Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súčasť prestížnej značky. Gratulovali mi prezidentka i Vlhová

V jednom momente sa mu splnili dva sny naraz.

31.07.2022 23:12
Mešár Canadiens Foto: ,
Filip Mešár počas rozvojového kempu Montrealu.
debata (1)

Ocitol sa medzi elitnou tridsaťdvojkou prvého kola draftu NHL a vybral si ho slávny klub, ktorý predtým siahol po jeho kamarátovi.

„Dosiahli sme úspech pre slovenský hokej, ale aj pre seba. Verím, že všetci chalani, ktorí boli draftovaní, z toho vyťažia čo najviac,“ vraví 18-ročný Filip Mešár

Šikovného útočníka si vybral Montreal, ktorý urobil z Juraja Slafkovského historicky prvú draftovú jednotku zo Slovenska, z 26. miesta.

Verili ste, že sa podarí 1. kolo?

Predpovedali mi pozície medzi prvým a druhým kolom a tak nejako som to aj očakával. Priznám sa, že mi aj odľahlo, pretože som sedel v hľadisku dosť dlho a už som si myslel, že sa na pódium ani nedostanem. Napokon to vyšlo a som za to vďačný.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

Prekvapil vás ťah Montrealu?

Áno, pretože pred draftom som nemal s Canadiens veľa rozhovorov a necítil som od nich výraznejší záujem. Je skvelé, že si ma vybrala rovnaká organizácia ako Juraja. Pomôžeme si navzájom pri adaptácii, vždy je lepšie, ak máte po boku kamaráta a krajana. Beriem to ako výhodu a posnažím sa z nej vyťažiť čo najviac.

Dostali ste veľa gratulácií?

Áno, aj od ľudí, od ktorých by som to nečakal. Blahoželala mi aj pani prezidentka Čaputová či Petra Vlhová. Všetku podporu si veľmi vážim a ďakujem za ňu.

Aké máte prvé dojmy z klubu?

Len najlepšie. Montreal patrí medzi najslávnejšie kluby v súťaži, jeho úspechy hovoria za seba. Podľa toho to aj v organizácii vyzerá. Všetko funguje na sto percent. Doteraz k nám boli všetci milí a ústretoví, nevyskytol sa jediný problém. Veľmi sa teším, že môžem byť súčasťou prestížnej značky.

Filip Mešár v spoločnosti šéfstva Montrealu... Foto: BRUCE BENNETT / Getty images / Profimedia
Filip Mešár Filip Mešár v spoločnosti šéfstva Montrealu Canadiens.

Cítiť, že Montreal je hokejové mesto?

Jednoznačne. Ľudia v meste žijú hokejom, na ulici stretnete každú chvíľu niekoho v tričku či drese Canadiens. Už nás tam s Jurajom poznajú, takže si nemôžeme len tak niečo dovoliť (úsmev). Aj v Poprade ma ľudia spoznávali, chceli prehodiť slovo-dve, urobiť si fotografiu. Ale Montreal je oveľa väčší a tým stúpa aj koncentrácia fanúšikov.

Ako ste boli spokojný s výkonmi v rozvojovom kempe?

Mám z toho pozitívny pocit. Myslím, že som sa ukázal v dobrom svetle, individuálne sa mi darilo. Verím, že aj tréneri to videli podobne.

Kde budete pôsobiť v novej sezóne?

To sa ešte rieši, v hre je viacero alternatív. Vedenie klubu mi má dať vedieť v najbližších dňoch. Možno to bude farmárska AHL, juniorská OHL, niečo som začul aj o Švédsku.

Čo by ste si vybrali vy?

Myslím, že najviac by mi teraz vyhovovala AHL. Do juniorky by som nerád išiel. Predsa len, posledné dve sezóny som odohral medzi seniormi a ukázal, že sa medzi nimi nestratím. Cítim, že mám kvalitu na to, aby som mohol hrať na farme. Do ďalšej kariéry by mi to najviac pomohlo. To sú však len moje pocity, uvidíme, ako sa rozhodnú Canadiens.

Juraj Slafkovský, Filip Mešár Čítajte viac Najskôr Slafkovský, potom aj Mešár. Montreal si upísal Slovákov

Už ste sa začali učiť po francúzsky?

To nie, ale rodičia mi kúpili francúzsku knižku so slovíčkami. Verím, že sa dokopem k tomu, aby som sa niečo naučil a možno nejakými frázami aj prekvapil fanúšikov Canadiens.

Užívate si pozornosť, ktorá sa vám dostala po drafte?

Dá sa povedať, že áno. V Poprade mi pripravili aj malú slávnosť, prišli fanúšikovia, bolo to pekné. Ale hokej je pre mňa stále na prvom mieste. Poctivo trénujem, so Šimonom Nemcom sa pripravujeme v Liptovskom Mikuláši.

Má aj Poprad zásluhu na vašom draftovom úspechu?

Jednoznačne. Rád by som sa funkcionárom a trénerom poďakoval za to, že mi prejavili dôveru a uplynulé dve sezóny som mohol nastupovať v A-mužstve. Posunulo ma to a aj vďaka tomu som lepšie pripravený na hokej medzi seniormi.

Slafkovský Bettman Čítajte viac Prvý tím Canadiens bez Slafkovského? Známy expert s ním nepočíta

Mrzí vás, že si nezahráte na juniorskom svetovom šampionáte v Kanade?

Určite. Predovšetkým mi bude chýbať super partia, ktorú sa nám vždy s týmito chalanmi podarilo vytvoriť. Verím, že zabojujú o čo najlepší výsledok a že sa im bude dariť aj bez nás.

Ako ste prijali rozhodnutie Montrealu, ktorý vám neodporučil účasť na MSJ?

Vysvetlili mi, že by boli radi, ak som tam nešiel a radšej sa dobre pripravil na novú sezónu. Nič mi nezakázali, rozhodnutie nechali na mne. Rozhodol som sa rešpektovať ich odporúčanie. Predsa len, je to môj nový zamestnávateľ.

Dostali ste od Canadiens pokyny na individuálny tréningový plán?

Pred pár dňami mi písal jeden z našich trénerov, že mi pošle videá činností, ktoré by som mal trénovať na ľade. Ale aj sám viem čo mám robiť, už mám za sebou nejednu letnú prípravu.

Historický draft NHL pre slovenský hokej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský  a jeho veľký deň.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Filip Mešár