovský štít nenájdete iba vo Vyských Tatrách, ale aj v kraji, z ktorého Slafkovský pochádza.

Minulý týždeň bol zasa na autogramiáde v Poprade suverénne najobletovanejším hokejistom spomedzi draftovaných Slovákov. Aj počas májových MS v Helsinkách mnohí fanúšikovia nosili dres s jeho menom. A on im počas rozcvičky – na oplátku – prehodil cez mantinel puk.

Slafkovský Bettman Čítajte viac Prvý tím Canadiens bez Slafkovského? Známy expert s ním nepočíta

Slafkovský to s hokejovým davom vie.

Je taký milý

A s novinármi tiež. Radi mu kladú otázky. Lebo je iný. Jedinečný. Aj pred diktafónom. Jeho odpovede nie sú tuctové.

„Bol by som rád, keby to ťahal čo najdlhšie, ale predsa len, byť na jeho mieste, neviem, či by som bol tu, ak by som mal dom niekde v teplučku na Floride,“ takto vtipne komentoval pozíciu trénera Ramsayho na konci šampionátu vo Fínsku.

Už tam bol oňho spomedzi zahraničných médií najväčší záujem. Po anglicky rozpráva veľmi dobre, vie byť priamy, ale často aj vtipný.

„Je taký milý,“ nadchol aj americkú reportérku Julie Robenhymerovú, keď po piatich minútach vypla diktafón.

DSC 0396 Čítajte viac Pred očami dôležitých ľudí z NHL. Mladí Slováci potrápili favorita

Ale teraz jedna rada, tentoraz od kanadských žurnalistov.

„Mal by si osvojiť aspoň zopár francúzskych slovíčok alebo fráz, to je ideálna cesta, ako si získať montrealské obecenstvo na svoju stranu. Niekedy stačí, ak na začiatku tlačovej konferencie povie bonjour a na konci merci,“ zamyslel sa Cowan. Aj to príde.

Slafkovský bude čoskoro na prahu novej sezóny. Pripravený na nové výzvy. S veselou povahou, typickou otvorenosťou i dresom s číslom 20, ktoré mu venoval spoluhráč Chris Wideman.

S neobyčajným talentom na ľade. S talentom byť milovaný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský